ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Маслините и зехтинът като източник на пробиотици

27 септември 2012 11:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Маслините и зехтинът като източник на пробиотици
/ © labellecuisine.com

Пробиотиците са бактерии, за които се смята, че са важни за здравето – те балансират интестиналната флора и стимулират имуните процеси в червата. Те спомагат за чревното здраве.

За да се постигне оптимален ефект, бактериите трябва да са определни видове, да се въвеждат в оптимално количество и въведени през устата, да устояват на неблагоприятните условия в стомаха и да успяват да живеят в червата.

Според изследване на Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) като пробиотици може успешно да се използват бактериите, които се развиват при ферментационните процеси на маслините при приготвянето на някои видове зехтин.

Електронномикроскопски техники са показали наличието на определени видове бактерии, образуващи биофилм върху маслините при ферментацията им. Бактериите са познати от дълго време, като се е смятало, че защитават маслините, но всъщност се установява, че те се запазват жизнени благодарение на наличието на захари, аминокиселини, витамини и други нутриенти, образуващи се при ферментационните процеси.

Ако наравно с високото съдържание на фибри и антиоксиданти маслините се установят и като източник на пробиотици, то те ще бъдат класифицирани като функционална храна.

По някои видове португалски маслини са установени бактериални видове, които потискат растежа на Helicobacter pylori – патогенни микроорганизми, отговорни за развитието на язва на стомаха. Проучванията в тази насока продължават.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети