Какво трябва да знаете за вазектомията?

5 декември 2011 11:00 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 7
Какво трябва да знаете за вазектомията?
Ако смятате, че вече сте приключили с децата, вазектомията може би е вашето решение

Какво е вазектомия?

Вазектомията е малка хирургична процедура, която прави мъжа стерилен. Процедурата обикновено се прави от специалист уролог. По време на операцията лекарят прекъсва пътя на vas deferens (семепровод - „тръбичката“, която извежда спермата от тестисите). Всеки мъж има по два два семепровода – по един за всеки тестис. Веднъж блокиран пътят на спермата по vas deferens, мъжът престава да има оплодителна способност.

Независимо, че пътят на сперматозоидите е прекъснат, мъжът продължава да отделя сперма по време на еякулация и неговото удоволствие от секса не намалява. В еякулата, който мъжът отделя, няма спермотозоиди, само жлезен секрет. Еректилните способности не намаляват, обикновено половият живот на мъжете не се променя по никакъв начин.

Процедурата отнема само 15 до 20 минути. Операцията е съвсем малка, често може дори да се извърши в амбулаторни условия вместо в операционна.

Вазектомията се смята за метод за трайна стерилност. Посредством специална микрохирургия в някои случаи е възможно възстановяването на семепроводите, но няма 1005 гаранция, че оплодителната способност на мъжа ще бъде възстановена. Тази деликатна процедура е скъпа и успеваемостта й е около 60-70%. Ако имате дори минимално съмнение, че искате да имате (още) деца, тогава ви съветваме да изчакате с вазектомията.

За какво се използва вазектомията?

Прилага се от мъже, които не желаят да имат повече деца. Това е изключително сигурен начин за предпазване от нежелана бременност. Методът освен със своята сигурност има и други предимства – не повлиява по никакъв начин сексуалните способности на мъжа.

Процедурата е подходяща и за мъже, които са носители на генетично заболяване с доминантно унаследяване, които не желаят да създадат поколение, носител на болестта.

Подготовката

Процедурата се прави само с локална упойка. По тази причина няма някакви специални мерки, които трябва да вземете преди операцията. Препоръчително е да сте в добро общо състояние, да не сте болен от грип, настинка и др.

Какво се случва след вазектомията?

След процедурата може да чувствате лек дискомфорт в областта. Обикновено той започва, когато действието на локалната упойка започне да изчезва. В повечето случаи класически обезболяващи, продавани без рецепта, са напълно достатъчни, за да премахнат болката. Възможно е в областта на скротума да имате временно посиняване (дори към лилаво или черно). Вероятно лекарят ви ще ви посъветва да се въздържате от сексуални контакти няколко дни до седмица.

След вазектомията, ще са нужни между 1 и 6 месеца, за да бъдат оплодителните ви способности окончателно прекратени. Междувременно е нужно да предприемате и други мерки за предпазване от забременяване. Вашият лекар ще ви каже кога семенната ви течност е станала „чиста“ от сперматозоиди.

Рискове

Повечето мъже се възстановяват след вазектомия без никакъв проблем. Рядко могат да се появят усложнения като възпаление, кървене, подуване. Много рядко се налага процедурата да бъде повторена, за да бъде успешна.

Според някои по-стари проучвания се смята, че вазектомията увеличава риска от рак на простатата. Към днешна дата се смята, че по-скоро няма връзка между процедурата и злокачественото заболяване.

След вазектомия кога да повикаме лекар?

  • Ако вдигнете температура.
  • Ако от шевовете от операцията се отделя слуз или гной.
  • Ако изпитвате силна, нетърпима болка.
  • Ако имате проблем със сексуалността. Тази процедура не засяга по никакъв начин еректилнита способности. Ако това се случи, обърнете се към вашия лекар, за да дискутирате проблема.
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (7)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Kosta  |  Дата: 19.01.2018 21:46

Може ли да помоля да дадете договори на въпросите на анабел

Автор: Девил  |  Дата: 3.07.2016 19:14

Не се занимавайте с такива измислени глупости (скапаните доктори не може да им се верва)! Посетете www.putka.net за пълно удоволствие!!!

Автор: lxyryk  |  Дата: 7.01.2013 13:46

4XSCam <a href="http://duvptvjlequk.com/">duvptvjlequk</a>

Автор: xksnimifts  |  Дата: 5.01.2013 19:20

Tv535o , [url=http://owughabgzmxy.com/]owughabgzmxy[/url], [link=http://xyqsasaahvpv.com/]xyqsasaahvpv[/link], http://sajkavyytxfu.com/

Автор: ptotagveoaz  |  Дата: 5.01.2013 11:02

Es9P30 <a href="http://dqmoxnkfmdsg.com/">dqmoxnkfmdsg</a>

Автор: Lesa  |  Дата: 4.01.2013 11:10

A wonderful job. Super heflupl information.

Автор: anabel  |  Дата: 27.12.2011 18:49

не ми става ясно от статията къде отива спермата, тя не се ли образува в по-голямо количество и какво бИ я накарало да не излиза, като в същото това време излиза слуз и течност през зашитите каналчата и без това да е проблем при сексуален акт-възбудата на мъжа не пречи ли на процесите,които текат при покачване на тестостерона
благодаря

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ СЕКС:

Секс съвети за мъже

20.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 5)

Жените обикновенно знаят какво искат в леглото и могат да го кажат по-добре от цял наръчник за секс. » Прочети

Повишете семейното либидо

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Либидо е много крехко нещо. » Прочети

Неща, които засилват желанието за секс при мъжете

23.11.2016 (Коментари: 1)

Оказва че, че желанието за секс при мъжете не зависи само от партньорката. » Прочети

Брачните двойки правят секс по 58 пъти в годината

Женените двойки правят секс средно по 58 пъти в годината, изчислиха американски специалисти.

» Прочети

Учени препоръчват по 30 минути целуване на ден

31.01.2013 (Коментари: 1)

С наближаването на Свети Валентин двойките започват все повече да се двоумят какъв материален подарък да купят на своята половинка.

» Прочети

Секс за по-добър имунитет

29.01.2013 (Коментари: 6)

Сексът повишава имунитета. » Прочети

10 невероятни факта за секса

12.12.2012 (Коментари: 4)

Изследователи от Великобритания откриха десетте най-невероятни факта за интимния живот на мъжете и жените, предаде БГНЕС.

» Прочети

Мъжете с широка челюст изневеряват повече

Мъжете с широка челюст, квадратна брадичка и изпъкнало чело са по-склонни към изневяра, показва ново проучване на австралийски изследователи.

» Прочети

Здрави венци за качествен секс

Здравите венци намаляват риска при мъжете от еректилна дисфункция, показва ново изследване на турски учени.

» Прочети

Най-много бебета се зачевали на 11 декември

Най-много бебета се зачеват на 11 декември, показва изследване сред гражданите на Великобритания на сайта Lovehoney – най-големия онлайн портал за продажба на сексиграчки.

» Прочети