ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Как да засилите метаболизма си?

17 януари 2012 13:00 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 0
Как да засилите метаболизма си?

Тайната на красивото тяло не е само в диетите. За да имате здраво тяло, което ви служи добре, метаболизмът ви трябва да работи във ваша полза. За съжаление често с напредване на възрастта метаболизмът все повече се забавя. Научете от нас как да засилите метаболизма си и лесно да поддържате здравословно тегло.

Закусвайте. Гладни или не, хапвайте сутрин. Дори и малко количество въпреки желанието ви. Закуската е най-важното хранене за деня. Ако две седмици похапвате нещо малко, дори да нямате апетит, накрая ще привикнете и ще започнете да се будите гладни. Закуската активира метаболизма и е най-добрият старт за деня.

Хранете се често с малки порции. Препоръчителното хранене е 4 до 6 пъти дневно с малки порции. Не се стряскайте, няма да напълнеете. Ако разпределите храната си на малки порции, тялото ви ще се чувства много по-добре.

Яжте пълноценни храни вместо празни калории. Колкото по-малко термично обработена е храната ви, толкова по-полезна е. Хапвайте повече свежи плодове и зеленчуци. Те засилват чревния пасаж и ускоряват храносмилането.

Похапвайте люто. Макар да се смята, че от лютото се увеличава апетитът, всъщност лютите храни засилват  метаболизма.

Не гладувайте. Когато излагате тялото си на глад, после то се стреми да се презапаси, за да се спаси от глада. Така всяка храна, която поемете, ви се „лепва“.

Планирайте храненията си предварително. Не се оставяйте да ядете където и каквото падне. Планирайте от предния ден, ако трябва, гответе си и си носете храна.

Движете се, спортувайте, не се застоявайте. Спортът е най-добрият начин да запазите тялото си в тонус.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети