Час повече сън лекува кръвното налягане

4 декември 2012 18:24 | Коментари: 0
Час повече сън лекува кръвното налягане
Ученитя смятат, че малкото количество сън засяга способността на тялото да се справя с хормоните на стреса, което може да увеличи кръвното налягане.
/ © Снимка: Архив

Лягането един час по-рано помага за намаляване на кръвното налягане, установиха американски учени.

Според изследването на Медицинското училище на Харвард в Бостън хората, които проявяват първи признаци на високо кръвно налягане, могат да върнат показателите на здравословни нива само за шест седмици, ако спят с час повече, предаде БГНЕС.

В изследването участвали мъже и жени, които редовно спели само по седем часа или по-малко и кръвното им налягане започнало да се повишава.

Учените изследвали 22 мъже и жени на средна възраст, които имали или предхипертония, при която показателите им не били много високи, но нараствали, или били на път да достигнат опасно високи нива.

В период от шест седмици 13 души от групата получили инструкции да удължат съня си, като си лягат един час по-рано от обичайното, а останалите трябвало да се придържат към обичайните си навици. Всички те имали монитори, за да проверяват кръвното си налягане по часовник, и също така се подлагали на изследвания на кръвта и урината.

Резултатите, публикувани във вестника „Джърнал от слийп рисърч“ (Journal of Sleep Research), показали, че хората, които удължили съня си, оставали в леглото поне 35 минути повече от обичайното, заради което средното ниво на кръвното им налягане значително намаляло с между 8 и 14 mmHg.

Ученитя смятат, че малкото количество сън засяга способността на тялото да се справя с хормоните на стреса, което може да увеличи кръвното налягане. Допълнителният сън дори скоро може да бъде предписван като лекарство за високото кръвно.

„Това изследване трябва да се възприема като предупреждение. Но бъдещите изследвания трябва да установят дали увеличаването на продължителността на съня е ефективна стратегия в лечението на хипертонията“, отбелязват учените.

Високото кръвно налягане е причина за половината от всички сърдечни удари и инсулти във Великобритания, пише „Дейли Мейл“, информира БГНЕС.

Липсата на сън и стресовият начин на живот от дълго време се свързват с повишен риск от високо кръвно, но проучването е първото, което доказва, че високото кръвно може да бъде овладяно само като увеличим продължителността на съня.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ СТРЕСА:

Домашен лек за невроза

19.12.2011 / Евелина Арнаутска (Коментари: 0)

В домашни условия можем да си приготвим чудно лекарство, повлияващо симптомите на невроза, което да се използва самостоятелно или в комбинация с изписани от лекар медикаменти.

» Прочети

Стресът на работното място води до астма

25.05.2010 (Коментари: 0)

Стресът на работното място може да увеличи рисковете от появата на астматично заболяване с 40%, сочат данните от ново изследване на германски учени, пише британският вестник „Дейли Мейл“.

» Прочети

Все повече хора страдат от Синдрома на компютърния стрес

19.05.2010 (Коментари: 0)

Повредите на компютрите, бавното им зареждане или досадната намеса на компютърните техници при възникнал проблем пораждат у потребителите на персонални компютри така наречения Синдром на компютърния стрес. » Прочети

Зеленият чай предпазва човека от ежедневния стрес

Зеленият чай е изключително полезен за здравето на хората в това забързано и напрегнато ежедневие, в което те са подложени на въздействието на толкова многобройни вредни фактори.

» Прочети

Пет аромата, свалящи напрежението и стреса в края на деня

Има няколко подправки, които ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите. » Прочети

Кариеризмът уврежда нервните клетки

Кариеризмът уврежда здравето. » Прочети

Масажи срещу стрес и депресия

Масажите са идеално средство за справяне със стреса и депресията. » Прочети

Спортът рано сутрин намалява стреса на работното място

29.04.2010 (Коментари: 0)

Упражненията сутрин намаляват стреса на работното място. » Прочети

Компютрите предизвикват Синдром на стрес у хората

28.04.2010 (Коментари: 0)

Забиващите компютри, бавното зареждане на дадена страница или документ, както и агонията по техническата поддръжка могат да докарат на човек т. » Прочети