НОВИНИ

Проф. Костов: Здравето на всеки българин сега зависи от отговорността на другия

24 март 2020 14:25 | Коментари: 0
Проф. Костов: Здравето на всеки българин сега зависи от отговорността на другия

Държавата прави всичко необходимо до този момент да се справи с епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс, за да се справи с епидемията с мащабите, с които се вихри в останалите държави. Всички те усетиха удара, но повечето не бяха подготвени за него. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемични мерки и не се вслушваме в гласа на разума.

Това каза професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна“ при представянето на новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет, цитиран от БНР Целта на новата организация е да подпомага държавата в справяне с разпространението на COVID-19.

"Идва момент, когато пациентът трябва да научи от своя лекар горчивата наистина, за да се мобилизират всичките му съпротивителни и самосъхраняващи организма сили за справяне с коварната болест. Ще се придържаме към основния терапевтичен принцип, който ни придружава в нашата ежедневна работа - Primum non nocere – „преди всичко не вреди“. Този отбор, който виждате, е съставен от известни специалисти в своята област", допълва проф. Костов.

Той нарече екипа си: „съвет от доблестни колеги“ и подчерта, че всички членове на МЕС са негов личен избор заради доброто им име и професионализъм. Ръководителят заяви:

"Приехме това предизвикателство заради всички нас, заради нашите семейства, деца, бащи и майки, баби и дядовци, които искаме да прекараме през това горнило. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Влизаме с имената си искаме и да ги опазим чисти на изхода. Нашата единствена цел е да направим каквото е по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби... Убеден съм, че всички заедно ще се справим, защото сме силни и можещи. На всички пожелавам кураж. Днес, както никога преди живота ни, съдбата на всеки български гражданин зависи от тази на другия, на ближния. Днес няма „аз“, „ти“, „те“. Днес сме „ние“. Тази епидемия ни дава възможност да открием отново онова, което изгубили по пътя – нашата човешка общност".

„Както е формулирано в заповедта Р-51 от 23 март на министър-председателя, нашата функция е изготвяне на алгоритми и препоръки за диагноза и лечение на Covid-19-и неговите органни усложнения. Така ще бъдем в помощ на колегите от цялата страна в диагнозата и лечението на болестта. Надяваме се, че нашата работа и информацията, която поднасяме, да бъде в помощ на правителството да взема най-правилните решения за справяне с епидемията", обобщи Костов.

Съветът включва:

·  Проф. Радка Аргирова - клиничен вирусолог в МБАЛ „Токуда“

·  Проф. Галина Кирова - специалист по „Образна диагностика“, началник на клиника по Образна диагностика и председател на експертния съвет по образна диагностика в „Токуда“

·  Професор Савелина Поповска – зам. Ректор в МУ – Плевен

·  Адв д-р. Мария Петрова – специалист по медицинско право.

·  Д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър и директор на психиатричната болница в Нови Искър.

·  Доц. Атанас Мангъров – инфекционист и педиатър, началник на клиника в Инфекциозна болница – София и университетски преподавател.

·  Доц. Васил Велчев – кардиолог в УМБАЛ „Света Анна“ и председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.

·  Доц. Любомир Кирилов – общопрактикуващ лекар и преподавател по обща медицина, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

·  Проф. Георги Момеков, фармаколог и преподавател в Медицински университет – София

·  Проф. Николай Младенов – специалист по Анестезиология и интензивни грижи от МБАЛ „Токуда“, главен координатор на Експертен съвет по Спешна медицина

·  Доц. Росен Калпачки – невролог и началник на клиника в УМБАЛ „Света Анна“.

·  Д-р Александър Симидчиев – пулмолог и завеждащ отделение в Болницата на МВР-София

·  Константин Вълков – програмен директор на „Дарик Радио“

·  Д-р Валентин Палвов – зам.- предедател на Българския зъболекарски съюз.

„Българският зъболекар е на първа линия в сегашната пандемия. Лекарите са в пожара на тази пандемия, но смятам, че вирусният товар, който е в гърото, в носа и в устата както на вирусоносителя, така и на несимптоматичния, е еднакво голям и по този начин ние сме поставени в една наистина тежка и деликатна ситуация…“, каза Павлов.

За да се предоставя достоверна, навременна медицинска информация от МЕС ще дават по две пресконференции седмично - вторник и петък. Ще бъде създаден и специален "фейсбук портал" с подробности. 

