Генномодифицираните храни са опасни за бъбреците и черния дроб
Генномодифицираните храни могат да повишат риска от увреждане на бъбреците и черния дроб. До този извод са стигнали група френски учени, след като са се сдобили с конфиденциални данни от проведени тестове за безопасността при консумация на модифицирана царевица. Тайното изследване било направено по поръчка на американски производител, но тъй като тестовете се оказали негативни за здравето, те се опитали да ги скрият. По-късно от компанията ги оповестили официално под натиска на неправителствени организации.
В генномодифицираната царевица били открити признаци на токсичност, която може да предизвика дългосрочни негативни последици за здравето. Пълното изследване е публикувано в International Journal of Microbiology. В него се анализира информацията от проведени експерименти с лабораторни мишки, които са хранени с три сорта видоизменена царевица (широко разпространени в Америка).
Резултатите показват увреждане на бъбреците и черния дроб на мишките само три месеца след консумацията на тази царевица. Констатирани били и необичайно високи хормонални нива, а женските гризачи имали висока кръвна захар и повишени количества на мастни вещества.
Заключението на специалистите е, че последиците от консумацията на генномодифицирани храни все още не са изяснени и затова не бива да се пускат на пазара.
Още по темата за ГМО-тата четете в рубриката „Интересно“.