БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

27 август 2012 09:30 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 5
Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?
/ © whatsonxiamen.com

Препоръчва ли се на младото момиче да взема допълнително препарати, съдържащи желязо, когато е в менструация? Това е въпрос, който си задават родители и момичета. Често родителите се обвиняват, че не са реагирали навреме и са допуснали дъщеря им да достигне до състояние на анемия.

Реално няма място за обвинение. Менструацията е нормален физиологичен процес със строго опрелена цикличност. Нормално е при всяко момиче да има относителни разлики в започването и протичането на менструацията. Обикновено първата менструация при момичето (наречена менархе) настъпва най-често между 12- и 14-годишна възраст (с физиологични граници от 8 до 16 години). Нормалната менструация е ежемесечно кръвотечение от матката през 28 дни (с отклонения от 21-вия до 35-ия ден) със средна продължителност 5 дена (от 3 до 7 дена). Нормално е през първите години да има по-големи вариации в цикъла и обилността на менструалното кървене, докато се регулират ендокринните процеси в организма.

Анемията е състояние, което лесно се установява с изследване на определени кръвни показатели. Ако момичето няма анемия, не е нужно да взима препарати с желязо. Достатъчно е пълноценното хранене: редовната консумация на месо – поне 3 пъти седмично, на зеленчуци и на плодове. Организмът успява да компенсира кръвозагубата от нормална менструация. Пубертетът не е момент за провеждането на диети за отслабване.

Ако момичето има анемия, изисква се консултация със специалист, за да се установи какъв вид е анемията. Самолечението с препарати с желязо невинаги е подходящо. Възможно е кървенето от гениталиите, последвано от анемията, да е свързано с преждевременен пубертет, тумор на яйчника, чуждо тяло във вагината, хеморагичен вагинит, карцином на влагалището. Изброените състояния изискват лечение от специалист.

Ако не се установи друга причина за анемия освен обилна менструация, вашият лекар ще ви назначи препарат с желязо. Но имайте предвид, че храненето е също от голямо значение за решението на проблема. Трябва да се предпочитат преди всичко храни, богати на желязо и витамини. Най-добри източници на желязо са месото и черния дроб, тъй като усвоимостта на желязото от месото е най-висока. Зеленчуци, за които е известно, че са богати на желязо като спанак и коприва например, съдържат желязо под различна химическа форма от тази в месото. Така желязото от тези зеленчуци е трудно усвоимо и не може да задоволи нуждите на организма, особено при развита вече анемия.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (5)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: tmrncqtkb  |  Дата: 17.01.2013 04:24

ODJgOf , [url=http://ywadptxnslgg.com/]ywadptxnslgg[/url], [link=http://nqfokpyzbfze.com/]nqfokpyzbfze[/link], http://elzxkjfgxwef.com/

Автор: ioqifl  |  Дата: 16.01.2013 06:23

izXlGm <a href="http://ywezoydustpe.com/">ywezoydustpe</a>

Автор: ndjfwn  |  Дата: 15.01.2013 16:12

MMfslb , [url=http://pultqtnpofqq.com/]pultqtnpofqq[/url], [link=http://orvebndfdpft.com/]orvebndfdpft[/link], http://xfrasakirlng.com/

Автор: ectaufapelw  |  Дата: 15.01.2013 16:12

UNQMGs , [url=http://vftiymbgsylz.com/]vftiymbgsylz[/url], [link=http://rhyvzebrebtt.com/]rhyvzebrebtt[/link], http://maftjibayeid.com/

Автор: Phuoc  |  Дата: 14.01.2013 10:22

In awe of that awnser! Really cool!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Защо децата родени с Цезарово сечение са по-склонни към затлъстяване

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 16)

Според изследване на Американската кардиологична асоциация децата родени с Цезарово сечение са с 40% по-склонни към развиване на метаболитни заболявания още от най-ранна детска възраст. » Прочети

Всяка седма жена страда от постродилна депресия

16.04.2013 (Коментари: 0)

От депресия през първите шест месеца след раждането страда всяка седма жена, показва ново изследване.

» Прочети

Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст

12.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 42)

Като ранна детска възраст се приема периодът 1 до 3 години. » Прочети

Липса на апетит при децата. Как да стимулирате апетита?

8.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 9)

Много родители се притесняват, че децата им не се хранят достатъчно добре. » Прочети

Спина бифида – един проблем с много неизвестни

23.10.2012 (Коментари: 0)

В световен мащаб напредъкът в медицината и здравната грижа са подобрили значително качеството на живот на хората със спина бифида и хидроцефалия. » Прочети

Признаци на овулация

19.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако не сте се замисляли досега, може и да ви се стори странно, но да, овулацията е причина за редица промени в тялото и съзнанието ви.

» Прочети

Детски глисти – как да опазите детето си?

26.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Една in vitro история

25.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Едно човешко създание започва своето съществуване на всяка четвърт от секундата някъде по света. » Прочети

Детски глисти – как се проявяват?

14.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Вагинални промивки

21.08.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Здравото влагалище не се нуждае от промивка при никакви обстоятелства. » Прочети