ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Десет причини да хапвате шоколад без угризения

27 април 2012 14:30 | Коментари: 0
Десет причини да хапвате шоколад без угризения
/ © winnersdelhinews.com

Шоколадът е калоричен, но знаете ли колко полезен е той?!

  1. Шоколадът намалява стреса. В тази насока отново заслугата е на съдържащия се в шоколада магнезий – той благоприятства отпускането на организма и има положително влияние върху стреса и тревожността.
  2. Шоколадът е отличен антидепресант. Богат на флавоноиди, консумацията му подобрява мозъчното кръвообръщение и затова се препоръчва на хора, склонни към развитие на депресивни състояния.
  3. Шоколадът оправя настроението. Когато ви липсва разбирането на половинката, най-доброто решение е да се разположите на удобен диван, да си пуснете хубав филм и да се въоръжите с блокчета шоколад. Вярно е, че комбинацията не се отразява добре на фигурата при често практикуване, но положителният ефект върху лошото настроение е по-бърз от този при всеки друг метод.
  4. Шоколадът е богат на магнезий. А магнезият е важен за функционирането на мускулите. Липсата на магнезий води до мускулни спазми.
  5. Шоколадът подобрява тонуса. Без да се спираме на вит. В, РР, калий, магнезий, калций и желязо, шоколадът съдържа също теобромин, който има действие подобно на кофеина. Представете си какво ще ви донесе блочке шоколад, прибавено към вашето сутрешно кафе!
  6. Шоколадът има благоприятно действие върху храносмилането. Съдържа ненаситени мазнини, които се усвояват лесно. Внимавайте да не прекалявате, тъй като трябва да се има предвид лаксативния му ефект при консумацията на цял шоколад наведнъж например.
  7. Шоколадът намалява риска от инфаркт. Това не е причина да хапвате повече шоколад, но е добре да знаете, че полифенолите, които се съдържат в шоколада, могат да намалят риска от инфаркт на миокарда и мозъчно-съдови инциденти с до 45%.
  8. Шоколадът е полезен за костите и зъбите. Защото е богат на калций и фосфор!
  9. Шоколадът е добро средство против появата на бръчки. Защото е богат на полифеноли, вит. А, Е и С, шоколадът е идеален антиоксидант и съответно - средство срещу стареенето.
  10. Шоколадът спомага за намаляване на холестерола. Мастните киселини, съдържащи се в какаовото масло, помагат за намаляване на холестерола в кръвта.

Когато се консумира с мярка, шоколадът е полезна храна. И все пак предпочитайте черен шоколад пред млечен, защото съдържа по-малко захар, повече какао и съответно е още по-полезен.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети