НОВИНИ

Топ епидемиолог и преподавател в Оксфорд разясни всичко за трите ваксини, които се прилагат в България

25 февруари 2021 14:15 | Коментари: 0
Топ епидемиолог и преподавател в Оксфорд разясни всичко за трите ваксини, които се прилагат в България

Топ епидемиологът и преподавател в престижния Оксфорд - Петър Марков, пусна разяснителен текст за трите ваксини, които се прилагат в България. Иде реч за британско-шведската Астра Зенека, немската Пфайзер-Бионтех и американската Модерна.

ЕТО КАКВО НАПИСА ПО НАЙ-КОМЕНТИРАНАТА НАПОСЛЕДЪК ТЕМА СПЕЦИАЛИСТЪТ:

Понеже през последната седмица от всички страни ме бомбардират съобщения с въпроси и съмнения за ваксините, реших да се спра на два-три от най честите и важни теми, с цел малко да помогна за проясняване на картината, и за по-информирани решения.

Всъщност ще започна с апел. Възползвайте се от течащата в момента масова имунизация! Ваксинирайте се! Не отлагайте! Наличните ваксини са ограничени. Доставките са нередовни и непредвидими. Когато ваксините свършат, настоящата масова имунизация ще прекъсне докато пристигнат нови дози, и следващата ви възможност може да е чак след много месеци.

С коя ваксина да се ваксинираме? Астра Зенека ОК ли е?

Не чакайте „перфектната“ ваксина. Много по-важно е да се ваксинираме по-скоро, отколкото да чакаме по-ефективна ваксина. Различията между трите налични към момента ваксини всъщност са много по-малки отколкото хората са склонни да мислят. Различията значително се надценяват.

Основната причина, поради която всички ние искаме да се ваксинираме, е за да се предпазим от тежка, животозастрашаваща болест, дълготрайни последици за здравето си и инвалидност, или смърт. И трите ваксини, които са лицензирани за употреба у нас към този момент, са практически еднакво ефективни в постигането на тези цели. И трите са около 95% ефективни при предпазване от хоспитализация и клонят към 100% ефективност при предпазване от смърт.*

Различия между трите ваксини разбира се има, но с оглед на драматичното снижаване на гореизброените важни рискове и от трите, тези различия са практически пренебрежими. При експоненциално нарастващите в момента среднодневни инфекции в България, вече значителното присъствие на по-заразния нов вариант на вируса и дефицита на ваксини, изборът между трите ваксини е един луксозен избор, който не можем да си позволим. Да стоим незащитени от заболяване, което може да ни коства живота, чакайки ваксина, която е „малко по-добра“, е неразумно. Аз лично, при липса на избор, ще се ваксинирам с първата която ми бъде предложена. След 6 месеца или 1 година, когато ще има повече избор, повече дози, по-малко дефицит и по-малко опашки винаги мога да се реваксинирам ако тогава има по-добра ваксина.

Подходяща ли е ваксината на Астра-Зенека за по-възрастни хора?

Категорично да. Всъщност по този въпрос в България, но и на други места в Европа цари объркване. На първо място трябва да се подчертае че няма някакви рискове или нежелани реакции при групата на по-възрастните хора. Въобще дори не става дума за това. Коментарите за ваксината касаят съмнения дали тя би била ефективна в тази възрастова група.

Объркването произлиза от не особено внимателната комуникация от страна на Астра-Зенека и Оксфордския университет на наличните данни. А те са, че по време на клиничните изпитания ваксината е тествана сред по-малко хора от горните възрастови групи, което не им позволява да обявят, че тя има безспорно действие при тях. Тази, по същество недостатъчна информация, в обществения дебат неправилно се интерпретира като информация за слаба ваксина. Тук важи максимата: липса на доказателство за ефект (на ваксината) не е доказателство за липса на ефект.

Всъщност, междувременно вече се натрупват достатъчно доказателства, че ваксината работи и сред възрастни. Клиничните проучвания от 2ра фаза ясно показват имунен отговор сред хората над 65 години, който не се различава от този при млади хора. Огромната част от възрастните хора във Великобритания са ваксинирани именно с Астра Зенека и проучвания от последната седмица показват огромни снижения на тежката заболеваемост и хоспитализациите сред тези групи. В момента интензивно се провеждат изследвания сред хора над 65 години, както в клинични проучвания, така и от реална ваксинация и скоро ще има още данни, които очаквам да приключат темата. Освен всичко друго, няма причина да очакваме, че ваксина, която работи при хора до 65 годишна възраст магически ще спре да е ефективна след 65 годишна възраст.

Джипито ми каза да изчакам. Какво да правя?

Вариации на горното съм чу̀вал вече поне половин дузина пъти, често придружено от меко казано неубедитлни мотиви. Освен в изключително редки и крайно необичайни медицински обстоятелства (главно свързани с история на многократни анафилактични реакции с повече от един провокиращ алерген) повечето хора нямат противопоказания срещу ваксинация. Важността от нея особено важи за хора с множество съпътстващи заболявания, при които ваксината не води до някакви значими нежелани реакции, но би ги предпазила от инфекция, която при тях би била изключително опасна.

И тук бих искал и да отправя още един апел, този път към моите колеги – общопрактикуващи лекари. Вашата роля винаги е било ключова за опазването на здравето на хората, но в този момент става още по-важна и отговорна, както към конкретните ви пациенти, така и към обществото като цяло. Тези дни много хора ще се обръщат към вас с въпроса: „Мога ли да се ваксинирам?“. Моля ви информирайте се внимателно от надеждни и достоверни източници! Търсете научна информация, търсете мнението на утвърдени специалисти! Отделяйте по малко време за да намирате отговорите на въпросите, които пациентите ви задават. Ситуацията е нова – всички се учим в крачка, никой не е всезнаещ, но ако разчитаме само на старите си познания и не ги обновяваме няма да сме им от полза. Трябва всички лекари да си зададем въпроса. Когато съветваме пациент да не се ваксинира или да изчака, дали го правим защото знаем че неговите конкретни обстоятелства не му позволяват да се възползва от огромната протекция, която ваксината ще му донесе? Или го правим защото не сме сигурни и не смеем да поемем отговорност да му препоръчаме ваксинация. Аз лично бих имал сериозен моралален конфликт ако бях направил второто.

В заключение - вземете по-възрастните си близки, и ги заведете да се ваксинират. Това е едно от най-добрите и важни неща, които можете да направи е за тях в момента (разбира се, ваксинирайте се и вие!). От разговори с по-възрастни хора около мен установявам, че много от тях са готови да се ваксинират, някои дори нямат търпение, но често не знаят че има такава възможност, не знаят къде да отидат, объркани са от многото противоречиви информации в медиите дали „това е за тях“ и дали Астре Зенека не е много „калпава“, или просто имат нужда от едно напомняне.

В събота сутринта се обадих на баща ми да му кажа че има златен шанс да се ваксинира. Отне му всичко на всичко около 10 минути, за да обмисли и да си облече палтото. Качи се на колата, и точно след 1 час беше с първа доза. Завиждам му.

* Понеже тук някои може да се чудят защо са попадали на различни по-ниски проценти за ваксинна ефективност за Астра-Зенека. Краткият отговор е, че ваксинната ефективност, докладвана масово, е за силата на ваксината да предпазва от каквато и да било болест (дори лека). Файзър и Модерна са по-добри в предотвратяване на леките симптоми. Когато става дума за тежко боледуване и смърт обаче, Астра-Зенека не отстъпва на другите две по нищо.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Остра реакция на здравни специалисти за комбинирането на AstraZeneca и Pfizer (ОБЗОР)

20.04.2021 (Коментари: 0)

Остра реакция на здравни специалисти срещу варианта хората, ваксинирани с първа доза на AstraZeneca, да си поставят втора игла от друг вид ваксина. » Прочети

КОВИД у нас: Кунчев прогнозира какво лято ни очаква

20.04.2021 (Коментари: 0)

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" още не е дошла, а вече ни е страх от нея. » Прочети

EMA вижда връзка между ваксината на J&J и кръвните съсиреци

20.04.2021 (Коментари: 0)

Във вторник Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е открил възможна връзка между ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" (J&J) и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ.
» Прочети

Проф. Мурджева: Който е с първа игла на Астра Зенека - да си бие и втората доза! На Острова мрат малко, защото го правят

20.04.2021 (Коментари: 0)

"Най-добрата опция пред хората, които вече са получили първа доза от препарата на AstraZeneca е да завършат имунизацията със същата тази ваксина". » Прочети

Малко повече нови случаи на коронавирус от вчера

20.04.2021 (Коментари: 0)

2434 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. » Прочети

Ваксинацията у нас: Без „АстраЗенека“ за жени под 65 г. с риск от тромбози

19.04.2021 (Коментари: 0)

Covid ваксината на компанията „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 65 г. » Прочети

Мурджева: Единственият начин да се завърши имунизацията с "АстраЗенека" е да се постави втора доза

19.04.2021 (Коментари: 0)

Имунизацията независимо с каква ваксина цели образуването на антитела и имунитет срещу коронавируса. » Прочети

Кантарджиев: Нека отварянето на нощните заведения, стадиони и спортни зали се отложи

17.04.2021 (Коментари: 0)

"НОЩ стартира с 4 лекари, както и хора от Външно министерство, Гранична полиция и полицията. » Прочети