НОВИНИ

Сусамът – вкусен и полезен

27 май 2022 17:02 | Коментари: 0
Сусамът – вкусен и полезен

Сусамът е тревисто растение, което има изключителни качества, полезни за човешкия организъм. Родината му е Африка, среща се по Средиземноморието, ИндияКитай, хубавото е, че в Южна България, климатът също позволява да се отглежда тази така полезна храна.

Това крехко на вид растение, с мънички зрънца, попада в класацията на супер храните. Много често ползите му се пренебрегват, не е добре известно сред голяма част от хората, но може би в последните години все повече навлиза в кухнята.

Сусамът е известен от древни времена. Легендите разказват, че някога боговете са пиели вино, направено от сусамовите семена. Преди около 5 000 години пък в Китай са започнали да култивират сусамовото растение. Първоначално жителите започнали да използват сусамовото масло в лампи. Междувременно жителите на Египет започнали да го използват за медицински цели. Името на сусама се среща в древен египетски свитък, заедно с други известни лечебни билки и подправки. Персите пък го използавали вместо зехтин.

В приказката „ Хиляда и една нощ“ изразът : „Сезам, отвори се “, също идва от растението сусам. Зрелият сусам, дори и с леко докосване, се отваря със силен трясък.

В наши дни семената на сусама се използват масово в медицината и в хранително – вкусовата промишленост във всичките му разновидности – бели, жълти, кафяви и дори червени семена. Смилат се на брашно, обработени или необработени се слагат в направата на хлебни изделия, сладкиши, зърнени храни. Ползват се като подправка в различни ястия, приготвени от месо. Благодарение на вкусовите му качества, ястията придобиват сладникав квус и приятен аромат.

В японската кухня особено ценен е черният сусам, като най – ароматен. Има традиция в ресторантите и заведенията за храненне, на масата освен сол и черен пипер, да се поставя и сусам. Гърците пък са измислили невероятно вкусната паста, наречена хумус.

Сусамът както писах по – горе е полезен не само в кулинарията. Със своите ценни здравословни качества, той е масово разпространен и в медицината. С богатото съдържание на желязо, калций, манган, магнезий, цинк, селен и още редица други минерали, протеини и други, зърната на сусама влизат в основното меню на хората, които не консумират месо и месни продукти. Сусамът също съдържа два вида специални фибри, наречени лигнани, които подпомагат имунната система и са изключително полезни за регулиране на холестерола в човешкия организъм, също така регулират и кръвното налягане.

78022

Сусамът действа благоприятно върху организма при възстановяване от стрес и силови физически натоварвания. Сусамовите семена добре влияят върху функцията на бъбреците, черния дроб, перисталтиката на червата.

През Средновековието се е смятало, че продължителното ежедневно дъвчене на сусам е полезно за женските органи.

От сусама се прави тахан – паста, която се получава при стриването на семената. Самото наименование идва от арабски и означава „смачкан“. Може да се ползва белен и небелен сусам. Таханът също подпомага имунната система, полезен е при формиране на костната система на децата, действа благоприятно на нервната система, влияе изключително добре на кръвоносната система, стомаха – подобрява перисталтиката, влияе добре при гастрит и язва, предпазва от остеопороза, което го прави и задължителна храна за всеки, а в същото време е и лесно усвояем от организма. Самият сусам е изключително маслодаен. Семената му се пресоват, за да се получи олио, което се ползва в кулинарните ястия и изделия.

В последните години, сусамът все повече става познат на българите и се превръща в една от често присъстващите подправки на българската трапеза. У нас се отглежда предимно в Ивайловградска област.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети

Кои храни потискат апетита?

29.04.2024 (Коментари: 0)

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. » Прочети