НОВИНИ

След 30 години дебелаците на Земята ще наброяват стряскащите 4 милиарда

18 ноември 2020 15:35 | Коментари: 0
След 30 години дебелаците на Земята ще наброяват стряскащите 4 милиарда

Повече от 4 милиарда души ще са с наднормено тегло до 2050 г., като 1,5 милиарда от тях ще са със затлъстяване, ако настоящата глобална тенденция към преработени храни продължи, прогнозира първо по рода си проучване.

Предупреждавайки за здравна и екологична криза със “смазващ мащаб”, експерти от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата заявиха, че търсенето на храна в световен мащаб ще скочи с 50% до средата на века, погубвайки способността на Земята да поддържа природата.

Производството на храни вече използва три четвърти от пресните води в света и една трета от земята – и представлява до една трета от емисиите на парникови газове, съобщава АФП.

Предоставяйки дългосрочен преглед на променящите се хранителни навици в световен мащаб между 1965 и 2100 г., изследователите използват модел, за да прогнозират как търсенето на храна ще реагира на различни фактори като растеж на населението, стареене, нарастващи телесни маси, намаляваща физическа активност и увеличаване на загубите на храна. Те установяват, че ако хранителният бизнес продължи според настоящите тенденции, вероятно повече от 4 милиарда души, или 45% от световното население, ще са с наднормено тегло до 2050 година. Моделът прогнозира, че 16% ще бъдат със затлъстяване, в сравнение с 9% в момента сред 29% от населението с наднормено тегло.

“Нарастващите загуби на храна и нарастващата консумация на животински протеини означават, че въздействието върху околната среда на нашата земеделска система ще излезе извън контрол”, каза Бенджамин Бодирски, водещ автор на изследването, публикувано в „Nature Scientific Reports“. „Независимо дали парникови газове, замърсяване с азот или обезлесяване: ние излизаме извън лимита на възможностите на нашата планета“.

Въпреки че тенденциите варират в различните региони, авторите казват, че глобалните хранителни навици се отдалечават от храненето на растителна и нишестена основа и се приближават към по-богатите храни с високо съдържание на захар, мазнини и храни от животински произход, включващи силно преработени хранителни продукти.

В същото време проучването установява, че в резултат на нарастващото неравенство заедно с хранителните отпадъци и загуби – храна, която се произвежда, но не се консумира поради липса на съхранение или излишни покупки – около половин милиард души все още ще бъдат недохранени до средата на века.

“Има достатъчно храна по света – проблемът е, че най-бедните хора на нашата планета просто нямат доходи, за да я купуват”, каза съавторът Праджал Прадхан. „А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от пилеенето на храна“.

Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди в специален доклад миналата година, че човечеството ще се сблъсква с все по-болезнената връзка между продоволствената сигурност и повишаването на температурите в рамките на десетилетия, освен ако емисиите не бъдат ограничени и неустойчивото земеделие и обезлесяване бъдат спрени.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети

Два дни ще ни боли глава! Идва нова магнитна буря

17.04.2024 (Коментари: 0)

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. » Прочети

Обрат за 4 зодии до дни!

17.04.2024 (Коментари: 0)

Периодът на Коридора на затъмнението е само началото на процесите на трансформация. » Прочети

Емил Радев: Политически спекуланти предричаха хиляди мигранти от Австрия, а върнатите са 69

16.04.2024 (Коментари: 0)

Политически спекуланти всяваха паника, предричайки хиляди мигранти от Австрия, но върнатите в България се оказаха само 69. » Прочети

Махнете тези вещи от дома си, за да не останете стара мома!

16.04.2024 (Коментари: 0)

Всички искаме уютен и приветлив дом, който ни помага да се отпуснем и да се наслаждаваме на живота. » Прочети

Две зодии с тотален успех във всичко до дни

16.04.2024 (Коментари: 0)

Две зодии ще ударят джакпота в най-скоро време, твърдят астролозите. » Прочети