НОВИНИ

Пет фактора, които удължават продължителността на живота без болести

19 януари 2020 09:12 | Коментари: 0
Пет фактора, които удължават продължителността на живота без болести

Средно живеем все по дълго, но с възрастта много хора развиват сърдечни заболявания, рак и диабет. С удължаването на живота им се увеличава и рискът от развитие на хронични заболявания.

Учените категорично са установили, че фактори, свързани с начина на живот влияят значително на риска от заболяване и продължителност на живота като цяло. Тези фактори включват физическа активност, тютюнопушене, консумация на алкохол, диета и тегло.

 

Авторите обясняват, че „тютюнопушенето, липсата на физическа активност, нездравословното хранене и високата консумация на алкохол допринасят за 60% от преждевременната смърт и намаляват продължителността на живота със 7,4 до 17,9 години“.

Въпреки, че това е добре известно, малко проучвания показва как комбинацията от фактори, свързани с начина на живот, влияе върху продължителността живот без заболявания.

За да отговорят на този въпрос, група изследователи взели данни от два източника: На първо място данните от здравното проучване, което включва информация от 73 196 медицински сестри. На второ място, те получили достъп до данни от последващото проучване на 38 366 здравни специалисти от мъжки пол.

Учените оценили начина на живот по скала от 0 до 5 за всеки участник. Те правят тази оценка на базата на петте фактора за начина на живот, като започват от хората с нисък риск – такива, които имат нормално тегло, никога не са пушили, правят упражнения в продължение на поне 30 минути всеки ден, имат умерен прием на алкохол и прилагат здравословна диета.
Изследователите са проучвали участниците в продължение на много години и са записвали диагнозите довели до смърт от рак, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Като част от своя анализ учените отчитат редица фактори, включително фамилна медицинска история, възраст и раса.

Авторите установяват, че жените на възраст 50 години, които не са се придържали към нито един от петте ниско рискови фактори за начина на живот, могат да очакват да живеят без рак, диабет и сърдечни заболявания в продължение на още 24 години. Тези, които са се придържали към четири или пет от тези ниско рискови фактори, могат да очакват още 34 години без болести.

При мъжете на 50 години, данните сочат съответно 24 години за тези, които не се съобразяват с ниско рисковите фактори и 31 години водещите здравословен начин на живот.

Мъжете, които са пушили повече от 15 цигари на ден и са със затлъстяване, са имали най-ниската продължителност на живота без болести след 50.

Авторите обобщават:
„Забелязахме, че придържането към начин на живот с нисък риск е свързано с по-дълга продължителност на живота на 50-годишна възраст без основни хронични заболявания, приблизително 7,6 години при мъжете и 10 години при жените, в сравнение с участници, които не се придържат към ниско рисковите фактори в начина си на живот.“

Учените установяват също, че мъжете и жените спазващи четири или пет ниско рискови фактора в начина си на живот, които са диагностицирани с рак, сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, живеят по-дълго от индивидите със същите диагнози, които не спазват ниско рисковите фактори. Както обясняват авторите:

„Здравословният начин на живот не само намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, но и подобрява преживяемостта след диагностицирането на тези заболявания.“

Авторите обаче отбелязват, че проучването е обзорно, така че не е възможно да се докаже еднозначно причинно-следствена връзка. Освен това, рисковите факторите за начина на живот са регистрирани на база самооценка на участниците, което, както пишат авторите, означава, че „грешките в измерването са неизбежни“.

Въпреки, че учените са контролирали широк спектър от фактори, винаги има възможност неизмервани фактори да повлияят на резултатите.

Учените са имали достъп до подробна информация от всеки участник многократно през значителен период на проследяване и като цяло те заключават:
„Публичните политики за подобряване на храните и околната среда, благоприятстващи здравословна диета и начин на живот, както и съответните политики за забрана за пушене на обществени места или ограничения на мазнините са от решаващо значение за подобряване на продължителността на живота, особено продължителност на живота без хронични заболявания."
Източник: MedicalNewsToday

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

(СНИМКИ) Ген. Мутафчийски отиде при болните от COVID-19 във ВМА, отправи послание към медиците за празника

ВМА пусна съобщение във връзка с професионалния празник на здравните работници:
» Прочети

Още 10 с доказан COVID-19 от снощи насам, станаха 541

За 24 часа имаме 19 нови потвърдени случаи, от тях в болница са настанени 6. » Прочети

Разпуснаха медицинския съвет за коронавируса

Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше допълнителна медицинска експертиза в борбата с коронавируса, прекратява дейността си, съобщи бТВ, предаде БГНЕС. » Прочети

Преминахме психологическата граница от 500 заразени с COVID-19

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, предаде БГНЕС. » Прочети

Централизирана система събира дани за всички и всичко около коронавируса

Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага. » Прочети

Коронавирусът стигна и до Враца, заразените вече са 498

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в болница са настанени 17, изследвани са над 350 души. » Прочети

България купува от Китай стотици хиляди медикаменти срещу COVID-19

На извънредно правителствено заседание кабинетът одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.
» Прочети

83-годишен мъж с COVID-19 е починал в Кюстендил, жертвите у нас станаха 13

Днес в болницата в Кюстендил, след мозъчен инсулт, е починал 83-годишен мъж с доказан COVID-19, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Медицинският съвет с доклад от 400 страници, разкри кои лекарства действат най-добре срещу коронавируса

Към МС създадохме и Медицински съвет, който да се занимава повече с наука, предложения, изследвания и анализи на мерките в света. » Прочети