НОВИНИ

Зъболекарският съюз скастри американски самозванци

13 април 2011 14:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 10
Зъболекарският съюз скастри американски самозванци

Рязко неодобрение изказа ръководството на Българския зъболекарски съюз по повод информацията, че американски стоматолози упражняват незаконна практика у нас.

„Скандално е, нарушени са европейските норми за лечебната дейност на територията на ЕС“, коментира д-р Николай Шарков, председател на УС на организацията.

„Това не е прецедент, в близкото минало имаше няколко подобни опита, при които здравното министерство взе адекватни мерки“, каза още д-р Шарков. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще бъде сезиран, а след публикации в медиите той може и сам да се обърне към Районната здравна инспекция и да попита какви мерки е предприела това „лечение“ в село Селча да не се състои.

„Ние дори не знаем дали тези хора са имали дипломи за зъболекари, може би са били някакви хора с измислени дипломи“, заяви още д-р Шарков. „За каква стерилност става въпрос в една ученическа столова? Пораженията от едно такова лечение могат да бъдат повече от сериозни, още повече че са вадени предимно зъбите на възрастни хора. Това е една от манипулациите, за която се изисква абсолютна стерилност в зъболекарския кабинет“, добави д-р Шарков.

„Представете си, че отивам в САЩ, в планинския щат Монтана, отварям си мобилния куфар с инструментариума, влизам в една кухня и започвам да лекувам местното население, което не е виждало зъболекар 20 години. Какво ще се случи? Аз на петата или най-късно на десетата минута ще бъда арестуван за нарушаване на щатските и федералните закони“, обясни председателят на БЗС.

Какво се случва в България? Кметът на село Селча Венелин Опов казва, че той лично ги е поканил. Опов, който е представител на общинската администрация, не познава законите в България. Зъболекарите извън ЕС са подложени на специална процедура за признаване на дипломите и право да работят в България, посочи д-р Шарков. Те трябва да регистрират лечебно заведение, а също и да се регистрират в съответната зъболекарска районна колегия на Българския зъболекарски съюз (БЗС), за да се гарантира, че спазват правилата на добрата медицинска практика, а също и че спазват етичните правила на БЗС, подписани от министъра на здравеопазването и публикувани в „Държавен вестник“.

„Призовавам българските граждани, когато се появят такива зъболекари, знайни и незнайни, да уведомяват веднага БЗС на тел. 02/ 987 47 97. Защото такива опити за заобикаляне на нашата правна система, както и за заобикаляне на правилата на добрата медицинска практика, не трябва да бъдат допускани в България. Това е нарушаване на правата не само на българските граждани, но и на европейските закони", обобщи д-р Шарков.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (10)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: ydqajrh  |  Дата: 26.01.2013 08:42

4dTHnJ , [url=http://lerjemojotar.com/]lerjemojotar[/url], [link=http://nxnllhnwapmy.com/]nxnllhnwapmy[/link], http://uwvaznrslenb.com/

Автор: bgtptdxzoxl  |  Дата: 26.01.2013 02:26

p1e5uE <a href="http://sctwzkfgcouy.com/">sctwzkfgcouy</a>

Автор: qmknztkhgmo  |  Дата: 25.01.2013 17:02

oSjcDs , [url=http://bhsuovvfsqnp.com/]bhsuovvfsqnp[/url], [link=http://kwizyjkqsmxn.com/]kwizyjkqsmxn[/link], http://etkddrpcqmfp.com/

Автор: fnqfsy  |  Дата: 4.01.2013 15:19

gGvju0 , [url=http://chhwjlaeyhtn.com/]chhwjlaeyhtn[/url], [link=http://hwyduvgzvjdk.com/]hwyduvgzvjdk[/link], http://dztvqldqfjng.com/

Автор: pgpjvcqv  |  Дата: 3.01.2013 13:00

JIRYgN <a href="http://djinhvdrqlru.com/">djinhvdrqlru</a>

Автор: Christina  |  Дата: 3.01.2013 01:59

You've got it in one. Couldn't have put it beettr.

Автор: Емил  |  Дата: 15.04.2011 13:56

Поздрави и почитания към кмета г-н Опов. Във връзка с блуждаещите предположения и приказки за седянка в предаването на радио Дарик от днешна дата /15.04. 13ч./Грижата за здравето на хората е от първостепенно значение за развитието и продперитета на българската нация. Противопоставянето на тази идея е в ущърб към населението и предателство към държавата. Благодарение на вас успяваме да влезем в контакт със Здравни европейски и световни организации, част от които започват дейност в края на м май, 2011г. в подбрани села от североизточна България. В приложената таблица /по заявка/ са вписани указанията за дейност и мерки за самоконрол, както и съпътстващите комплексни действия. Днес ще проведем личен разговор с кмета, за да обсъдим евентуалните проблеми, които се иницират против него и жителите на с.Селча, както и да се елиминира намесата на неадекватни самозвани господа и госпожи, с цел предотвратяване на бъдещи намеси. Всеки гражданин на Република България срещнал проблеми в областта на Здравеопазването като пациент може да се обади незабавно на тел.02 981 66 69 - БАЗП, или на посочения имейл адрес.

Автор: Naso  |  Дата: 15.04.2011 07:45

Добре че са американците да дойдат да ни покажат истинските проблеми. Дошли хората да помагат безплатно, а нашия зъболекарски съюз само мрънка. Идеята на организациите "Доктори без граници" е именно такава - ходят по цял свят и помагат безплатно на най-изостаналите и бедни райони. В България цари мизерия, хората са бедни, пенсионерите едва свързват двата края. Откъде да намерят 500-600 лева да си оправят зъбите, като пенсиите им са по 90-100 лева. Трябва половин година без ток и без храна да стоят. Но българския лекар ... зъболекар е преди всичко бюрократ и държи на точката и запетайката на недъгавите български закони. Хипократовата клетва май няма почва в България - ДА СЕ ПОМАГА ПРЕДИ ВСИЧКО НА ХОРАТА, а не да се спъват доброволците с мижави и неработещи параграфи и закони.

Автор: amerikanski zabar  |  Дата: 14.04.2011 09:22

Чета и не вярвам на очите си. Искрено ми се иска брутално негативния стил на горното изказване да е резултат на журналистическата жажда за сензации. Много ми се иска да вярвам, че д-р Шарков всъщност е заявил:


"Приветстваме чудесната инициатива на американските колеги, които са платили по 3-4 хиляди долара от собствените си джобове, за да дойдат да помогнат на хора които живеят в бедност и изолация. Денталното здраве на българина се влошава тревожно и достъпът до квалифицирана дентална помощ става все по-труден. Дентална помощ е недостатъчна не само в отдалечените села, но и е недостижима за някои групи и в големите градове - възрастните, бедните, малцинствата, хората с увреждания. За съжаление, в резултат на миграцията към големите градове и емиграцията към чужбина, в резултат на пълната липса на каквито и да е профилактични програми, както и на застаряването на голямата част от българските зъболекари, нещата е ясно, че ще стават все по-лоши.
Макар и подобни хуманитарни мисии няма да решат тези огромни проблеми, ние от БЗС се радваме, че изключителни професионалисти са отделили средства и време и се надяваме да се случват и в бъдещето; ето защо ние от БЗС и БЛС, заедно с Министерството трябва бързо да изградим правна рамка в която подобни медицински мисии да оперират, да може да се получава лесен и бърз достъп до разрешителни, както и да се предпазват участниците от своеволни легални нападки. Ние знаем, че подобни мероприятия често се случват в САЩ, където също съществува голямо несъответствие в достъпа на определени популации до квалифицирана дентална помощ, и бихме желали да научим как се организират и финансират тези мероприятия - например как се организира стерилизацията на инструментариума и как се пригаждат обществени сгради, за да бъдат достатъчно асептични за да се доставя амбулаторна дентална помощ. Бихме искали да насърчим и членовете на БЗС да се включват в подобни мисии, а това би бил и чудесен стаж за студентите.
Нещо повече, БЗС ще се опита да организира набирането на средства за закупуването на мобилни дентални клиники, в които зъболекари било то от България или САЩ да могат да доставят дентална помощ в отдалечени райони."

Тъй ще да е рекъл доктора, избран да представя денталните лекари в България. Пък вестниците само изопачават. Ами че на кой нормален лекар би му хрумнало да си мисли, че някой с фалшива диплома ще плати 3-4 хиляди долара и нагоре за да вади зъби на старци в Родопите? Само и само да потъпче европейските им права? Пък и тъй - без да се спазват етичните норми на БЗС... Е, да... забравих... тия американци не са си платили членския внос в БЗС, ама сигурен съм, д-р Шарков не е тъй-дребнав, да се заяжда за някоя минимална работна заплата! Абсурдно е дори да си помислим, че лекар би плеснал заядливо ръка протегната за да предложи помощ на страдащи! Та нали от самият съюз така милеят и се борят за денталното и цялостното здраве на българина? Сигурно е записано в етичните норми някъде на челно място! Пусти му вестници!


Ама ме гризе въпроса - дали пък е истина? Дали пък в УС на БЗС цари таквоз безхаберие за състоянието на денталното здраве в село Селча и хилядите му подобни из Родопите, Видинско, Странджа, Балкана, Мизия, Тракия и Македония? Дали д-р Шарков си живее в кулата от слонова кост и като типичен бюрократ, затънал до гушата в Евро нормативи може да допусне, че в България, в Европейския Съюз, в годината 2011 може да има граждани, които имат недай си боже зъбобол и най-близкия зъболекар е на 40 км, ама няма транспорт, пък и да имаше, пенсията и без това свърши миналата седмица, а пък два зъба трябва да се извадят...
Да вървят другия път американците, дето сигурно са мормони мамицата им, в Румъния! Там сираците някак си не са се осъзнали за европейските си права и не протестират да им се лекуват зъбите с потенциално фалшиви дипломи.

Автор: TRIDIN  |  Дата: 14.04.2011 00:18

НЯМА НЕЗАКОННО ЩОМ СЕ ПОМАГА НА ХОРАТА!
НЕЗАКОННО, Е ЧЕ МОШЕННИЦИ НЕ МОГАТ ДА НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ СИ. НЯМА ДАЛАВЕРА. ЗАЩО ДА НЕ СЕ СПОРАЗУМЕЯТ НАШИТЕ С КМЕТА И ТОЙ ДА ИМ ПРЕВЕДЕ ПАРИ, А ТЕ ДА ЛЕКУВАТ БЕДНЯЦИТЕ. ТОВА ИСКАТ ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ. ЯСНО КАТО БЯЛ, СЛЪНЧЕВ, ЯСЕН ДЕН!
В България минималната заплата е 240 лв. За да обработи един пулпит еднин зъболекър взема 90 лв. Да, толкова, защото толкова ми взеха не един и два пъти. Ами господа зъболекъри. Приравнете си цените със заплатите на 60% от българското население и тогава се жалвайте. А доколкото зная Вие сте еднолични търговци. На колко от пациентите си издадохте ксова бележка. И защо някой трябва да ви я иска. Нали като отидете в супермаркета Ви я издават без да си я искате. След като сте толкова заинтересувани за здравето на пациентите си защо и вие както американските си колеги не отидете по селата и в малките градчета и не обслужит безплатно пациентите си? Това няма да го направите НИКОГА, защото сте безочливи и гладни за пари. За Вас няма пациенти, за Вас има само клиенти. Вие забравихте медицински клетви и всичко само и само да приберете парите на хората. За Вас няма значение дали някой едва свързва двата края. И после говорите, че булгарина не ходи на зъболекар. Ами как да ходи при кожодери? Искам и настоявам за отговор и не само. Настоявам отговора да бъде подкрепен с факти. Къде, кога и колко пациенти Вие, макар, че сигурно не заслужавате за обръщението Вие, сте излекували.
А забрави ли Г-н Шарков с каква допотопна техника работиха българските зъболекари до преди 2-3 години. Ако не бяха американските и западно вропейските им колеги, щяха да работят както се работеше преди 70 години. Или както се казва *На гол тумгак, чифте пищови* . Това са нашите зъболекари, а и лекари. Те нямат разлика. А да не гворим, че дори и да видят проблем със зъб при посещение на зъболекър си мелчат само и само след време да стане пулпит или по-лошо за да вземат после повече пари. Това е 1000% истина.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети

Два дни ще ни боли глава! Идва нова магнитна буря

17.04.2024 (Коментари: 0)

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. » Прочети

Обрат за 4 зодии до дни!

17.04.2024 (Коментари: 0)

Периодът на Коридора на затъмнението е само началото на процесите на трансформация. » Прочети