ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Аспартамът – сладката отрова

29 юни 2011 16:00 / Мария Цветкова | Коментари: 2
Аспартамът – сладката отрова

Аспартамът е широко разпространен изкуствено получен подсладител.

Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане в хранително-вкусовата промишленост. Например някои разновидности на различните газирани напитки, кофеинови напитки, повечето разтворими сокове, както и някои медикаменти, съдържат аспартам. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.

Аспартамът е изключително разпространен в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона. Вероятно към днешна дата цифрите са още по-големи.

В много страни, включително и у нас, производителите на храни и напитки са задължени да посочат на етикетите на своите продукти, ако те съдържат аспартам. Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.

Безопасността на аспартама в последните години е повод за широка дискусия. Преди всичко това се свързва с отделяния при преработката му в човешкото тяло метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланин в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори) вследствие всекидневната употреба на аспартам в напитките и храните. Това дава сериозни основания аспартамът да се смята за канцерогенен. В някои страни добавянето му към храните вече е забранено.

Въпреки широката му употреба аспартамът предизвиква редица нежелани реакции – главоболие, мигрена, световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите.

Според проучвания по темата някои хронични заболявания могат да се отключат или влошат в резултат на приемането на аспартам. Сред тях са мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болести на Паркинсон и Алцхаймер, дефекти по рождение, диабет и т.н.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Hih  |  Дата: 26.07.2011 14:57

Ами, прави така - садиш си доматки, краставички.... Гледаш си пиленца, пуйки, патки, свине и така ще си сигурен в това, което ядеш. Баба ти само от супермаркета пазарувала... :)

Автор: Радослав  |  Дата: 23.07.2011 15:51

Аз също наскоро четох за аспартама в интернет и от тогава гледам да не си купувам храни с вредни вещества. Веднъж обикалях местния хранителен супермаркет и нямаше стока, в която да няма канцерогенни съставки. Питам се ако искам да живея здравословно, значи не трябва да си купувам храна от магазините, но тогава от къде... И да искам и да не искам пак си купувам, понеже трябва да си умра от глад в противен случай. Каква дилема стои пред хората: да изберат начина си на заболяване и дори смърт - от храните в магазина или от глад? Всеки сам решава, ала за жалост щастлив изход няма...

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети