НОВИНИ

Смокините намаляват риска от диабет, инфаркт и рак на гърдата

14 януари 2010 15:45 | Коментари: 0
Смокините намаляват риска от диабет, инфаркт и рак на гърдата

В смокините се съдържа много калий, който помага за сърдечната дейност и контролира кръвното налягане така, че то да остане в нормални граници. Фибрите в тяхната сърцевина подобрява разграждането и усвояването на храната.

Влакната в смокинята намаляват риска от диабет и рак на гърдата при жените в менопауза, показват изследвания на грума американски учени. Според техните изследвания високото съдържание на калций в този плод съхранява здравината на костите, ноктите и косата. Всички тези факти обясняват защо наричат смокинята един от най-полезните плодове, който помага на хората да съхранят доброто си здраве и самочувствие.

Не по-малко полезно е и кивито. В него например се съдържа повече витамин С отколкото в портокалите, както и голямо количество други витамини и фитоелементи. Специфичният сладко-кисел вкус на плода го прави много подходящ за закуска, плодови салати и коктейли.

Редица изследвания показват, че кивито притежава уникалната способност да защитава ДНК структурите на човешката клетка от разрушаващото действие на антиоксидантите благодарение на богатото си съдържание на флавоноиди и каротеноиди.

Освен на витамин С и бета-каротин, кивито съдържа и значителни количества витамин Е, а благодарение на съотношението между вода и мазнини е наистина перфектен антиоксидант. В този плод има и полезни влакна, които спомагат за нормалното ниво на холестерол в кръвта, както и много калий, магнезий, мед и фосфор. Заради общото си въздействие върху здравето специалистите все по-често препоръчват кивито на страдащите от астма.

Съдържанието на желязо в ябълките пък влияе положително на нервната система. В ябълките се съ­дър­жа мно­го ви­та­мин С, ви­та­ми­ни от гру­па­та В, ви­та­мин РР, кой­то лес­но се спра­вя с умо­ра­та, деп­ре­си­я­та, раз­д­раз­ни­тел­ност­та и без­съ­ни­е­то. Те съ­дър­жат и мно­го ка­лий - най-важ­ни­ят еле­мент, не­об­хо­дим на сър­це­то и кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве, как­то и маг­не­зий - той пък нор­ма­ли­зи­ра об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та, пре­мах­ва стре­са и ук­реп­ва кос­ти­те. И не на пос­лед­но мяс­то, съ­дър­жа­ни­е­то на же­ля­зо в то­зи есе­нен плод вли­яе по­ло­жи­тел­но на нер­в­на­та сис­те­ма, по­доб­ря­ва със­та­ва на кръв­та, как­то и па­мет­та.

Ня­ма да под­ми­нем и ро­ля­та на ор­га­нич­ни­те ки­се­ли­ни в зелените ябълки, ко­и­то пре­дот­в­ра­тя­ват про­це­си­те на фер­мен­та­ция в чер­ва­та и спо­ма­гат за от­с­лаб­ва­не. А как­во да ка­жем за съ­е­ди­ни­тел­на­та тъ­кан - тя ви­на­ги е по­лез­на за здра­ве­то.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети