НОВИНИ

Отиде си легендата Жан-Пол Белмондо

7 септември 2021 08:18 | Коментари: 0

Актьорът Жан-Пол Белмондо, "свещеното чудовище на френското кино", е починал на 88 години в дома си в Париж. Това съобщава неговият адвокат, цитиран от АФП и France24. "Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокат Мишел Годест пред агенцията.

"Чаровният грозник" бе един от най-популярните и обичани френски актьори. Роден e на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен. Като тийнейджър Белмондо се раздвоява между спорта и изкуството. Бяга от къщи с пътуващ театър, след това решава да стане скулптор като баща си. Но скоро зарязва и тази идея заради бокса, на който се посвещава и дори става шампион на Париж в категория среднотежка.

Към 20-ата му година натежава увлечението по актьорството и той постъпва в Консерваторията за драматични изкуства. Някои от преподавателите там го предупреждават, че със своята външност би изглеждал смешен в любовни сцени. Ала и без да е красив като Ален Делон, Белмондо има за партньорки не само на екрана, но и в живота, някои от най-красивите жени на света.

През 1957 г. дебютира в киното с филма "Пеша, на кон и с кола", но повечето епизоди с негово участие са изрязани при монтажа. По-забележима роля прави в "Бъди красива и мълчи", в който играе за първи път в тандем с Ален Делон. Следват участия в "Чочарка" със София Лорен, "Модерато кантабиле" с Жана Моро и особено "До последен дъх", смятан за един от главните филми на знаменитата "Нова вълна" във френкото кино. Именно ролята на симпатичния престъпник в най-известната творба на Жан-Люк Годар му носи световна слава. Пет години по-късно легендарният режисьор го снима и в "Лудият Пиеро" - друга знакова роля на Белмондо.

Харизматичен и атлетичен актьор, често изпълнява сам каскадите си, през 60 -те години Белмондо преминава към мейнстрийма и се утвърждава като звезда на комедиите и екшън киното във Франция. Сред незабравимите филми с негово участие са още "Борсалино" (1970), "Животното" (1977), "Гиньоло" (1980), "Професионалистът" (1981), "Ас на асовете" (1982) и др.

За 50 години кариера пред камерата се снима в 84 филма, създавайки незабравими образи на обаятелни бунтари, които го превръщат в кумир на европейската младеж. Възниква цяло направление, наречено "белмондизъм", защото неговите последователи копират жестовете, мимиките и начина на обличане на любимия си актьор. До средата на 80-те героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Има и над 40 роли на театралната сцена.

През 1989 г. е удостоен с награда "Сезар" (френският еквивалент на "Оскар") за ролята си във филма на Клод Льолуш "Галеник на съдбата", но отказва престижния трофей, защото неговият създател – скулпторът Сезар, се отнасял отрицателно към творбите на баща му.

 

През 2001 г. получава инсулт, който парализира дясната половина от тялото му и Белмондо губи говора си. Все пак той успява да се възстанови и шест години по-късно се завръща с филма "Мъж и куче".

Смъртта на видната фигура във френското кино се усети в цялата страна. Президентът Еманюел Макрон написа в Туитър в понеделник, 6 септември, че Франция е загубила "национално съкровище".

Ален Делон, който многократно споделяше екрана с него, се описа като "съсипан" от смъртта на Белмондо. "Нямаше да е лошо, ако и двамата си бяхме тръгнали заедно. Той е част от живота ми, започнахме заедно преди 60 години", добави Делон, с когото си партнираха в "Борсалино" и "Бащи трепачи".

"Струва ми се, че цяла Франция тъгува", каза Мишел Годест, адвокат и приятел на актьора, разплакан пред телевизионните камери.

"Той беше повече от легенда, той беше Белмондо", реагира биографът му Филип Дюран "Аз съм в шок! Когато една такава филмова легенда си отива, това разтърсва света на киното."

 

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети