НОВИНИ

10 причини да се откажете от тютюнопушенето

6 януари 2010 10:26 | Коментари: 0
10 причини да се откажете от тютюнопушенето

Защо да не започнем новата година, като се откажем от цигарите?! Та нали точно заради този вреден навик всяка година умират около 5 милиона души в света и поне още толкова се сдобиват с тежки белодробни заболявания. Да не споменаваме и факта, че цените на цигарите отново ще скочат. Така вредният навик ще предизвика не само здравословни проблеми, но и силно отъняване на портфейлите. И то в условията на дебнеща ни икономическа криза.

Статистиката е стряскаща. България е на едно от първите места в Европа по потребление на цигари на глава от населението. Над 38% от момичетата и 35% от момчетата до 16 години редовно посягат към цигарите. А в следващата възрастова група до 20 години редовно пушат 48% от младежите и 51% от девойките. Около 83% от българските родители са пушачи, като в половината от семействата пуши по един човек, а в 4% - четири или повече души.

В резултат на този масов самоубийствен спорт всеки ден умират по 30 българи - 28 мъже и 2 жени. През последните 30 години в България от тютюнопушене са починали над 300 000, което е населението на един град като Пловдив например.

Всички знаят, че една капка никотин убива кон. Но малко от нас се досещат, че човекът не е кон и за леталния изход на възрастен човек са достатъчни само 60 милиграма никотин. А с всяка цигара пушачът поглъща от 1 до 3 милиграма, т.е. две кутии биха били смъртоносна доза за всеки. Защото въздейства върху много органи и системи едновременно.

Простуда и грип

Пушенето отслабва имунната система и затова пушачите по-лесно се разболяват от грип и простуда. При тях е по-висок рискът от пневмония и туберкулоза.

Бавно заздравяване

Раните, в това число и в резултат на хирургическа намеса, при пушачите заздравяват по-бавно. Причината е, че пушенето ограничава притока на кръв до тези зони на тялото и в същото време отнема хранителните вещества, които са важни за процеса на заздравяване - като например цинка.

Проблеми със зрението

При пушачите съществува два пъти по-голяма вероятност от образуване на катаракта и дегенерация на ретината.

Стомашна язва

При пушачите язвите на стомаха се срещат два пъти по-често, тъй като никотинът нарушава киселинно-алкалния баланс на храносмилателната система.

Загуба на слуха

По данни на СЗО пушачите се оплакват от загуба на слуха с около 16 години по-рано от своите връстници непушачи. Причина за това е ограниченият приток на кръв към вътрешното ухо.

Остеопороза

Пушенето уврежда костните клетки, поради това рискът за заболяване от остеопороза е твърде висок. Освен това пушенето предизвиква по-ранен климактериум - още един фактор за остеопорозата.

Депресия

Никотинът подобрява настроението, защото за 7 секунди достига до мозъчния център, където се отделя допамин - веществото, което отговаря за чувството за щастие. Затова след запалването на цигарата пушачите изпитват чувството на току-що влюбен тийнейджър. След два часа обаче това чувство изчезва и е необходима нова доза. Поради това никотинът пристрастява пушачите дори повече от хероина.

Тумор в мозъка

Пушещите жени четири пъти повече от останалите рискуват да заболеят от рак на мозъка. И колкото по-дълго пушите, толкова тази опасност се увеличава.

Болки в гърба и шията

Пушачите според статистиката по-често се оплакват от резки и продължителни болки. Обяснението е просто: пушенето предизвиква недостатъчно подхранване на тъканите на гръбначния стълб и около него.

Запушване на носа

Пушенето увеличава симптомите за ринита (хронично възпаление на носната кухина). Това предизвиква постоянно кихане или хрема.

Етикети: тютюнопушене
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Внимавайте с тях! Това са най-подлите зодии!

20.04.2024 (Коментари: 0)

Астролозите са категорични, че чертите на характера на определен човек, зависят изключително много от неговата зодия. » Прочети

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети