БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ

Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

14 февруари 2017 17:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 3
Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

Захранването трябва да е бавен и внимателен процес с точно подбрани храни за всеки етап от растежа на бебето, за да получава то нужните му хранителни съставки за правилен растеж, но и да не се натоварва с трудно усвоими храни, които незрялата храносмилателна система не може да обработи и има опасност да предизвикат алергии или стомашни разстройства. За да избегнем опасността от алергия или хранителна непоносимост добре е да спазваме следните правила при захранване:

Без „твърди храни” от 0 до 6 месечна възраст – изключително кърмене (или адаптирано мляко, ако кърменето е невъзможно) през първите шест месеца без никакви други храни, включително без сокове;

Без глутен до 9 месечна възраст – глутенът е трудно усвоима в ранна възраст съставка на повечето зърнени храни. Съдържа се в пшеницата (житото), ръжта и в минимални количества в ечемика и овеса. Тъй като повечето зърнени храни (хляб, зърнени каши, макаронени изделия, сладкиши, кремове, бисквити и др.) се правят от пшеница, внимавайте особено за съдържанието на храните, които предлагате на бебето. Относно въвеждането на глутен в менюто на бебето вижте тук.

Без краве мляко до 12 месечна възраст – белтъкът на кравето мляко е много трудно усвоим и е най-честият причинител на алергии в бебешка възраст (1 от всеки 4 деца под една годинка страда от алергия към белтъка на кравето мляко). За това захранването с млечни продукти трябва да става внимателно като първо се въведе масло на възраст около 7 месеца, след него сирене на 9 месеца , извара на 10 – 11 месеца и чак тогава кисело мляко на 11-12 месеца. Прясното мляко в чист вид трябва да се избягва до 18 месеца и дори след това да се предлага в минимални количества. Относно захранването с млечни продукти вижте тук.

Без цитрусови плодове до 12 месечна възраст – това са лимон, портокал, грейпфрут, мандарина , които въпреки високото си съдържание на витамини не се препоръчват до навършване на една годинка поради възможността да предизвикат алергии и защото високото съдържание на киселини при тях дразни силно лигавицата на стомаха. Освен цитрусите киви и кайсия са също плодове, които трябва да бъда избягвани до 12 месечна възраст, а ако детето има някаква алергия, включително атопичен дерматит с неустановен произход тези плодове се въвеждат след 24 месечна възраст.

Без мъхести плодове до 24 месечна възраст – това са ягоди и малини – захранването с тях става късно и много внимателно, защото са силни алергени!

Без домати до 12 месечна възраст – доматите съдържа хистамин, който може да предизвика алергична реакция, за това се въвеждат по-късно от останалите зеленчуци.

Без бобови растения до 12 месечна възраст – боб, леща, грах и другите бобови растения са богати на протеини и въглехидрати и са чудесна храна за по-големи дечица, но са трудно усвоими и не трябва да се включват в менюто на бебето преди една годинка.

Без царевица до 9 месеца – тъй като е потенциален алерген.

Без яйца до 18 месечна възраст – жълтъкът на яйцето е много богат на хранителни вещества и според някои схеми на захранване яйчен жълтък се дава на бебето още в самото начало на захранването. Въпреки полезните си съставки жълтъкът на яйцето също може да доведе до алергии и за това се препоръчва да не се въвежда преди 10 месечна. Белтъкът на яйцето обаче съдържа трудно усвоим белтък, много силен алерген, който не бива да бъде даван на бебето преди навършаване на годинка и половина.

Без риба до 10-12 месеца – рибата е много полезна храна, богата на белтъчини и полиненаситени мастни киселини, които спомагат за развитието на главния мозък, зрението и имунната система и е добре да бъде въведена след въвеждането на месото и да присъства в менюто на детето 2-3 пъти седмично. Голяма част от рибите и морските дарове обаче са силен причинител на алергии, за това в началото предлагайте на бебето само бяла риба, а с по-екзотичните морски продукти изчакайте поне до 24 месечна възраст.

Без мед до 12 месечна възраст – медът е не само много полезна храна, но и лекарство и не алерген, но при беета под 1 годинка може да причини ботулизъм, доста опасно заболяване за това е важно да се избягва в ранна възраст.

Без сол до 12 месечна възраст – солта е бреме за бъбреците на детето и в по-късна възраст може да доведе до проблеми с високо кръвно налягане. До едногодишна възраст бъбреците на бебето имат ограничени способности да елиминират солта. Тъй като бебето не познава вкуса на солта безсолната храна не е проблем за него. Нуждите на организма от минерални соли се покриват от солите, намиращи се естествено в храната, която бебето консумира и добавянето на допълнително сол към храната е не само ненужно, но и вредно! След навършване на 1 годинка може да започнете да добавяте символични количества сол към храната на бебето.

Без захар в бебешка възраст – плодовете са богати на фруктоза и са достатъчно сладки. Допълнителната захар може да развие у детето зависимост към сладки храни, да доведе до образуването на зъбен кариес, затлъстяване и дори диабет, ако има генетично предразположение. Това, че към храната на бебето трябва да се прибави захар, за да я хареса бебето е поредната градска легенда, която е направила не едно и две деца зависими от сладки храни и злояди в детска възраст. Ако от самото начало на захранването на бебето се предлага храната чиста – без добавена захар или сол, то ще свикне с този вкус на храната и ще го приеме и няма и да му хрумне да търси сладка или солена храна.

Без соя до 12 месечна възраст – соята и соевите продукти както млякото често предизвикват алергия в бебешка възраст и трябва да бъдат избягвани поне до навършване на една годинка.

Без шоколад до 2 години – какаото е силен алерген, освен това шоколадът съдържа и кофеин, който действа възбуждащо и не се препоръчва при по-активни деца и особено преди лягане. Въведете шоколадът в менюто на детето възможно най-късно, но не преди 2 годинки и давайте шоколад в малки количества и не всеки ден.

Без фъстъци и ядки до 3 години – ядките са силен алерген и не бива да се консумират в ранна възраст, а съществува и риск от задавяне с тях. Фъстъците и фъстъченото масло също са чест причинител на алергии и трябва да се избягват.

Без консерванти, оцветители, овкусители, подсладители и други вредни химически съставки – избягвайте храни като колбаси, снаксове, лакомства, готови сосове, газирани напитки и др. през целия период на детството, тъй като съдържащите се в тях химически съставки вредят серозно на растежа и првилното развитие на детето!

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Susan Wood  |  Дата: 14.03.2024 14:54

Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е толкова невероятно, бях жертва на онлайн инвестиционна измама, свързах се с REVENANT CYBER HACKE и те могат да възстановят откраднатите ми пари, току-що получих бакшиш за около $658 000 до моя адрес на портфейла, след като REVENANT CYBER HACKER свърши страхотна работа, наистина се случи всичко благодарение на REVENANT CYBER HACKER за страхотната им помощ и подкрепа Повече от щастлив съм, не мога да опиша колко съм щастлив Свържете се с тях на имейл: revenantcyberhacker@gmail.com
Уебсайт: revenantcyberhacker.net
Whatsapp: +1(208) 425-8584

Автор: bouj  |  Дата: 27.01.2024 03:40

Прочетете свидетелството ми за това как получавам заем.


Благодаря ви, Карън Линч, че ми помогнахте да получа ЗАЕМ във вашата компания, след като бях измамен много пъти от фалшив кредитор. Един ден мой приятел ме запозна с доверена кредитна фирма, тя получи заема си от компанията в началото, съмнявах се, но след дълъг размисъл опитах и ето, получих заема си от $75 000 в рамките на 24 часа и след като кандидатствах , и аз съм тук, за да споделя добрата услуга, която доверената кредитна фирма ми направи, ако търсите бърза и надеждна кредитна фирма, ако да, любезно се свържете с доверената кредитна фирма за повече информация чрез: trustedloanfirm0@gmail.com
. Благодаря ти.

Автор: futurehealth  |  Дата: 10.12.2020 08:46

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

9.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

» Прочети

9 причини да кърмим децата си

4.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Хранене на бебето. » Прочети

Кърмене до една година или ...?

23.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

През последните няколко години се увеличава броят на майките, които кърмят своите бебета. » Прочети

Някои стари разбирания са наистина остарели

14.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 10)

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. » Прочети

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 3)

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. » Прочети

Злоядо дете – ще се справите

Когато вашето дете няма интерес към плодовете и зеленчуците и разнообразните ястия и отказва да ги яде, а времето за хранене се е превърнало в кошмарен момент за вас, може би има няколко стратегии, които могат да решат проблема.

» Прочети

Изцеждане и съхранение на кърмата

30.03.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. » Прочети

Кърмените деца израстват спокойни възрастни

13.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 6)

Кърмените деца е по-малко вероятно да станат агресивни и раздразнителни възрастни, сравнено с хранените с адаптирано мляко деца, според резултатите от ново проучване.

» Прочети

Как да храним бебето – хитринки

9.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 11)

Когато бебето навърши 6-месечна възраст, е време да започнете да го захранвате. » Прочети

Кърменето предпазва от затлъстяване

Кърмените бебета са изложени на много по-нисък риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, съобщават от БГНЕС.

» Прочети