НОВИНИ

Вадим 20 милиона лева за въздушна линейка

1 декември 2019 12:30 | Коментари: 0
Вадим 20 милиона лева за въздушна линейка

След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още следващата година, съобщава Нова телевизия..

Доктор Максим Митев от „Спешна помощ” е готов веднага да смени линейката с хеликоптер. Според него машината би била най-полезна при инциденти с много пострадали като катастрофата в Своге, през миналото лято.

„Тогава би било хубаво да се използва хеликоптер, за да можем да се придвижим по-бързо и по-ефективно към мястото на инцидента. Ще можем да окажем най-ефективно доболнична спешна помощ”, обясни д-р Максим Митев.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

„Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Пари за нова обаче вече са намерени – 20 млн. лева ще дойдат по програмата „Региони в растеж”.

„За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Хеликоптерът ще се отрази прекрасно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко пострадали в трудни условия”, допълва Нешев.

По въздух ще може много по-бързо да се помага и при необходимост от трансплантации. Предвидени са средства за обучение на пилоти, както и медицински екипи. Според лекарите особена разлика в работата няма да има.

„Това оборудване, което ние го използваме в линейките  е абсолютно същото и в хеликоптера. Вече сме научени и запознати как да работим спокойно с тази апаратура. Можем да действаме ефективно”, заявява д-р Митев.

Заложено е дейността на хеликоптера да е под контрола на здравното министерство. След като бъде купена първата машина ще се търси вариант и за още.

„Разграфяването на държавата трябва така да се направи така, че да се гарантира оказване на помощ във всяка една точка на страната, в рамките на 15 минути”, заключи Емил Нешев.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети