НОВИНИ

От 1 февруари ще има много големи промени за зелените сертификати

21 януари 2022 18:44 | Коментари: 1
От 1 февруари ще има много големи промени за зелените сертификати

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като "2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen.

Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Maria Kabadieva  |  Дата: 21.01.2022 20:46

DjonsenIansen-edno dozova. V Vaksinirana. V av,, Vienna Bolnitza, Vaksinirana. S/u Kovid-2,,Rod.na 19. 06 1956. V gr. BURGAS NA sertifikata 01/BG/R444CKMMJTU8MT2F#JMaria Kabadieva postavená. Na 25.10 2021g., lzdatel. Na. SERTIFIKATA, MoH/M3: CERT-21-2021. 10. 08.+ : EUREOPEN. Europa. EU: NRBALGARIA: JIS. BG. /Certifikát.. Vaksinatzionnia Kurs e zavarshen. Postavená. V Balgaria.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети

Никога не правете това с вещите на починалите си близки!

21.04.2024 (Коментари: 0)

Често след смъртта на близък човек хората започват да се питат какво да правят с вещите му и безопасно ли е да ги държат в дома си?Специалистите са установили, че вещите са в състояние да поглъщат енергията на притежателя си, която след смъртта му става о » Прочети

Dupe дестинациите: Най-новият туристически хит

21.04.2024 (Коментари: 0)

Ще се замечтаете, че вече сте във ваканция - отправяме се към избраната дестинация. » Прочети

Трите най-силни енергийно зодии, вижте дали сте сред тях

21.04.2024 (Коментари: 0)

Казват, че дори най-известната гадателка Ванга трудно е можела да влезе в главите на хората, родени под тези зодии. » Прочети