Ядем вафли и колбаси с ГМО много над нормата
Вафли, колбаси и месни консерви с наднормено съдържание на генномодифицирани организми са открили през миналата година специалистите в единствената у нас лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни, пише blitz.bg.
През 2010 г. от направените 654 проби в 20 е имало отклонения, които превишават нормата от 0,9% за съдържание на разрешена генетична модификация, съобщи ръководителят на лабораторията Любина Донкова. Най-често има генетично променени съставки в соевия лецитин, откъдето те попадат във вафлите и различните сладкарски изделия. Соев гранулат пък влиза в месните произведения, в резултат на което с ГМО се оказват и колбасите. През миналата година е открита същата субстанция и в месни консерви. Този анализ е направен по заявка на клиент, всички изследвани проби се оказали с наднормено съдържание на ГМО и той се отказал от вноса на консервите.
В сравнение с предишни години направените проверки са много повече, те се извършват по линия на държавния здравен контрол или пък по заявка на клиенти, повечето от които са били митници.
На анализ са подлагани соево и царевично брашно, царевично и соево зърно, популярното сред хората на диети соево мляко, майонеза и тофу сирене, както и готови за консумация царевичен корнфлейкс, пуканки, ориз и оризови продукти. В световен план това са най-често модифицираните продукти. Те обаче се променят генетично, за да се изхранят гладуващите народи, а у нас няма никакви основания за навлизането им. Да отглеждаш ГМО култури в България, при положение че нямаме потребност от тях, води до съмнения, че някой е получил пари, за да се експериментира на наш гръб, смята проф. Христо Мермерски, водещ експерт по здравословно хранене у нас.