НОВИНИ

Централизирана система събира дани за всички и всичко около коронавируса

4 април 2020 14:03 | Коментари: 0
Централизирана система събира дани за всички и всичко около коронавируса

Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага. Това заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“, цитиран от БГНЕС.

В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен регистър, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора. Тази информация достига до органите на МВР. Предвидени са множество интеграции с личните доктори, с общините, с МВР, пожарна и Гранична полиция, доброволци, добави Филипов. За да може информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет, добави Филипов.

Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина, каза премиерът Бойко Борисов. И няма да ходи да доказва, че не е в карантина, когато полицаите го спрат на улицата. СЗО каза категорично, че не трябва да се разхлабват мерките, подчерта още Борисов.

Изграждането на такова софтуерно решение е от изключителна полза за МЗ в неговата дейност по борбата с коронавируса. Връзката между отделните институции също е важна, тъй като са обвързани с РЗИ, лични лекари, болници, МВР, пожарна, добави министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение.

Без съгласието на всеки приет в болница, се вземат неговите данни и се въвеждат в регистъра, каза ген. Мутафчийски. Те се регистрират с бързо известие към РЗИ и МЗ. Това ни дава възможност да бъдат по-бързо регистрирани. РЗИ ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме. Ако пациент си е въвел доброволно здравният статус и е попълнил въпросника, автоматично ще се изпраща имейл към личните лекари, добави още Мутафчийски.

Трима служители на МВР имат доказан коронавирус. Не са няколко и не са приемани в болница. Състоянието им не е налагало да бъдат приемани, съобщи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че участието на гражданите в мобилното приложение е доброволно. Те могат да изразят съгласие за данните им и за тяхната локация, добави още вицепремиерът. 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Колко време сън е нужно за всяка възраст?

28.04.2024 (Коментари: 0)

В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано и след това да се събуждаме рано, отпочинали за един продуктивен ден. » Прочети

Какво се яде на Цветница?

28.04.2024 (Коментари: 0)

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. » Прочети

13 растения, пазещи от злини дома ни

28.04.2024 (Коментари: 0)

Древните славяни не са можели да си представят живота без амулети. » Прочети

Ето кои са нещата в дома, блокиращи парите ви

27.04.2024 (Коментари: 0)

Кой не иска да има повече пари? Да се чувства по-стабилен и спокоен финансово? Всеки би го искал. » Прочети

Внимавайте с тези плодове - пречат на отслабването!

27.04.2024 (Коментари: 0)

Не всички плодове допринасят за бърза загуба на тегло и задържане на мечтаната фигура. » Прочети

Месечен хороскоп от Влад Рос за май

27.04.2024 (Коментари: 0)

Всеки иска да бъде подготвен за бъдещето. » Прочети

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети