КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Бактериите в корема имат пряка връзка с наднорменото тегло

2 март 2010 14:48 | Коментари: 0
Бактериите в корема имат пряка връзка с наднорменото тегло

Бактериите в корема на човека имат пряка връзка с наднорменото тегло, откриха американските учени. Доскоро се смяташе, че във всеки човек живеят едни и същи видове микроорганизми. Току-що завършили изследвания обаче показват, че това не е така. Различни бактерии обитават стомаха на дебелите и на слабите хора, сочат изследванията на учените в медицинския университет във Вашингтон. Техните качества пък определят доколко и как ще се усвои храната, която поемаме.

Около 100 трилиона бактерии живеят в храносмилателната система на човек. Ако всички те се извадят и претеглят, ще се окаже, че тежат около 1 кг. Предполага се, че те са от 300 до 1000 различни вида. Сред тях са млечнокиселите, тези от рода на Ешерихия или бифидобактериите. Ролята на всички тях е да подпомагат смилането и усвояването на храната. Това става чрез производството на специални ензими, които разграждат въглехидратите, фибрите или мазнините. Други произвеждат витамин К или В, които организмът ни сам не може да синтезира. Те участват и в разграждането на някои лекарства или унищожаването на хормони, които в момента не са нужни. Някои от бактериите помагат при разчистването на канцерогенни елементи, други ни пазят от инфекции или автоимунни заболявания като диабет тип 1.

Въпреки това многообразие учените доскоро смятаха, че във всеки човек има едни и същи микроорганизми. Изследванията на различни семейства обаче показаха, че съставът на бактериите в корема на хората е различен. Той не е бил еднакъв дори у близнаци. Разликите обаче са били по-малки при роднините, отколкото между хора без кръвна връзка. Учените са открили, че съществуват несъответствия дори при бактериите от един и същ вид у различните хора. Те са установили различия в 300 бактериални гени. Това определя нееднаквата обмяна на въглехидратите и мазнините в микроорганизмите. Оттам пък се променя и обмяната на веществата в отделните хора. Тези открития ще дадат ново разбиране на проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването, категорични са учените.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Три хранителни продукта, които пречат на дамите да отслабнат

16.01.2017 (Коментари: 0)

Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети

30% от шестгодишните британчета с наднормено тегло

14.12.2012 (Коментари: 0)

В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.

» Прочети

Кашу и бадеми вместо месо

Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети

Соята – добър източник на протеини

Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети

На диета съм, а не отслабвам...

2.12.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 3)

Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети

Край на йо-йо ефекта

25.11.2010 (Коментари: 4)

Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.

» Прочети

Хранене през зимата – с какво да внимаваме

24.11.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети

Сезонното хранене

28.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети

За по-добро хранене

19.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети

56% от българите са с наднормено тегло

13.10.2010 (Коментари: 0)

Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети