Изследване: Хващаме най-често COVID-19 от роднини
Заболелите членове на семейството са най-честият източник на заразяване с коронавирус, разкриха учени, които публикуваха информация за изследването си в списание „Science“, предаде Нова ТВ.
Китайски експерти са направили анализ на данните на 1 178 пациенти и на 15 648 техни близки контакти в провинция Хунан, за да разкрият най-често срещания начин на предаване на инфекцията. Те установили, че рискът от заразяване с COVID-19 се увеличавал в зависимост от продължителността и близостта на социалните контакти.
Най-рядко хората се заразявали в медицински заведения, в които се спазвали стриктно мерките за защита. На следващо място са общественият транспорт и заведенията за обществено хранене. Вероятността от предаване на вируса се увеличавала значително при общуване с широк кръг роднини, а най-висока била при съжителство със заболял член на семейството.
Учените стигнали до извода, че всеки допълнителен ден вкъщи заедно със заразен човек увеличава риска от предаване на болестта с 10 %.
Отбелязва се, че в рамките на изследването са проверявани данни от заразяване в различни места и с различни по брой контакти, но в условията на затваряне, когато членовете на едно семейство са били принудени да прекарват повече време заедно заради самоизолацията.
Източник: novinite.bg
25.04.2024 ()
В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети
25.04.2024 ()
Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети
25.04.2024 ()
Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети
24.04.2024 ()
Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети
24.04.2024 ()
Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети
24.04.2024 ()
Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети
24.04.2024 ()
Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети
23.04.2024 ()
Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети
23.04.2024 ()
Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети