НОВИНИ

КОВИД понижи с 18% дейността в инвазивната кардиология

26 февруари 2021 10:25 | Коментари: 0
КОВИД понижи с 18% дейността в инвазивната кардиология

Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми, които могат да доведат до инфаркт. С близо една пета е намаляла дейността на лечебните заведения в тези две области, показват данните на здравната каса за изминалата година, които „Индекс на болниците“ анализира.

Инвазивна кардиология

С 18.14% е намаляла дейността на 58-те лечебни заведения, които работят в областта на инвазивната кардиология у нас. Общо 64 327 диагностични и лечебни процедури са осъществили те през миналата година срещу 78 585 през предходната. Понижението обаче е различно в двете направления. С 25% или с 10 283 са намалели диагностичните интервенции, докато при лечебните спадът е едва с 10.5% или с 3 975. По-малко са и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. През миналата година броят им е 3599 и е по-малък с 21% в сравнение с предходната година. Достъпът до медицинска помощ в инвазивната кардиология обаче бе най-ограничен в началото на пандемията, показват още анализите на „Индекс на болниците“. В периода от 1 февруари до 30 април през миналата година понижението на дейността в областта на диагностиката и лечението беше близо 30%, докато на годишна база е 18 на сто.

Освен намалението на обема на дейността, през изминалата година няма други значими промени в тази област. Лечебните заведения, където се осъществяват процедурите се запазват непроменени – те са 58 в цялата страна, като основната част от тях – 13, са съсредоточени в столицата. Неравномерността в покритието на страната с подобен тип медицински услуги е най-очевидно при сърдечната аблация. Пет от шестте лечебни заведения, където се осъществява тя, отново се намират в столицата. По-голяма част от дейността по инвазивна кардиология се е извършвала в частни структури, показват още данните. Сред болниците с най-много пациенти през 2020 г. – над 2000, са били „Аджъбадем Сити Клиник“, Токуда и НКБ в София, СБАЛК-Варна, „Медика-Кор“ в Русе, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Държавни сред тях са само две. През миналата година се наблюдава и увеличение на процедурите, при които са намерени патологични находки (тоест пациентът е имал нужда от лечение) – те са повече с 10%, като делът им достига над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е увеличил незначително до 24%. Броят на рехоспитализациите пък е 2315.

Исхемични инсулти

Със 17% са намалели и случаите на исхемични инсулти в болниците през миналата година в сравнение с предходната. Основната причина за това отново е пандемията от КОВИД-19. Общо 42 607 са били хоспитализациите при исхемичните инсулти през миналата година срещу 51 614 през предходната, показват данните на НЗОК. И тук понижението на дейността на годишна база е по-малко в сравнение с това през първите месеци на пандемията. От 1 февруари до 30 април броят на пациентите в болниците, които са получили лечение беше по-нисък с 21% в сравнение със същия период на предходната.

Успоредно с понижението на броя исхемични инсулти, през миналата година намаление има и сред пациентите, при които са приложени иновативни методи на лечение. Общо 994 са тромболизите срещу 1152 през предходната година. Това означава, че сред тях има спад от 13.5%. Понижението е на фона на постоянното им увеличение през изминалите няколко години. Модерното лечение се е осъществявало едва в една трета от лечебните заведения, където са приемани пациенти с инсулти или в 49 от над 134 болници. За поредна година безспорен лидер при този метод е УМБАЛ „Св. Анна" в столицата, където са осъществени 299 или една трета от всички процедури за страната. Процентът на модерно лечение на исхемичните инсулти там е над 28% при 2.3 на сто за страната. През миналата година има и три болници, в които при исхемичните инсулти е бил приложен интервенционален метод на лечение. Той се налага, когато тромболизата не дава нужните резултати. Това са „Св. Анна", Пирогов и Токуда. В тях този метод на лечение е бил приложен при 24 пациенти.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети

Два дни ще ни боли глава! Идва нова магнитна буря

17.04.2024 (Коментари: 0)

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. » Прочети

Обрат за 4 зодии до дни!

17.04.2024 (Коментари: 0)

Периодът на Коридора на затъмнението е само началото на процесите на трансформация. » Прочети

Емил Радев: Политически спекуланти предричаха хиляди мигранти от Австрия, а върнатите са 69

16.04.2024 (Коментари: 0)

Политически спекуланти всяваха паника, предричайки хиляди мигранти от Австрия, но върнатите в България се оказаха само 69. » Прочети