ИНТЕРВЮТА

Урологът проф. Чавдар Славов: Всеки втори мъж над 50 години има проблеми в секса

18 февруари 2010 18:28 | Коментари: 3
Урологът проф. Чавдар Славов: Всеки втори мъж над 50 години има проблеми в секса

Проф. Славов, пациенти от коя възрастова група най-често прибягват до консултации с уролог?

Урологията е специалност, която лекува от ранна детска възраст, където най-често срещани са аномалиите на пикочо-половата система, до хора над 60-70 години, при които се появяват проблеми с простата. Ако трябва да отделим една по-голяма част, която посещава урологичния кабинет, то това ще са мъжете над 45-годишна възраст. Освен проблеми с простатната жлеза, те имат проблеми и със своята сексуалност. Това са две отделни страдания, които понякога се съчетават.

Кога мъжете губят своята сексуалност?

Еректилната дисфункция е отделна група от страдания, които могат да се появят и в по-ранна възраст. Едно проучване на MBMD показва, че 27% от българите между 50 и 55 години са с проблеми в леглото. Непоследствено след тях се нареждат мъжете от 45 до 50 години – при 20% от тях се наблюдава еректилна дисфункция. За съжаление обаче има подмладяване на проблема, тъй като на трето място са онези във възрастова граница от 30 до 35 години – 18% от тях срещат сериозни проблем в леглото.

Според Масачузетското проучване 52% от представителите на силния пол в световен мащаб на възраст между 40- и 70-годишна възраст имат проблем със своята сексуалност. А едно по-ново проучване у нас показва, че всеки пети българин на възраст между 50 и 60 години е с еректилна дисфункция.

Колко вида еректилна дисфункция има?

Еректилната дисфункция може да се класифицира в три групи. Първата група се свързва с т.нар. психогенна еректилна дисфункция, която е характерна за по-младите мъже или тези над 50-годишна възраст, които са с добро образование, на ръководни постове и са подложени на силен стрес. Във втората са т.нар. органични изменения, свързани с редица заболявания на организма – диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, метаболитен синдром и т.н. Тук влиза и невъзможността за осъществяване на полов акт вследствие на употребата на някои медикаменти, като тези за високо кръвно налягане, за лечение на депресия и т.н. Третата група е от смесен тип, т.е. имаме комбинация между психогенни и органични причини. Този тип е и най-често срещаният в наши дни.

Има ли връзка между метаболитния синдром и ниските нива на тестостерон у мъжа?

Метаболитният синдром е истински бич за съвременните мъже. Той води до повишаването на кръвното налягане, затлъстяване, нарушени хормонални нива и най-вече намален тестостерон, които е отговорен за сексуалността при силния пол. Добре е да се знае, че след 45-годишна възраст нивата на тестостерон намаляват с 1-2% годишно. Или иначе казано, метаболитният синдром може да бъде отключен от една стресова ситуация в по-ранна възраст или от намаляването на тестостерона с напредването на годините. В крайна сметка обаче ефектът е един – невъзможност за осъществяване на пълноценен полов акт.

Как се коригира това състояние? С какви средства мъжът може отново да възстанови своята сексуалност – промяна в начина на живот, някакъв вид медикаментозно лечение или нещо друго?

На първо място трябва да се изясни причината за поява на еректилна дисфункция, да се направят съответните изследвания и едва след това да се предприемат нужните мерки, за коригиране на това състояние.

Ако се касае за млад човек с психогенен тип дисфункция, една промяна в начина на живот, по-добър двигателен режим и диета биха свършили чудесна работа.

Но в много от случаите се налага и медикаментозно лечение. С откриването на т.нар. фосфодиестеразни инхибитори, които са регистрирани още през 1997 г., се извърши една революция в лечението на сексуалните проблеми при мъжете.

Медикаментите могат ли да се комбинират с тестостеронови гелове и инжекционни препарати?

Има гелове на тестостеронова основа, но има и много по-добри продукти като депо-препаратът на фармацевтичната компания „Байер“, който се инжектира мускулно веднъж на три месеца. Заедно с варденафила (оранжевото хапче) той подпомага лечението на този сериозен проблем при голяма част от мъжете след 50-годишна възраст.

Желателно е при установяване на ниски нива на тестостерон първо да се изготви терапевтична схема с инжекционен депо-препарат и едва след това или паралелно с това да се пият и секстаблетки.

Тестостеронът е отговорен за кръвонапълването на съдовете в половия член и възпроизвеждането на ерекцията. Ето защо без него полов акт не би могъл да се осъществи независимо от изпитата преди това таблетка. Така че нивото на този хормон е от изключителна важност за пълноценния живот на представителите на силния пол.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: ТАНЯ  |  Дата: 29.01.2016 14:51

Мъжът ми е на 55 години , но има проблем със секса и това го изнервя .Моля Ви ако можете да
го посъветвате какво да прави .Мисля че е на психична основа , но не съм сигурна .Благодаря Ви !

Автор: sunai  |  Дата: 7.06.2013 23:09

imam edin li4en vapros kum vas . 6te sum vi mnogo bllagodaren ako mi pomognete !!

Автор: mladen  |  Дата: 11.11.2010 04:31

kak

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети