Сутрешната закуска топи килограми
Сутрешната закуска топи килограми, понижава нивата на холестерол, предпазва от сърдечносъдови и стомашно-чревни заболявания. Има редица изследвания в тази област, които доказват благоприятния ефект на ранното и обилно похапване.
Немски диетолози например стигнали до извода, че при тези, които закусват, обмяната на веществата е с 3-4% по-интензивна от средния показател. А у тези, които системно пропускат закуската — с 4-5% по-бавна. Те дори са изчислили, че за една година тези, които не закусват, добавят към теглото си 4-7 кг.
Друго изследване, проведено във Великобритания, показва, че в сравнение с тези, които не закусват сутрин, закусващите избират по-малко мазна и по-здравословна храна. Те по-лесно се справят с проблема с яденето през нощта, при това на вредни за здравето продукти.
Британските диетолози обясняват, че химичните реакции, които протичат в главния мозък, карат човек да употребява по-мазна храна с приближаването на нощта. И никак не е изненадващо, че болшинството хора, когато се събудят сутрин, изпитват влечение към въглехидрати, а не към мазнини. Получава се така, че човек напълно закономерно сутрин е привлечен от здравословна храна.
Закуската с високо съдържание на въглехидрати е полезна не само като средство за борба с излишното тегло. Тя има значение за решаване на друг проблем на хората, склонни към напълняване – като например заболяване на органите на кръвообращението, което нерядко води до инвалидност.
Може би малцина знаят, че сутрешната закуска понижава нивата на лошия холестерол в кръвта, предпазва от камъни в жлъчката и подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.