НОВИНИ

Как да познаем и махнем химията от зарзавата?

14 септември 2021 10:01 | Коментари: 0

Има начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте как без да прибягваме до услугите на специализирани лаборатории можем да разпознаваме кои зеленчуци гъмжат от химия. И още  по-важно – ако вече сме си ги купили – как да омекотим удара на отровите.

Зеле. Повечето от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те трябва да се изхвърлят.

Картофи. В картофите  нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат, водата трябва да се изхвърли.

Тиквички, краставици, патладжан. Краставиците   трябва да са с нежен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани трябва да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.

Салата, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти винаги бързо абсорбират нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.

Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Не купувайте оранжево–червени домати с вид на  недозрели. Бялото съдържание  и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива  домати, накиснете ги в студена вода за около 1 час.

Цвекло, моркови, репички.

Огромно количество  нитрати се трупат в краищата им – изрежете ги преди употреба.

Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.

Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с фунгициди . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.

Диня. Не купувайте диня, нарязана на части и увита във фолио – това е  добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че здраво е торена. Можете да направите един малък тест: поставете резенчета диня в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако  просто стане мътна – значи е чиста.

Круши и ябълки. Купувайки тези плодове ги вземете в ръка  –  ако почувствате, че  плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.

Най- замърсени с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция,  Израел и Египет. Те имат слаба земя и  богата реколта не може да има, без значителни количества тор.

 

 

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети

Кои храни потискат апетита?

29.04.2024 (Коментари: 0)

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. » Прочети