НОВИНИ

NAT технологията навлиза у нас и дава надежда на много болни

26 септември 2019 17:01 | Коментари: 0
NAT технологията навлиза у нас и дава надежда на много болни

"За мен е от изключително значение, че въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранно им откриване. До сега се работеше по два метода, които са много чувствителни, но скритият "прозоречен" период, в който не може да се открие налична инфекция, стига до повече от 3 седмици. NAT-технологията скъсява изключително много времето – до 3-4 дни, в което излизат резултатите на изследваната кръв и кръвни компоненти". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на представянето на NAT технологията за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в България.

Всичко това става възможно благодарение на Националната научна програма "Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България". Тя е утвърдена с Решение на Министерския съвет, а финансирането за пилотно въвеждане на NAT технологията е осигурено от Министерство на образованието и науката и е в размер на 5 000 000 лв..

Закупени са шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв с необходимите реактиви и софтуерно осигуряване, като два от апаратите са за Националния център по трансфузионна хематология, а за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ) е осигурен по един апарат.

Министерството на здравеопазването предлага и нормативна промяна, която предвижда центровете по трансфузионна хематология да съобщават незабавно наличието на положителните резултати за трансмисивни инфекции лично на донорите, на личните лекари и на съответната регионална здравна инспекция. Това е част от системата за "ранно оповестяване на инфекцията", за провеждане на ранни клинико-лабораторни изследвания и консултации със съответни специалисти, стана ясно още от думите на здравния министър.

В отговор на журналистически въпрос относно протеста на медицинските специалисти и синдикати на 7 октомври министър Ананиев коментира: "Имаме добър диалог със съсловните организации, дискутираме заедно проблемите и се надявам да продължим разговорите. През следващата година парите за здравеопазване ще бъдат повече, но все още е рано да се каже с колко ще бъдат увеличени те". Той допълни, че повече средства ще има за трансплантации, за въвеждане на иновативни технологии и други дейности.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети

Никога не правете това с вещите на починалите си близки!

21.04.2024 (Коментари: 0)

Често след смъртта на близък човек хората започват да се питат какво да правят с вещите му и безопасно ли е да ги държат в дома си?Специалистите са установили, че вещите са в състояние да поглъщат енергията на притежателя си, която след смъртта му става о » Прочети

Dupe дестинациите: Най-новият туристически хит

21.04.2024 (Коментари: 0)

Ще се замечтаете, че вече сте във ваканция - отправяме се към избраната дестинация. » Прочети

Трите най-силни енергийно зодии, вижте дали сте сред тях

21.04.2024 (Коментари: 0)

Казват, че дори най-известната гадателка Ванга трудно е можела да влезе в главите на хората, родени под тези зодии. » Прочети