ИНТЕРВЮТА

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2 юни 2011 11:15 / Галин Петков | Коментари: 24
Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. Дългогодишната му практика показва, че дамите заболяват все по-често от човешки папилома вирус, който е основната предпоставка за развитие на рак на маточната шийка. Причината – отказ от профилактичните прегледи и неглежиране на проблема. По темата с д-р Генов разговаря Галин Петков.

Доктор Онлайн: Д-р Генов, започна ли българката да ходи на профилактични прегледи, или все още чака да се появи проблем?

Д-р Николай Генов: Малко са жените, които го правят, предимно тези от големите градове. Все още битува схващането, че след като родиш, повече няма нужда да ходиш на гинеколог. Могат да минат и 15-20 години, преди да посетят лекар, и отиват само когато вече има проблем. За съжаление заболявания като рака на маточната шийка се увеличават все повече като процент и при тях е важна превенцията. В държави като Румъния и Македония ваксината срещу заболяването се субсидира от държавата. В България обаче държавата не отделя пари за това. След години, на основата на ваксините, в Западна Европа заболяването ще започне да намалява, докато тук се очаква случаите да стават все повече.

Доктор Онлайн: Един от факторите за развитие на рак на маточната шийка е HPV (Human Papiloma Virus – Човешки папиломeн вирус). Какъв е вашият съвет към пациентите, за да се предпазят от заболяването?

Д-р Николай Генов: 99% от случаите на рак на маточната шийка се предизвикват от HPV. Голям прогрес на медицината е доказването на вирусната теория на раковите заболявания. Този вирус се предава по полов път. За да се хване навреме, важно е пациентките да посещават профилактични прегледи, на които да се прави цитонамазка и колпоскопия. Най-важни са превенцията и половата култура.

Доктор Онлайн: Стана ясно, че статистиката за рак на шийката на матката в България се влошава, наблюдавате ли подобно увеличение на заболеваемостта при други заболявания, например поликистозата на яйчниците?

Д-р Николай Генов: Занимавам се тясно със синдрома на поликистозните яйчници. Преди заболеваемостта е била около 3-4%, сега е 10-11%. Може би причина за това са радиацията, която преживяхме преди години от Чернобил, фактори от околната среда, влошеното качество на храната и заниженият контрол, множеството оцветители, консерванти, ароматизатори, стабилизатори и други. Яйчниците са много чувствителен на такива въздействия орган.

Все повече се увеличава също и честотата на стерилитета. Най-драстично е увеличението на вагиналната микоза (вагиналните гъбички). Не е преувеличено да се каже, че една от три пациентки влиза в кабинета с това заболяване. Сред причините са безразборният прием на антибиотици, както и общото спадане на имунитета на нацията.

Доктор Онлайн: Да се върнем отново на рака на маточната шийка. Ясно е, че държавата не е поела инициативата, но какво друго може да се направи?

Д-р Николай Генов: Превенцията е най-важна. Ако например една жена не може да бъде назначена на работа, без да предостави скорошно направена цитонамазка, това много би подобрило ситуацията. За съжаление нещата са обвързани икономически. Малко са жените, които посещават профилактичен преглед, без да имат симптоми преди това. Много се говори в медиите за превенцията, но за жалост резултатите са малки. Наличието на ваксина срещу HPV е един от най-големите пробиви в медицината. За жалост ниската здравна култура и материалната страна на нещата обуславят доста ниските резултати.

Доктор Онлайн: Какво представляват тези ваксини и трудно ли се намират?

Д-р Николай Генов: Ваксините са намират лесно, продават се във всяка аптека. Важно е да са съхранявани в хладилник преди това. На нашия пазар 2 фирми внасят такива ваксини. Цените им са между 120 и 230 лв. Апликациите задължително са 3, т.е. това е цената на 1 апликация.

Доктор Онлайн: Какво представлява ваксината?

Д-р Николай Генов: Ваксината е съвсем безопасна, в нея няма вируси. Има вирусоподобни изкуствено селектирани частици, които активират имунната система срещу най-честите вирусни щамове на HPV.

Доктор Онлайн: Какво ще посъветвате жените?

Д-р Николай Генов: Да си правят профилактични прегледи поне веднъж годишно. Непременно да изискват да им бъде правена колпоскопия и цитонамазка. Доста колеги пропускат колпоскопията, а именно тя е много силен диагностичен метод. Цитонамазката има 80% информативна стойност при ранните изменения в маточната шийка, т.е. при нея има риск измененията да бъдат изпуснати. Ракът на шийката на матката се проявява клинично късно, т.е. жената забелязва симптомите едва когато стадият е много напреднал или вече има метастази.

Бих се обърнал и към управниците ни, които е време да погледнат сериозно на този здравен проблем.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (24)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Richard  |  Дата: 29.03.2024 12:48

Искате ли да заемете пари? ако да, свържете се с нас днес по имейл: richardcosmos5@gmail.com

Спешно предложение за заем.

Автор: Richard  |  Дата: 29.03.2024 12:47

Имате ли нужда от бърз дългосрочен или краткосрочен заем със сравнително ниска лихва до 2%? Ние предлагаме бизнес заем, личен заем, заем за жилище, заем за автомобил, заем за студенти, заем за консолидация на дългове Ако се интересувате, свържете се с нас: (richardcosmos5@gmail.com)

Спешно предложение за заем.

Автор: Endre  |  Дата: 3.03.2023 03:35

Имате ли нужда от спешен заем? Даваме лични заеми? Бизнес заеми? Жилищни заеми? Земеделски заеми? Заеми за образование? Заеми за консолидиране на дебит? Заеми за камиони? Заеми за автомобили? Хотелски заеми? Рефинансиране на заеми? и още заеми за училище? Стартиращи заеми? .Предлагаме при 2% лихва! Свържете се с нас чрез: (dakany.endre@gmail.com)

Спешно предложение за заем.

Автор: mr scott  |  Дата: 11.10.2022 02:50

Имате ли нужда от спешен заем, за да посрещнете финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми, вариращи от 2 000 евро до 50 000 000,00 евро, ние сме надеждни, ефективни, бързи и динамични, без проверки за кредитоспособност и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми по време на периода на прехвърляне.

При интерес, моля свържете се с нас на.

Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com

Whatsapp: +79258159150

уважение
г-н Скот
accessloanfirm2030@gmail.com

Автор: Davina Claire  |  Дата: 21.09.2022 11:45

Имате ли нужда от бърз заем от 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем при нас в Novelty Finance по имейл чрез: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ WhatsApp Чрез: +447915601531.

NOVELTY FINANCE предоставя финансови решения. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен кредит, бизнес кредит и много други). Ние също така предлагаме гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

✓ Лесно одобрение
✓ Гъвкав срок на погасяване 6 - 360 месеца
✓ Много удобно - Можете да кандидатствате за заем на удобно за вас място и време.
✓ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
✓ Субсидиран лихвен процент (3% годишно)
✓ Няма да бъдете бързани да върнете заема, ще ви бъде дадено време да започнете изплащането на заема.
✓ Без скрити такси
✓ Ще бъдете напътствани през целия процес

Как да кандидатствам:
Кандидатстването за кредит при нас е бързо и лесно!
Изпратете ни вашето искане за заем чрез;
Имейл: {{ noveltyfinances@gmail.com }}
Обадете се или ни пишете на WhatsApp чрез: +447915601531.
Прилагат се правила и условия.

Автор: Mrs mary johnson  |  Дата: 2.07.2022 14:58

Здравейте, това е Lucky benson LOAN COMPANY. В тази компания даваме заеми доживотна възможност. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Днес казваме да спрете и да не търсите повече, тъй като сме тук, за да превърнем всичките ви финансови проблеми в нещо от миналото. Ние отпускаме пари на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лош кредит или се нуждаят от пари за плащане на сметки, за да инвестират в бизнес с 2%. Искаме да използваме този носител, за да ви информираме за всичко, което предлагаме надеждна и полезна помощ, и вие ще сте готови да ви предоставите. Ние сме искрени и държим на думата и обещанията си. Свържете се с нас днес чрез имейл: luckybensonloanfirm@gmail.com
аз.

Автор: Christy Walton  |  Дата: 6.06.2022 01:42

Здравейте, търсите ли заем за консолидиране на дълга, необезпечени заеми, бизнес заеми, ипотечни заеми, заеми за автомобили, студентски заеми, лични заеми, рисков капитал и т.н.! Аз съм частен кредитор, предоставям заеми на фирми и физически лица с ниски и разумни лихви от 2%. Изпратете имейл до: christywalton355@gmail.com

Автор: Christy Walton  |  Дата: 6.06.2022 01:41

Здравейте, търсите ли заем за консолидиране на дълга, необезпечени заеми, бизнес заеми, ипотечни заеми, заеми за автомобили, студентски заеми, лични заеми, рисков капитал и т.н.! Аз съм частен кредитор, предоставям заеми на фирми и физически лица с ниски и разумни лихви от 2%. Изпратете имейл до: christywalton355@gmail.com

Автор: Оферта за заем  |  Дата: 1.05.2022 20:48

Здравейте.

Това има за цел да информира широката общественост, че г-н Франк Дейвид, частен заем от заемодател, отвори икономическа възможност за тези, които се нуждаят от финансова помощ. Ние отпускаме заеми на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия с лихва от само 3%. свържете се с нас днес чрез имейл: ( frankdavidloanfirm3@gmail.com), за да можем да ви предоставим нашите условия за заем.

ИНФОРМАЦИЯ към кредитополучателя

1) Име: ................................................ ....

2) Държава: .............................................. .

3) Адрес: .............................................. .

4) Пол: ................................................ .....

5) Семейно положение: ........................................

6) Професия: .................................................

7) Телефон: ................................................

8) Кандидатствали ли сте преди .................................

9) Месечен доход: ........................................

10) Необходима сума на заема: ...................................

11) Продължителност на заема: ..............................................

12) Цел на заема: ................................................

13) Религия: ................................................ .


За връзка: ( frankdavidloanfirm3@gmail.com ) whatsapp; +2347032909728


Благодаря,
Г-н Франк Дейвид



Оферта за заем

Автор: MARY MASON  |  Дата: 29.09.2021 14:55

Фирма Sky Wealth, ние отпускаме заеми при лихва 0f 3%.

Добър ден, госпожо / госпожо.

Ние сме частна компания и предлагаме заеми с ниски лихвени проценти при определяне на размера на заема между 100 милиона кредитни провизии от 1000 евро заем за развитие на бизнеса: конкурентноспособност на ръба / разширяване на бизнеса.

(Номер на Whatsapp: +79652625435)

Предлагаме разнообразни заеми

* Лични заеми (обезпечени и необезпечени)
* Бизнес заеми (обезпечени и необезпечени)
* Заем за консолидация

Без предварителни такси


Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази реклама.
За повече информация и запитвания, изпратете ни имейл днес
skywealthloanfirm@gmail.com
skywealthloanfirm@gmail.com
skywealthloanfirm@gmail.com

Можете също така да се свържете с нас чрез уебсайта на компанията: http://skywealthloanfirm.wixsite.com/webworld


Госпожа Мери Мейсън.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети

Повече за депресията – интервю с д-р Г. Хранов

3.02.2011 / Мария Цветкова (Коментари: 5)

Д-р Георги Хранов е обещаващ млад лекар, учен и преподавател. » Прочети