НОВИНИ

Рязът ръст на късогледството по време н пандемията, най-често при деца

19 февруари 2021 18:28 | Коментари: 0
Рязът ръст на късогледството по време н пандемията, най-често при деца

Изследванията показват, че по време на пандемия и локдаун рязко се е увеличил броят на хората, които страдат от късогледство, като особено уязвими се оказват децата.

Заради социалната изолация, дистанционното обучение и работа все по-често ни се налага да стоим пред компютъра, таблета или мобилния телефон. Много хора по време на пандемията почти не излизат навън. Постоянното фокусиране върху разположени наблизо обекти и недостигът на дневна светлина влияят на зрението, пише „Дойче веле“, предаде БГНЕС.

Недостатъчното движение и активното използване на електронни уреди се отразява зле на зрението на децата. Според направени неотдавна изследвания в Нидерландия и Китай, по време на пандемията рязко са се увеличили случаите на късогледство, особено сред децата. Учените наричат това явление „карантинна миопия“.

В Китай са изследвани над 120 000 ученици на възраст между 6 и 13-годишна възраст. Резултатите показват, че в „годината на короната“ броят на децата с късогледство рязко се е увеличил. При деца между 6 и 8 г. случаите на миотопия са били три пъти повече, отколкото в предходната година, като в тази възрастова група зрението се е влошило с 0,3 диоптъра.

Рязкото влошаване на зрението при децата буди допълнително тревога, тъй като още в ранна възраст става ясно дали човек ще страда от късогледство и ще има ли нужда от корекция на зрението. Късогледството остава за цял живот и обикновено започва да се проявява в ранна ученическа възраст, като се засилва с годините.

Според прогнозите на Института за изследване на зрението „Брайън Холдън“ (Австралия), до средата на века около 5 милиарда човека ще страдат от късогледство.

Броят на хората с миотопия през последните десетилетия се увеличи предимно в индустриално развитите държави, което се обяснява с променения начин на живот. Учените откриха пряка зависимост между нарастващите възможности за образование и влошаването на зрението: колкото по-високо е нивото на образование, толкова по-голям е рискът от късогледство. Това е свързано основно с твърде ранното и интензивно използване на компютри и мобилни телефони, които заместват прекарването на свободно време на чист въздух.

Рискът от миопия може да се намали, ако не се гледат продължително време намиращи се наблизо обекти, независимо дали става въпрос за книга или смартфон. Важно е да се внимава за разстоянието и от време на време погледът да се отклонява и да се гледа в далечината.

От полза е прекарването на дълго врем на открито, тъй като дневната светлина препятства по-нататъшния растеж на очната ябълка. Изследвания в Скандинавия показват, че късогледството се влошава в тъмната част на годината.

Постоянното взиране в екрана може да предизвика раздразнение, умора и сухота на очите, предимно при децата. Според учените, прекаленото използване на електронни устройства не само засилва късогледството, но влияе и на пространственото възприятие. Това може да доведе до неясно зрение или дори до кривогледство. 

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Китайската диета топи до 5 кг за седмица

15.04.2024 (Коментари: 0)

Китайците са отявлени страстни любители на разнообразното хранене, но изненадващо рядко са пълни. » Прочети

Пак ще ни боли глава! Магнитни бури връхлитат днес и утре

15.04.2024 (Коментари: 0)

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 15 и 16 април. » Прочети

Д-р Емилова: Това модно лекарство за отслабване може да доведе до рак!

15.04.2024 (Коментари: 0)

Има случаи на хора, които са се разболели от рак на щитовидната жлеза, след като дълго време са приемали семаглутид с цел отслабване. » Прочети

Рецепта за баница-пица, в която всички у дома ще се влюбят

14.04.2024 (Коментари: 0)

Баница-пица внася разнообразие в домашната кулинария, поради това толкова бързо започна да се налага, но и да се харесва от българите. » Прочети

Само 6 секунди, за да поддържате любовта си жива!

14.04.2024 (Коментари: 0)

За да се засили връзката и симпатиите между партньорите, трябва редовно да се целувате поне шест секунди, каза психологът Джон Готман. » Прочети

Никога не слагайте огледалото на това място! Иначе ви чакат болести и бедност

13.04.2024 (Коментари: 0)

Колкото и да не ви се вярва, човек трябва да подхожда много отговорно към избора на мебели за дома си. » Прочети

Това е грешката, която може да провали всяка диета

13.04.2024 (Коментари: 0)

Често спазваме диети, за да влезем във форма. » Прочети