ЗА ЖИВОТНИТЕ  |  КОТКИ

Токсоплазмоза при котките

19 август 2011 12:00 / Галин Петков | Коментари: 0
Токсоплазмоза при котките

Токсоплазмозата е широко разпространена сред хората и много топлокръвни животни. Причинителят Toxoplasma gondii е вътреклетъчен паразит. Котките са единственият краен гостоприемник. Те отделят яйца във фекалиите, които могат да заразяват само след съзряването си (спорулирането) в околната среда, което изисква 1 до 5 дена. Хората и животните се заразяват главно чрез приемане на заразени с яйцата храна и вода. След поглъщането на яйцата обвивката им се разрушава в червата и от тях се отделят т. нар. спорозоити, които се размножават в чревните клетки и се образуват бързо делящи се форми, разпространяващи се във вътрешните органи чрез кръвта и лимфата. Попадат най-често в скелетната и сърдечната мускулатура, черния дроб, мозъка и там образуват бавно делящи се цисти. Другият начин на заразяване е чрез поглъщане на сурово месо от животни, което вече съдържа такива цисти. Попадайки в храносмилателния тракт, те се разпространяват по цялото тяло, загнездвайки се по същия начин в тъканите.

Жизненият цикъл на T. gondii завършва в червата на котката при поглъщане на съдържащо цисти месо. В тях се образуват ооцистите и се отделят с фекалиите, т. е. тя има решаваща роля за разпространението на токсоплазмата. И поради това, че заболяването се предава през плацентата и може да увреди плода, основният въпрос за общественото здравеопазване е отглеждането на котки в дома на бременни жени. Много често пред тях стои въпросът за отказването им от домашния любимец.

Заразените котки почти никога не показват признаци на заболяване. Периодът, през който отделят яйца с изпражненията и могат да заразяват хора, е много кратък (2-3 седмици). Той настъпва само след първото заразяване на котката. Поради навиците им да се почистват и ближат редовно и ако не са болни (и имат диария), не могат да се установят остатъци от фекалии по козината на котките. Затова вероятността за заразяване на човека при пипане и галене на котките е минимална или несъществуваща и се счита за безопасно отглеждането на домашни котки дори и от бременни жени.

Котките често заравят фекалиите си в мека пръст, в саксии, в сено и др. Опасността от инфектиране чрез заразена от безстопанствени котки почва, а също и от неизмити плодове, замърсени ръце и др., е много по-голяма отколкото чрез котките, отглеждани вкъщи, още повече че безстопанствените котки ловуват птици и малки бозайници, в които се поддържа цикъла на токсоплазмите - т. е. при външните котки токсоплазмозата е много по-разпространена.

За предпазване от заразяване след работа с месо ръцете винаги трябва да се измиват с вода и сапун. Съдовете, влезли в контакт със суровото месо, също трябва да се измиват добре. Трябва да се избягва опитване на подправените кайми, или на месото по време на готвене. Бременните жени не трябва да имат контакт със сурово месо (особено свинско) и с котешки фекалии. Пясъкът от котешката тоалетна трябва да се почиства всекидневно, преди ооцистите да се развият и да станат заразни или фекалиите да се измиват с течаща вода. Най-добре е някой друг да извършва това вместо тях. При работа с почва да се слагат ръкавици. Плодовете и зеленчуците да се измиват добре преди ядене.

Поради това, че котките се заразяват най-вече при консумиране на месо, съдържащо цисти, домашните котки трябва да се хранят със суха, консервирана или сготвена храна. Котките не трябва да ядат сурово месо, органи или кости и е добре да се задържат вкъщи, за да не ловуват. Кофите за отпадъци трябва да се покриват, за да се избегне яденето на месни отпадъци от котките.

Д-р Юлияна Коджабашева

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ КОТКИ:

Как да се грижим правилно за здравето на котето...

Новите домашни любимци трябва да се прегледат за първи път 4-5 дни след като са влезли в домакинството. » Прочети

Котките също лекуват

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Котките лекуват благодарение на електрически импулси с ниска честота. » Прочети

Котето не може да уринира

13.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 7)

Ако забележите, че котката ви не може да уринира, то това е спешно състояние и е добре веднага да се обърнете към ветеринарен лекар.

» Прочети

7 признака, че котката ни е болна

12.01.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 31)

1) Не ви обръща внимание. » Прочети

Заболявания на долния уринарен тракт при котките

22.09.2011 (Коментари: 1)

Заболяванията на долния уринарен тракт при котките (FLUTD – от английски Fеline lower tract disease), не е диагноза, а обобщаващ термин, отнасящ се за няколко различни заболявания. » Прочети

Стресът при котките

31.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 3)

Домашните котки са с много потиснати инстинкти и потиснато естествено поведение. » Прочети

Пиометра

16.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 2)

Събирането на гной в матката в резултат от проникнали в нея бактерии е болестно състояние, известно като пиометра.

» Прочети

Кожни гъбички при котките (дерматомикози)

12.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 7)

Микотичните болести засягат кожата, поради което се наричат още дерматомикози (от гр. » Прочети

И котките имат HIV, т.е. FIV

10.08.2011 (Коментари: 1)

FIV е открит за първи път в Калифорния през 1986. » Прочети

Астма при котката

8.08.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Астма – алергично заболяване, характеризиращо се с обратим спазъм на бронхите, което може да доведе до запушване на дихателните пътища и задух. » Прочети