НОВИНИ

Французи създадоха по-бърз и ефективен тест за коронавирус

24 февруари 2021 12:59 | Коментари: 0
Французи създадоха по-бърз и ефективен тест за коронавирус

Френски изследователи са разработили нов тест за коронавирус, който според тях дава резултати три пъти по-бързо от бързите антигенни тестове според първоначалните данни от изпитванията – почти същата точност като по-надеждните, но по-бавни PCR тестове.

Електрохимичният тест, при който се използват нанотела, взети от т. нар. камилска група – камили, лами и алпаки, връща резултат в рамките на 10 минути и при ранно изпитване от 300 проби се оказва с 90% точност като PCR тест както за положителни, така и за отрицателни резултати. Той се разработва от учени от университетите в Лил и Марсилия и от Френския национален център за научни изследвания CNRS, съобщава “Гардиън”, предаде БГНЕС.

Тестът не изисква обработка в лаборатория и резултатът може да се разчете на смартфон.

„Може да се произвежда масово много бързо и да има приложение в болници и летища, но също и при семейни лекари и фармацевти“, каза Давид Дево, професор по фармакология в Университета в Лил, пред местни медии.

Силно чувствителните PCR тестове или с полимеразна верижна реакция са най-надеждният широко използван начин за откриване на COVID-19, но са скъпи за производство и тъй като те трябва да бъдат обработени в лабораторни условия, пациентите често трябва да изчакат до 48 часа за резултат.

Евтините бързи антигенни тестове, които смесват секрет от нос или гърло, взет с тампон, с течност върху хартиена лента, обикновено дават резултати в рамките на половин час, но са обект на разгорещен научен дебат, тъй като те са склонни да откриват само високи вирусни инфекции, така че пропускат много хора с по-ниски нива на вируса.

Френският прототип на тест, наречен CorDial-1, използва изцяло различна технология. Малки частици антитела, известни като нанотела, се имобилизират върху електрод, за да се превърнат в „електрохимичен биосензор“, каза Сабине Шунериц, университетски професор в Лил и специалист по наномедицина и биосензори.

Тестът, който ще бъде подложен на тримесечно изпитване върху 1000 души, използва нанотела, взети от камилска група – която включва камили, лами и алпаки – защото те са с по-стабилни от антителата на други животни. Нанотелата откриват протеина на вируса Covid-19 в биологична проба и реагират, променяйки електрическия ток през електрода. Тази промяна се измерва от устройство с размерите на USB ключ и се показва в реално време на екрана на свързан смартфон като графичен сигнал. Височината на сигнала показва дали пробата е била положителна или отрицателна, каза Шунериц пред BFMTV, добавяйки, че тъй като методът е усъвършенстван допълнително, той също така трябва да може да измерва вирусното натоварване и да засича вирусни мутации.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети