НОВИНИ

Министерство на здравеопазването: Не е вярно, че всяка седма линейка е трошка

12 февруари 2020 15:07 | Коментари: 1
Министерство на здравеопазването: Не е вярно, че всяка седма линейка е трошка

Във връзка с материал със заглавие "Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти“, публикуван днес, 12 февруари, във в. "Монитор“ от Министерството на здравеопазването изпратиха опровержение:

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Още самото заглавие на публикацията е невярно и в този смисъл подвеждащо. Като причина за негодността на линейките са посочени "прекомерно навъртени километри и остаряла техника“. В допълнение се прави уточнението, че "144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на "Монитор". Министерството на здравеопазването категорично заявява, че тази информация не отговаря на истината. Пробегът на санитарните автомобили няма отношение към качеството на оказваната медицинска помощ и пригодността на линейките за транспортиране на пациенти в спешни състояния.

Невярно е и твърдението за остарялата апаратура – всеки санитарен автомобил е снабден с медицинската апаратура и техника в съответствие с медицински стандарт "Спешна помощ“. По отношение на цифрите 144 ("за старите коли, с които се карат….“) и 7 ("всяка 7-ма линейка негодна“) МЗ учтиво моли "Монитор“ да предостави данните, на които почива "проучването“.

В материала се казва още, че "780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии“. МЗ уточнява: в справката, предоставена на "Монитор“, ясно е посочено, че 780 са линейките на разположение на 27-те центъра за спешна медицинска помощ и 176-те филиала към тях. Съвсем различно нещо са спешните отделения на лечебните заведения. Болниците разполагат със собствени санитарни автомобили, които нямат общо със системата на спешната помощ в страната. Същите се използват за специфичните медицински потребности на лечебните заведения. От казаното дотук, както и от текста на материала относно реализацията на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ (финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, с бюджет от близо 164 млн. лв.) става ясно, че авторът на текста не прави разлика между центрове за спешна помощ, филиали за спешна помощ и спешни отделения към лечебни заведения.

По отношение проекта за модернизация на спешната помощ "Монитор“ посочва: "Почти всеки втори спешен център в България ще бъде в съвършено нова сграда и ново, модерно медицинско оборудване. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, съобщиха още от здравното министерство. Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат основно реновирани и също обзаведени с техника от последно поколение“. Информацията отново е невярна – от отговора на министерството до медията се разбира, че в 237 обекта, сред които 27 центъра (т.е. всички центрове за спешна помощ на територията на страната), 176 филиала (т.е. всички филиали на територията на страната) и в 34 спешни отделения, което означава, че общо 237 обекта ще бъдат обект на интервенция по проекта, в това число и строителство.

Не отговаря на истината и надзаглавието на материала в книжното тяло на медията "84 спешни центъра в нови сгради“. Спешните центрове в страната са 27 – един спешен център за София-област и София-град и по един спешен център във всяка от другите административни области.

Друг цитат от публикацията на "Монитор“: "…432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година….“. От справката, която МЗ е предоставила на медията, ясно се вижда, че 432 са линейките, закупени в годините 2007 г., 2008 г. и 2009 г. Същата сметка може да направи всеки читател, който прочете и следващото изречение от публикацията: "Доставените линейки през 2007-а са 141, през 2008 г. -111, през 2009 г. -180, през 2015 г....“.

В заключение, Министерството на здравеопазването изпрати настоящия текст – опровержение до главния редактор на "Монитор“ с настояване за коректно отразяване на темата в следващия брой на вестника (на същите страници), както и на сайта на медията. Публикуваме опровержението и на електронната страница на министерството, тъй като невярната информация се тиражира и от други медии, а по този начин обществеността бива подведена".

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Linda  |  Дата: 18.02.2020 12:47

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ

Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем

Те предлагат всички видове категории заем, които те

Краткосрочен заем (5_10 години)
Дългосрочен заем (20_40)
Заем за медиен срок (10_20)
Те предлагат заем като
Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем .......
Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес
Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н.
Имейл .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ваксината срещу коронавируса е готова

27.02.2020 (Коментари: 0)

Първите партиди от нова ваксина срещу коронавируса Ковид-19 са готови и изпратени до здравните регулатори за одобрение. » Прочети

БЧК няма запаси от предпазни маски, по света плъзнаха фалшификати

26.02.2020 (Коментари: 0)

Българският червен кръст няма запаси от маски за защита от грип, заяви във Варна председателят на организацията Христо Григоров. » Прочети

Мъж е под карантина в Бургас със съмнения за коронавирус

25.02.2020 (Коментари: 0)

40-годишен мъж от Община Несебър е поставен под карантина в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас със съмнения за коронавирус.
» Прочети

Оперираха бебета,родени без вътрешни отвори на носните кухини

21.02.2020 (Коментари: 0)

Уникалните миниинвазивни интервенции извърши водещият ринолог и изп. » Прочети

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът се оказва безпопасен за децата

20.02.2020 (Коментари: 0)

Симптомите на коронавирус могат да се регистрират до 14 дни след зараза, затова при пътуване до засегнати страни – хората сами трябва да сигнализират на здравните служби. » Прочети

Мисис Бургас популяризира кръводаряването с личен пример

19.02.2020 (Коментари: 0)

 „Мисис Бургас 2018“ Вержиния Иванова вече е редовен кръводарител. » Прочети

Двама българи – под наблюдение заради Covid-19

19.02.2020 (Коментари: 0)

Двама български граждани са поставени под наблюдение за 2 седмици за симптоми на новия коронавирус, съобщи Нова тв. » Прочети

Китай обяви, че диви животни са донесли коронавируса на пазара в Ухан

15.02.2020 (Коментари: 1)

Китайските официални институции твърдят, че новият коронавирус е дошъл от диви животни, продавани на пазара в Хуан – столица на провинция Хубей в Централен Китай, която има 11-милионно население, предаде БГНЕС.
» Прочети