Качамак
Качамакът е вкуса от моето детство. Приготвен с много любов от златните ръце на баба. В родопското село Стойките и до днес всяко семейство пази традицията за направата му, като именно той - качамакът събира цялото семейство за приготвянето и за изяждането му.Не мога да забравя как мъжете във фамилията се изреждаха над огромната тенджера, за да бъркат качамака, тъй като вълшебството на този уникален вкус се постига с усърдно бъркане. Което от своя страна спокойно може да замени дневното ви посещение във фитнес залата.
Най-забавната част от изяждането на качамака е, че всички ядат от общата огромна тава, в която баба го изсипваше. Спомням си, че на подобен обяд с качамак се лееше вино и се пееха родопски песни, които сгряваха душата ти през студените зимни вечери.Въпреки че в момента са коледните пости, възнамерявам да споделя рецептата с вас, за да я превърнете в традиция и във вашето семейство. Можете да замените животинските продукти с растителни, въпреки че вкуса няма как да бъде същият.Необходими продукти:
200 грама или 1 1/2 чаена чаша царевично брашно500 грама картофи
2 литра вода150-200 грама масло 150 грама натрошено сирене сол Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Сложете ги в голяма тенджера с вече загрятата подсолена вода. Варете ги до омекване, след което върху тях изсипете царевичното брашно, което предварително сте препекли леко във фурната на ниска температура, за да освободи превъзходен аромат. С дървена точилка направете няколко дупки, за да може да излиза водата от тях. Варете, докато се свари брашното - около 1 час. Снемете от огъня и с помощта на дървената точилка започвате да бъркате сместа, докато се превърне в еднородна маса. Готовият качамак извадете с помощта на дървена лъжица, потопена в масло върху предварително намаслената тава и разстелете на пласт с дебелина 1-2 см. С дървената лъжица се правят на няколко места дупки в качамака. Залива се с разтопеното масло и натрошеното сирене.На финалът остава да съберете цялото семейство и да си кажете наздраве!
Източник: fitwell.bg