Полезните свойства на банана
Бананите защитават лигавицата на стомаха. Имат противоязвено действие. И още куп други полезни такива
Ето повече информация:
*Хранителна стойност:
Бананите са богати на калий, калций, магнезий, фосфор, сяра, желязо и мед. Съдържат витамин A, B, C, E, G.По калорийната стойност бананът прилича на картофа. Използвайте зелен банан за готвене. Бананите имат противоязвено действие. Лечебният им ефект се повишава, когато са презрели и имат черни петна, но кората не бива да бъде увредена. Скорбялата в тях се превръща в захари. Вътрешната част на кората е най-полезната част и унищожава бактериите. Богата е на витамин P (биофлавоноиди).
Комбинирани с кисело мляко, бананите са полезни за възстановяването на флората в дебелото черво, за справянето с кандида и последствията от употребата на антибиотици. Бананите са храна за „приятелски настроените“ ацидофилус бактерии в червата ни, особено заедно с кисело мляко.
Смята се, че сокът от външните фибри действа като антидот при ухапване от змия, в това число и кобра, в случай че се приложи веднага.
Чаят, приготвен от листа от банан, може да се използва за укрепване на зрението.
*Натурални терапевтични ефекти:
- успокоява стомаха
*Полезни при лечението на:
язва на стомаха и дванадесетопръстника – банановата диета е една от най-мощните при лечението на язва. Бананите неутрализират стомашните киселини и уплътняват слузта, която обгръща стомаха. Те трябва да се включат във възстановителния процес след диагностицирането на язвата за предотвратяване на често срещани увреждания;
диария
дизентерия
коремен тиф
анемия
ацидоза
диабет – заради високото ниво на лесноусвоими захари
високо ниво на холестерол в кръвта (бананът съдържа същото количество пектин като ябълката)
И помнете, че когато купувате банани, кората им не трябва да бъде наранена, в противен случай в плода може да са навлезли нежелани бактерии.