"Информация за коронавируса днес се появява от прически всеки източник. В такава ситуация няма по-важно от това да си изгради информационна хигиена и да си информираме само достоверни източници, доказали се във времето", предупреди той.Мангъров обясни, че в Германия се правят по 20 000 теста на ден, не само за да се установят случаите с Covid-19, но и какъв е имунният статус на населението:

„Няколко думи за т.н. „бързи тестове“, защото сутрин се чуват някои странни твърдения, които, ако са на изпит, няма да минат. Какво се случва, когато се диагностицира един на пациент с коронавирус - той отделя вируса в околната среда. Това се случва някъде около 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и около 20-30 дни след началото на клиничните симптоми. През този период вирусът може да бъде хванат било с бързи, било с бавни тестове. Интересното е какво се случва с контактните на такъв болен. Те могат да бъдат два вида. Едните са такива, които са го заразили. Те може да са заразили него, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда, защото е минало нужното време. В такъв случай, когато на тези контактни се прави тест, с който се открива отделянето на вируса, какъвто е референтният тест с PCR, не се намира нищо, защото просто тези хора не отделят в околната среда. За да се установи, че тези хора са били болни, трябва да се направи серологично изследване, имунохроматографски се установява… Ако това не се направи, ние този човек го откарваме в графата „отрицателен“, което се случва масово и затова при значителна част от контактните на болните, които са установени с коронавирус, не се установява нищо. Втората група контактни са тези, които „нашият човек“ – този, за когото сме установили, че има коронавирус, е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, тези болни няма да отделят вируса в околната среда и няма да ги хванем. Тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще останат неоткрити. От казаното дотук се вижда важността на тези имунохроматографски тестове, с които ние можем да получим данни за това че някой е прекарал коронавирусната инфекция. Чрез тях може да се направи едно по-широкообхватно сероепидемиологично проучване, с което да се установи какъв е имунния статус на населението на страната по отношение на корона вирусната инфекция... Без тях (бързите тестове б.р.) се лишаваме от едно много важно диагностично средство и не сме в състояние нито да установим точно кои са контактните, нито пък да направим едно добро сероепидемиологично проучване, което да ни даде информация за това какво можем да очакваме".

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че се страната ни разполага с достатъчно легла за лечение на хората с коронавирус. В момента това са 900 легла, но в рамките на два дни те могат да станат 2 000.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

COVID-19 има и нетипични симптоми – ето кои са

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, причинил пандемията от новото заболяване, наречено COVID-19. » Прочети

Изписаха оздравялата от COVID-19 жена на 71 от Пещера

Първата пациентка с коронавирус в област Пазарджик бе изписана днес. » Прочети

Заразеният с COVID-19 русенец приет от лекар без защитни средства

Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият установен пациент с коронавирус в област Русе. » Прочети

СЗО: Не е сигурно, че масовото носене на маска ще спаси света от пандемията

31.03.2020 (Коментари: 0)

Световната здравна организация все още препоръчва на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за някой, който е болен, предаде БГНЕС, позовавайки се на Си Ен Ен.
» Прочети

Идеята за задължителните маски – на Мутафчийски

31.03.2020 (Коментари: 0)

“Аз предложих тази мярка”, заяви ген. » Прочети

С още 25 се увеличиха заразените с COVID-19 у нас, засегната е нова облласт

31.03.2020 (Коментари: 0)

25 са новите случаи на COVID-19 за денонощието, 379 е общият брой на заразените. » Прочети

Предстои дезинфекция на 20-километров участък от АМ “Марица” преди границата с Турция

28.03.2020 (Коментари: 0)

В началото на следващата седмица ще бъде дезинфекциран около 20-километров участък от АМ “Марица преди ГКПП “Капитан Андреево”. » Прочети

37 се разболяха от коронавируса у нас за последните 24 часа

28.03.2020 (Коментари: 0)

18 нови души са потвърдени с коронавирус, като има 5 нови случая в Благоевград, в София са 8, в Шумен има нови двама. » Прочети

Починалият от коронавируса в Благоевград бил без характерните симптоми, но с пневмония

28.03.2020 (Коментари: 0)

57-годишен от град Банско е починалият преди обяд днес мъж в реанимацията на МБАЛ-Благоевград с една положителна проба за коронавирус, каза д-р Александър Костов, заместник-директор на благоевградската болница, цитиран от БГНЕС.
» Прочети

Втори починал от COVID-19 за последните 24 часа

28.03.2020 (Коментари: 0)

Пета жертва на коронавируса у нас. » Прочети