НОВИНИ

За 3 дни: 50% повече жертви на коронавируса у нас (НА ЖИВО)

29 октомври 2020 10:37 | Коментари: 0
За 3 дни: 50% повече жертви на коронавируса у нас (НА ЖИВО)

Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през последните 3 дни – над 220 на 100 000 души. А ръстът на смъртните случаи е 50%. Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите.

„Далеч сме от колективния имунитет”, заяви д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, цитиран от НОВА телевизия

„Спешните отделения изнемогват”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова проф. Балтов.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни шефът на „Пирогов”. 

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на НЦЗПБ е на мнение, че противоречивото говорене за вируса също е опасно.

„Противоречивото говорене, особено от лекари, е опасно за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен разговор с болен може да се заразиш и след цял час. Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски, никой не се е задушил”, посочи той.  

Той отново припомни за 4-те "Д", като подчерта да не се прекалява с витамин Д и категорично препоръча да не се използват имуностимулатори в голямо количество.

Кантарджиев отново заяви, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Бърза помощ и в училищата. Те могат да се правят от лекари, сестри или санитари. 

„Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се  използва широко за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират”, обясни професорът.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна. Да се изследват хората с тестове и за грип струват 30-ина лева, обясни Кантарджиев.

Относно грипните вируси, той посочи, че първата им циркулация започва през ноември. 
„Миналата година циркулацията се забави с два месеца. Епидемичното разпространение на грипа е през декември. Пикът обикновено е средата или третата третина на януари или през февруари”

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети