ЗА ЖИВОТНИТЕ

Обезпаразитяване на домашните любимци

25 ноември 2016 17:50 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Обезпаразитяване на домашните любимци

Обезпаразитяването бива два вида - вътрешно и външно, според това дали е насочено към вътрешни или външни паразити,  може да бъде извършено и с комбинирани форми, които действат срещу двата вида паразити.

 

Вътрешно обезпаразитяване:

При кучетата и котките първото обезпаразитяване може да се извърши още след 3 седмична възраст, в последствие се повтаря още два пъти през 14 дни (общо 3 пъти през 14 дни), след това схемата за обезпаразитяване е 4-6 пъти в годината, съответно през 2 или 3 месеца, в зависимост от средата, в която живее любимеца Ви. Когато живее навън, прекарва голяма част от живота си навън или ходи на лов е препоръчително това да се прави през 2 месеца. Най -често вътрешното обезпаразитяване се извършва с препарати под формата на таблетки, но при животни трудно приемащи хапчета, то може да се замести и с препарати под формата на сироп, паста или емулсия за накапване върху кожата, която се резорбира през кожата навлиза в кръвообращението и убива вътрешните паразити.

 

Външно обезпаразитяване:

Целта на външното обезпаразитяване е да унищожи всички паразити върху кожата и козината. То може да се извърши с пудра, разтвор за къпане, противопаразитни каишки, spot on форми – пипети за накапване върху кожата, както и с таблетки приети през устата, които са много подходящи при животни с алергична реакция към външните препарати, както и когато се цели по-голяма безопасност при съвместно съжителство с малки деца – с цел да се избегне възможността те да погълнат част от външния препарат или  противопаразитната каишката на домашния Ви любимец.

 

Обезпаразитяването при екзотичните животни също бива външно и вътрешно. Най-удобния начин е чрез комбинираните препарати, който се поставят накапно върху кожата и действат на вътрешни и външни паразити. Схемите за обезпаразитяване са различни и зависят от вида на животното,  контакта с външната среда, храната, с която се хранят.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

6 гениални любовни съвета от... дресьорите на животни

1.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Спомни си случаите, когато мъжът до теб „подивява" и те докарва до отчаяние. » Прочети

Не купувайте куче от магазин!

7.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

В България все повече нараства броят на магазините, които продават кученца. » Прочети

10 причини да не давате кокали на кучето си (според американските ветеринари)

5.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 8)

Според специалисти ветеринари в САЩ кокалите не са подходяща храна за кучетата и могат да бъдат много опасни за здравето на домашния ви любимец. » Прочети

На път с домашните любимци

31.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ако сте решили да вземете домашния любимец с вас на път, то добре е да предвидите някои детайли, за да пътувате спокойно. » Прочети

Някои нашийници за кучета и котки против паразити могат да са опасни за здравето

25.04.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 11)

След ново проучване във Франция за нашийниците против паразити е установено, че може да се наблюдава неблагоприятно въздействие при продължителна употреба. » Прочети

Външни паразити при домашните животни

25.10.2011 (Коментари: 6)

Виждали ли сте куче, нападнато от бълхи? » Прочети

Антинобелова награда: Изследване на стреса при козите

30.09.2011 (Коментари: 0)

В Харвардския университет тази вечер за 21-ви път ще бъдат раздадени годишните Антинобелови награди (пародия на Нобеловите) за научни открития, които на пръв поглед изглеждат шантаво, но често се оказват удивително полезни на практика, предаде РИА Новости. » Прочети

Куче изяде 100 камъка. Получи награда за най-глупаво животно

26.09.2011 (Коментари: 0)

Американска ветеринарна застрахователна компания присъди наградата за най-глупав домашен любимец на кучето Харли, което погълна 100 камъка и като по чудо оцеля, предават от БТА.

» Прочети

Увеличава се броят на експериментите с животни

14.07.2011 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Броят на експериментите с животни нараства от година на година. » Прочети