НОВИНИ

Нови 5 положителни проби за COVID-19, болните станаха 112

20 март 2020 09:11 | Коментари: 0
Нови 5 положителни проби за COVID-19, болните станаха 112

Установените случаите на коронавирусна инфекция у нас вече са 112. Това съобщи на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНР.

От снощи, когато беше съобщено за 107 установени случая на инфекцията у нас, са обработени 56 проби, от които са доказани новите 5 случаи.

„Във Варна има четирима, в Смолян трима, в Перник, Габрово и Пловдив по двама, в Плевен четирима, в Ловеч един, в Благоевград двама, в  Бургас двама и един в Лом.

„В софийските болници  - във ВМА има 14 пациенти  с доказан коронавирус и 21 силно суспектни, в „Александровска“ болница са двама, в „Пирогов“ са четирима  - там се доказа този пациент, който е преведен от „Токуда“ в тежко състояние, интубиран, другите трима са в по-леко състояние. В „Софиямед“ е един пациент с коронавирус“, уточни проф. Мутафчийски.

Задействана е процедурата, за да бъде внесен медикаментът, който не е регистриран у нас. Проведени ни са и разговори с български производители за възможностите да бъде произвеждан у нас, обясни проф. Мутафчийски:

„Медикаментът, за който става въпрос, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат (да го внесат) и сме го активирали. Това трябва да се активира от определена болница  - в случая ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент….

Разговаряхме също и с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини – но, както и с маските и със защитните облекла, повечето от суровините са от Китай“.

Проф. Мутафчийски обясни, че към момента не може да се твърди, че хлорохинът, който се използва в лечение на малария, има доказан ефект при Covid-19:

„Това е лекарство, което се споменава в група от още осем или девет лекарства, които са с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от Световната здравна организация, така че е задействана процедурата“.

По данни, актуални към 6 часа тази сутрин 245 000 са случаите на Covid-19 в световен мащаб, информираха от Щаба.

„На Балкански полуостров  - в Гърция случаите наближават 500, в Северна Македония са 50, в Сърбия 103, в Хърватия 110, в Турция 359  - те обявиха вчера 168 нови случая.

В Китай 39 са само новите случаи, но в Италия вече са 41 000.

Великобритания е с 3 000 случая, Германия с 13 000, Испания18 000, Швейцария c4 000, Франция 10 000“.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети