КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Българите са раздвоени относно забраната за тютюнопушене

16 март 2010 14:45 | Коментари: 1
Българите са раздвоени относно забраната за тютюнопушене

От 1-ви юни в сила трябва да влезе пълната забрана за тютюнопушене на обществените места. Тя беше приета от 40-то Народно събрание.

НЦИОМ изследва общественото отношение към причините за прилагането и неприлагането на тази забраната. Получените данни показват, че мотивите, изложени от вносителите на поправката в закона, са в съзвучие с обществените настроения по темата.

Според 77% от всички интервюирани цялостна забрана на тютюнопушенето е трудно изпълнима, главно защото това няма как да се контролира. 88% от пушачите намират подобна забрана за нереалистична. В същото време обаче 73% от анкетираните допускат, че частичната забрана също трудно може да бъде ефективна. Това мнение се базира на личния опит на хората, тъй като през последните години са в сила строги ограничения за тютюнопушенето в различни институции, както и здравни, детски, социални и образователни заведения. Липсата на контрол обаче е повече от очевидна.

54% от българите гледат на провеждането на национална информационна кампания срещу тютюнопушенето като на необходимо условие за успешно налагане на пълна забрана на тютюнопушенето в бъдеще. Най-често така мислят младите хора на възраст от 18 до 30 години (60%). 48% от пушачите също са склонни да приемат бъдеща пълна забрана за пушене на обществени места, ако се проведе мащабна кампания за вредата от пушенето.

Един от основните мотиви за промяната в законодателството бе очакваният негативен ефект върху ресторантьорския и хотелиерски бизнес при пълна забрана на тютюнопушенето. Ситуацията допълнително се усложнява в условията на икономическа криза. 37% от анкетираните преценяват, че отлагането на пълната забрана ще помогне на хотелиерите и ресторантьорите да излязат по-бързо от икономическата криза, а според 40% това няма да се отрази на тези браншове.

В същото време обаче 62% от интервюираните пушачи твърдят, че биха сменили заведенията, които посещават и биха се насочили към такива, които разполагат със зали за пушачи. Едва 30% са пушачите, които имат намерение да продължат да посещават предпочитаните от тях заведения и при пълна забрана на пушенето там.

18% от пушачите са склонни да променят навиците си (те биха пушили навън), а 12% биха приели изобщо да не пушат, когато посещават заведения. Едва 3% от пушачите възнамеряват изцяло да се откажат от вредния си навик, ако в предпочитаните от тях заведения бъде наложена пълна забрана на пушенето.

Според данните от настоящото проучване тютюнопроизводителите и тютюнопреработвателите също ще имат полза от поправката в Закона за здравето, която отменя въвеждането на пълна забрана за пушене на обществени и работни места. Според 48% от интервюираните въпросната поправка ще бъде вид подкрепа за този традиционен бизнес.

Етикети: тютюнопушене
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Иван  |  Дата: 16.03.2010 15:08

Как си личи, че е поръчано от управляващите това изследване! Имах си аз, да не стане по тяхната...

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Електронните цигари вредят на венците

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ.

» Прочети

Заведенията глобени със 185 хил. лева за нарушаване на забраната за пушене

Глоби на обща стойност близо 185 хил. лева са били издадени от началото на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

20.12.2012 (Коментари: 0)

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

» Прочети

Цигара на ден увеличава риска от инфаркт

13.12.2012 (Коментари: 7)

Хората, които пушат само по една цигара на ден, са застрашени повече от внезапен инфаркт или други сърдечни проблеми в сравнение с непушачите, установиха учени. » Прочети

Три месеца след последната цигара – тогава вече си непушач!

1.02.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик. » Прочети

Бившите пушачи са по-щастливи

3.12.2010 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Отказването от цигарите, освен здравословен ефект, може да има и благоприятен ефект върху настроението. » Прочети

Петък най-подходящ за отказване от цигарите

23.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

И още една тема, свързана с тютюнопушенето. » Прочети

Какво има в цигарения дим?

23.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Ако сте пушач, сигурно често чувате, че цигарите са вредни и могат да причинят редица заболявания – рак на белите дробове, на стомаха, на устата, сърдечносъдови заболявания и редица други, които често пъти са смъртоносни. » Прочети

Цигарите блокират гените за борба с рака

14.10.2010 (Коментари: 0)

Откриха първото пряко доказателство, че тютюнопушенето е свързано с епигенетични промени в гените, които помагат в борбата срещу рака, съобщи електронното издание „Ню сайънтист". » Прочети

Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

14.10.2010 (Коментари: 6)

Електронните цигари могат да се окажат много по-опасни от традиционните, предупреждава „24 часа". » Прочети