КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  БЕЗСЪНИЕТО

Безсънието води до натрупване на висцерални мазнини

9 март 2010 19:49 | Коментари: 0
Безсънието води до натрупване на висцерални мазнини

Липсата на сън причинява повече вреди на човека от това да се събуди с подпухнали очи, пише в. „Сън“, позовавайки се на Professional Sleep Societies. Според ендокринолозите безсънието може да доведе до натрупване на мазнини около различни вътрешни органи. Те отдават на това дори досадните „любовни дръжки“ и „люлеещи се бедра“.

Новото проучване е дело на медици от Wake Forest University School of Medicine. То разкрива как липсата на сън или преспиването могат да бъдат опасни за здравето. А получените данни показват, че проблемът е много по-сериозен при младите жени, които са най-подвластната група на затлъстяване и хронични метаболични заболявания. Както и че дебелеенето се дължи не само на избора на храна, но и на безсънието вследствие на натрупаното напрежение на работното място. На мнозина им се налага да работят на две или три места, а това води до стрес, недостиг на сън и причинява опасно отлагане на мазнини около жизненоважни органи като сърцето, бъбреците и т.н.

„Ние влагаме много средства в изготвяне и спазване на диети“, казва ендокринологът проф. Кристен Г. Хеърстон, автор на изследването. По думите му проучването извежда някои важни въпроси, свързани с други страни от начина ни на живот. „Може би ще се наложи да започнем да внимаваме повече не само при подбора на дневното си меню, но и относно ежедневното напрежение и времето за сън. В противен случай има опасност да се стигне до епидемия от затлъстяване сред младите хора“, уточнява проф. Хеърстон.

Проучването показва, че хората под 40-годишна възраст, които спят по 5 часа и по-малко през нощта, увеличават много по-бързо мазнините около вътрешните органи, или т.нар. висцерални мацнини.

Проучването показва още, че най-малко спят мъжете в Испания и чернокожите дами в Африка. Но учените бързо уточняват, че и повече от 8 часа нощен сън също може да доведе до различни здравословни проблеми. Затова те препоръчват на хората да спят от минимум 6 до максимум 8 часа на нощ.

„Интересното е, че връзката между крайностите при съня и натрупването на висцерални мазнини се наблюдава само при пациенти под 40-годишна възраст“, каза още проф. Хеърстон. Според него проучването повдига много важни социални въпроси, като например защо малкото часове сън са проблем именно при чернокожите жени и кои обстоятелства точно влияят при затлъстяването и развитието на хроничните заболявания.

Връзка между затлъстяването и съня определено има, но сега учените трябва да се намерят и най-добрия начин проблемът да бъде решен.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Прекомерният сън носи рискове

14.07.2012 (Коментари: 0)

Сънят обикновено се счита за нещо положително. » Прочети

Ако не можете да заспите, прочетете това

16.08.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Напоследък започна много да се говори за методи за заспиване – пиене на хапчета, разни отвари, „ритуали“ за заспиване и прочие. » Прочети

Йогата помага на хората с рак да спят по-добре

21.05.2010 (Коментари: 0)

Преживелите рак пациенти могат да се опитат да практикуват йога, за да имат по-добър нощен сън и да увеличат енергията си, сочат данните от ново изследване, проведено в САЩ.

» Прочети

Лаптопите объркват човешкия мозък и вредят на съня

18.05.2010 (Коментари: 4)

Любителите на съвременната електроника трябва да изключат лаптопите и да ги държат на разстояние от себе си най-малко два часа преди лягане, ако искат да се радват на пълноценен, здравословен сън, твърдят учени. » Прочети

Пускат възглавница с формата на женски гърди за сладки сънища

11.05.2010 (Коментари: 0)

Хърватска фирма пусна в търговската мрежа възглавница с формата на женски бюст, съобщава АФП.

» Прочети

Около 20% от хората скърцат със зъби насън

10.05.2010 (Коментари: 0)

Бруксизмът (по-известен като скърцане със зъби по време на сън) се среща най-чес­то при децата. » Прочети

Говореща възглавница „налива“ знания в главата на човек

Говореща възглавница „налива“ знания в главата на човек, докато той спи. » Прочети

Безсънието съкращава живота

Спането по-малко от 6 часа на денонощие може да доведе до ранна смърт. » Прочети

Хроничното недоспиване може да причини инфаркт

Недоспиването увеличава многократно опасността от рязко понижаване на защитните сили на организма и развитието на настинка или вирусна инфекция. » Прочети

Уханието на рози подобрява съня

Представете си живота без миризми, без уханието на печен хляб, прясно окосена трева или силно сутрешно кафе. » Прочети