НОВИНИ

Ново и удивително: Тайната мощ на чревните бактерии

8 октомври 2012 15:30 / София Ганчева | Коментари: 0
Ново и удивително: Тайната мощ на чревните бактерии

Увеличават се доказателствата, че нарушената чревна флора може да причини депресия, страхови състояния и стрес. Тези впечатляващи открития отварят врати за нови терапевтични и лечебни методи.

При много хора стресът в професионалния и личния живот се отразява на стомаха: крайният срок на проекта наближава, скоро идва важна среща, предстои напрегната визита през уикенда – и коремът започва да се обажда. Някои с право свързват стресовата ситуация със стомашните смущения, а други започват да хапват сладки неща с идеята да се успокоят.

Фактът, че нервната система и психиката влияят на храносмилателния тракт, е добре известен. Новото и удивителното е, че е възможно и обратното: вероятно коремът е причина за настроенията, страховете, депресиите и стреса ни.

Връзката стомашно-чревен тракт – мозък функционира двупосочно

Очевидно не само мозъкът изпраща сигнали на стомаха, но и храносмилателната система оставя следи в нервната. Връзката стомашно-чревен тракт – мозък функционира двупосочно. Така на чревната флора се придава много важна роля. Стомахът и червата повлияват нашите емоции и поведение много повече, отколкото смеем да си представим. Чрез нервни сигнали, хормони и чревната имунна система храносмилателният тракт упражнява своя ефект върху мозъка и така се отразява на емоциите ни.

Нарушенията в чревната флора отключват психични проблеми

Ефектът може да е позитивен или негативен – според особеностите на бактериалната флора на всеки човек. Между 800 и 1000 различни бактерии населяват червата на човека, като това екологично равновесие е лесно нарушимо. Смущенията в микрофлората имат различни последствия: нарушеното равновесие между чревната флора и чревната имунна система очевидно може да е предпоставка за развитието на психични болести. Тази взаимовръзка едновременно се предполага в няколко проучвания. Все повече значение добива представата, че микрофлората на червата при ранното развитие на определени заболявания играе важна роля. Така пациенти, които страдат от възпалителни чревни заболявания или синдром на дразнимото черво, са засегнати често от страхови състояния или депресивни разстройства. Предполага се, че депресиите са следствие от нарушенията в чревната флора, но не и причина за тях.

Ако се погледне отблизо на взаимовръзката между психиката и храносмилателния тракт, закономерно се появява въпросът кое е първо - кокошката или яйцето? Това, че има връзка между разстройствата на стомашно-чревната система и психичните проблеми, ни дава малко информация за това кое заболяване върху кое влияе. Наличието на взаимосвързаност и статистическа корелация между двете не означава, че лесно можем да направим заключение за причинно-следствената връзка между явленията. Това впрочем важи за всички проучвания.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети