ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
Забравена парола | » Регистрирай се

Балнеолечението – най-добрата профилактика

26 януари 2011 10:00 / Галин Петков | Коментари: 2
Балнеолечението – най-добрата профилактика

Какъв е приятният, но и сигурен начин, че ще предотвратите влошаване на здравословното си състояние? Балнеосанаториумите (баленохотелите). България е богата на минерални извори и това я прави една от малкото европейски страни, в който има възможност за изграждане на подобни съоръжения. Десетки са балнеохотелите в България, като всяка година списъкът им се актуализира. За да се възползвате от тях обаче, трябва да отговаряте на следните условия:

Да сте страдате от:

Сърдечносъдови заболявания;

Заболявания на периферната нервна система;

Заболявания на опорно-двигателния апарат;

Функционални заболявания на централна нервна система;

Заболявания на дихателната система;

Кожни заболявания;

Гинекологични заболявания;

Заболявания на централната нервна система;

Бъбречно-урологични заболявания;

Ендокринни и метаболитни заболявания;

Стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания;

 

Ето и някои от балнеохотелите в страната:

Балнеохотели „Дружба-1“ и „Дружба-2“ – Банкя

Курортът е Национален център за рехабилитация на страдащи от сърдечносъдови заболявания и на застрашените от тях, а също така и заболявания на периферната нервна система. Като противопоказни за лечение в двата балнеохотела са декомпенсирани сърдечносъдови и белодробни заболявания; неопластични заболявания; туберкулозни заболявания; епилепсии и др. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално-курортна база на двата балнеохотела с висококвалифицирани медицински специалисти, стотиците хиляди излекувани от сърдечносъдови и инсултни заболявания са най-добрата визитка на града.

Хотел „Калина“ – Боровец

Сняг и слънце, прохладни гори и слънчеви поляни, високи върхове, чист въздух – всичко това предлага красивият курорт „Боровец“ на своите гости. Курортът е и лесно достъпен. Климатичните условия са подходящи за климатолечение и спорт. Курортът има традиции в лечението на заболявания на дихателната система, без клинични данни за обостряне – хронични ринити, синуити, хронични фарингити и ларингити, ХОББ, белодробен емфизем, състояния след белодробна резекция и др. Добър лечебен ефект имат болни със заболявания на периферната нервна система – неврити, дископатия и радикулити; болест на студените крайници; болест на Рейно и др.

Хотел „Калина“ не се препоръчва при ревматизъм и ревматоиден полиартрит; бъбречно-каменна болест; инфаркти на миокарда – до 1 г. от настъпването им; инсулти – до 2 г. от настъпването им.; тежка форма на диабет; тежки кръвоизливи; злокачествени тумори и др. В хотела се прилага богата гама лечебнопрофилактични методи.

Балнеохотел „Констанция“, с. Костенец

Санаториумът предлага на посетителите възможност за съчетаване на балнеолечението с планинско климатолечение. Минералната вода на Костенец не се нуждае от каквато и да е предварителна обработка, а се използва в нейното напълно естествено състояние. Балнеохотелът е подходящ за лечение и профилактика на хронични неспецифични възпаления и алергични заболявания на дихателната система, дегенеративни ставни заболявания, заболявания на периферната нервна система и др. Не е подходящ за лечение при сърдечносъдови заболявания с прояви на недостатъчност; злокачествени тумори и злокачествени анемии; тежки парези; тежък общ статус, причинен от карциномни заболявания; тежка форма на диабет и тиреотоксикоза и др.

„Стряма“ – гр. Баня

На територията на курорта извират минерални води с доказани лечебни свойства и ефективност. Курортът е известен с естественото кално находище на лечебна, минералноторфена кал, чието въздейстие е доказано от науката и практиката.

В „Стряма“ успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателен апарат и периферната нервна система като невралгии, радикулити, неврит, дископатии и дискови хернии, остеопороза и др.

Противопоказни за лечение: всички заболявания в остър стадий; противовъзпалителни състояния от различен произход; злокачествена анемия; злокачествени тумори; сърдечносъдови заболявания с прояви на недостатъчност, като предимството тук е, че при пациенти с такива противопоказания след консултация със съответните специалисти могат да бъдат приети за лечение в балнеохотела.

„Гергана“ – Хисар

Съчетанието от благоприятни географски и климатични фактори и 22 минерални извора създава условия за пълноценно балнео-, климато- и теренно лечение през цялата година в БХ „Гергана“, гр. Хисар. Главен лечебен фактор е минералната вода. По своя състав и свойства водите лекуват целия спектър от заболявания на стомашно-чревния тракт, отделителната система, бъбреците, черния дроб, жлъчката и артроревматични заболявания, неврологични – дископатии, радикулити, полинефрити.

Десетки са лечебните методи, при които се използва минералната вода – от обикновеното пиене и плуване в минералните басейни до процедурите с модерна медицинска техника.

Противопоказания за балнеолечение: всички заболявания в остър стадий, остри инфекциозни заболявания, бацилоносителство, гнойни процеси във всички органи; злокачествени тумори; чести и скорошни кръвоизливи от различно естество; патологична бременност; всички форми на неизлекувана туберкулоза; припадъчни състояния; тиреотоксикоза и др.

Комплексът включва следните медицински услуги за лечение и рехабилитация: диетолечение; водолечение (басейни, вани, тангентори); физиотерапия; парафинолечение; торфолечение; лечебна физкултура; лечебен масаж.

„Свети Мина“ – Бургаски минерални бани

Курортът Бургаски минерални бани е един от най-древните български балнео- и калолечебни курорти. Това е единственото място в България, което предлага уникалното съчетание на три природни фактора: минерална вода, лиманна кал и морска луга.

„Свети Мина“ е подходящо място за лечение на заболявания на периферната нервна система; заболявания на опорно-двигателния апарат, а също така и заболявания на централната нервна система. Заболявания, които са противопоказни: всички заболявания в остър стадий; злокачествени заболявания; туберкулоза и инфекциозни заболявания; тиреотоксикоза, тежка форма на захарен диабет; епилепсии; тежки сърдечносъдови заболявания; хипертонична болест III стадий; абсцес; цироза и др.

В БХ „Свети Мина“ Дом 1 и Дом 2 се прилага калолечение, комбинирано с електро-, светло- и луголечение. Лечебната кал е от лиманно черноморско находище. Диагностиката, лечението на заболяванията и рехабилитацията се осъществяват по индивидуални програми от висококвалифицирани специалисти. Предлагат се отлични възможности за лечение и възстановяване при конкурентни цени и условия.

Балнеохотел „Жива вода“, Сливенски минерални бани

Курортният комплекс Сливенски минерални бани се намира на 12 км от Сливен. Топлата минерална вода притежава богата гама от лечебни свойства. Водата и процедурите помагат при лекуването на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система; на черния дроб и жлъчните пътища; стомашно-чревни болести (колит, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника);и др. Балнеохотелът е единствен, който разполага със субаквална вода, подходяща за такъв вид лечение.

Противопоказания за лечения: всички заболявания в остър стадий; инфекциозни заболявания; злокачествени заболявания;често повтарящи се кръвоизливи от стомашна и дуоденална язва; бременност; туберколоза; нефрити, нефрози; тежки сърдечносъдови заболявания и др.

Балнеохотел „Велинград“ – Велинград

Велинград със своето уникално съчетание на балнеологични и климатични фактори се е превърнал в курорт с национално и международно значение. Най-голямото природно богатство на града са минералните води.

Велинград се гордее и с един природен феномен – истинско чудо на природата – Клептуза, най-големият карстов извор в България.

Богатите балнеологични и климатични ресурси, наличната лечебнодиагностична и леглова база на БХ „Велинград“ дават възможност да се лекуват с успех заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система, както и заболявания на дихателната система. В балнеохотела са създадени всички условия за балнеолечение. Разполагат с физиотерапевтична апаратура; ванни отделения, инхалации; салон за ЛФК и др. Успешно се лекува остеопорозата, която е прогресираща и инвалидизираща болест с огромно значение. По значимост е третият здравословен проблем след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Противопоказания за лечение в БХ „Велинград“: туберкулозни заболявания от всякакъв вид; лица с психични отклонения; тежки неопластични заболявания; напреднал стадий на хипертонична болест и др.

„Тинтява“ – гр. Вършец

Вършец е един от предпочитаните и много посещавани национални курорти. Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, съхраняващ неизчерпаемо количество топла минерална вода.

Лечебните фактори във Вършец действат комплесно. Въздухът е чист, а водата – лековита.

За гостите в БХ „Тинтява“ се грижат висококвалифицирани специалисти, консултират ги хабилитирани лица. Индикациите с доказан целебен ефект включват основно лечение и профилактика при заболявания на централната нервна система, като неврози, невровегетативни нарушения, мигрена и др.; заболявания на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Недопустими за лечение са инсулти и инфаркти (не по-рано от 6 месеца след инфаркта и съответна консултация със специалист); хронични заболявания в стадий на изостряне; епилепсия с чести епилептични припадъци; тежки неврози и психопатии; всички форми на туберкулоза; злокачествени заболявания; инфекциозни и венерически заболявания и др.

„Люляци“ – гр. Габрово

Климатичен курорт Люляци е от национално значение. Разположен е във великолепен собствен парк, комуникиращ непосредствено с планината, с индивидуален стил и атмосфера. Надморската височина е 800 м. Отдалечен е от магистрални пътища и други източници на шум и замърсяване.

Истински дворец на здравето, с всички условия за прилагане на най-съвременна профилактика и балнеолечение, възстановяващи и разкрасяващи процедури.

Хотелът е с чудесни и богати възможности за релаксираща почивка, за бизнес прояви, фирменни и семейни тържества, за спорт и разнообразни развлечения в спокойна и красива среда.

Биоклиматичните дадености на курорта са основен фактор, който влиза в лечебните комплекси под формата на различни процедури. Високото съдържание на озон и аерохимичната компонентност на въздуха са благоприятни за повлияването на заболявания на белите дробове и дихателните пътища, неврологични заболявания; заболявания на централната и периферната нервна система и др.

Балнеологията в БХ „Люляци“ представлява всичко, което е свързано със здраве, красота и удоволствие.

Противопоказания за лечение: злокачествени тумори (изключение се прави за лица в стабилизирано състояние, вкл. следоперативен период, което задължително се удостоверява със съответен документ от лекуващия лекар); туберкулоза; шизофрения; лица с психични отклонения; тромбофлебит; епилепсия; кръвоизливи и др.

Балнеоклиматичен хотел „Павел баня“ – Павел баня

Курортът Павел баня се намира в географския център на страната. Днес най-голямото богатство на Павел баня са лечебните минерални води, които извират от седем естествени и сондажни хидротермални източника. Балнеоклиматичен хотел „Павел баня“ е утвърден туристически център с европейско значение, който предлага целогодишно разнообразен туристически продукт, осигряващ високо качество на предлаганите услуги. Утвърден е като водещ лечебнорехабилитационен център за заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. Лечебният център включва всички звена на балнеологията, рехабилитацията и физиотерапията. Използват се лечебнопрофилактични форми на външно балнео- и хидротерапевтично лечение – във вани, басейни, подводен душов масаж, подводна кинезитерапия, подводна екстензия и др. Широко са застъпени различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, както и лечебноспортни игри; електросветлолечебни процедури и др.

Питейното лечение се използва за посочените профилактични цели.

В стремежа си да се възползват максимално от богатството на туристически ресурси и да се повиши броят на посещенията, в балнеоклиматичен хотел „Павел баня“ пет от стаите в приземния етаж са подготвени за хора с увреждания, основно двигателни, включително и такива, които се придвижват с инвалидна количка, с което хотелът отговаря на търсенето на по-разнообразна клиентела. Достъпността в балнеохотела е на ниво, позволяващо посрещане на туристи с достатъчна автономност или с придружител.

Заниманията и дейностите с хората с увреждания не са от водещите в рехабилитационната дейност на комплекса, но те подпомагат преодоляването на проблема, който имат, предлагат свободно време на придружителите и създават трайни връзки на приятелство, като чрез тях променят отношението на здравите хора към тези, страдащи от увреждане.

Противопоказанията за лечение: съдови заболявания на централната нервна система (слединсултни състояния); сърдечносъдови заболявания – ИБС, инфаркт на миокарда; тромбофлебит; хипертонична болест – II и III степен; белодробни заболявания – астма, емфизем, абсцес; анемии; кръвоизливи; цироза; злокачествени тумори и др.

„Загоре“ – Старозагорски минерални бани

Старозагорски минерални бани е курорт с хилядолетна история. Благоприятната биоклиматична характеристика предопределя възможността от целогодишно ползване на курорта. Освен това осигурява благоприятно съчетано действие на балнеологичните и биоклиматичните фактори върху организма. Всичко това води до постигане на по-високи, по-устойчиви оздравителни резултати.

Слабо минерализираната вода предизвиква разнообразни лечебнопрофилактични ефекти. Минералната вода може да се използва при всички балнолечебни методи с неограничено и общодостъпно профилактично приложение. Външно приложение на минералната вода в БХ „Загоре“ има при: балнеолечение и балнеопрофилактика при заболявания на опорно-двигателния апарат; периферната нервна система; заболявания на сърдечносъдовата система.

Питейно приложение като лечебнопрофилактично средство със специфично действие при следните заболявания: стомашно-чревни; чернодробно-жлъчни; бъбречно-урологични; обменни; хронични интоксикации от различно естество; анемични състояния.

Ценната и разнообразна физико-химична характеристика на минералната вода позволява да се използва за ефективно питейно лечение и профилактика и не съществуват фактори, ограничаващи приложението й за лечебен ефект. Съществено предимство на старозагорската минерална вода е, че е слабо минерализирана и с много добри питейно-вкусови качества.

Противопоказни за лечение в БХ „Загоре“: съдови заболявания на централната нервна система (слединсултни състояния); сърдечносъдови заболявания – инфаркт на миокарда, нестабилна стенокардия и др.; дегенеративни нервни болести (дисеминирана склероза, миелопатии); тромбофлибит; психични заболявания и наркомании; белодробни заболявания – емфизем, абсцес; епилепсия (изключение се прави при липса на пристъп над 1 година и адекватна терапия); туберкулоза; анемии, кръвоизливи; ендокринни заболявания – захарна болест с късен дегенеративен синдром и др.

Балнеохотел „Роза“ – гр. Стрелча

Благоприятният климат, прекрасната природа и лечебните минерални извори превръщат Стрелча в целогодишно търсен курорт и интересен обект за туристите.

Топлите минерални извори, красивите околности, благоприятният климат и богатото културно-историческо наследство привличат тук десетки хиляди туристи и почиващи от всички краища на нашата страна и от чужбина.

Градът предлага чудесни условия за отмора на лекуващите се, на туристите и почиващите от всички краища на нашата страна.

БХ „Роза“ в гр. Стрелча предлага модерна и уютна хотелска база в съчетание с лечебните свойства на минералната вода и голямо разнообразие от услуги за приятно и полезно прекарване на свободното време. Балнеохотелът разполага с богата лечебнодиагностична база с лекарски кабинети и манипулационна. В комплекса са създадени всички необходими условия за: водолечение (басейни, вани, тангенторни и перлени вани), физиотерапия, парафинолечение, лечебна физкултура (фитнес салон), сауна. Успешно се повлияват заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, а също така и гинекологични и андрологични заболявания. Не се препоръчва балнеолечение при наличие на фебрилни състояния; базедова болест; болни с тежки анемии; сърдечносъдови заболявания – III степен; бременност и др.

Хотел „Диана“ – парк „Родопи“

Хотел „Диана“ е разположен в парк „Родопи“, местността „Копривките“, на 28 км южно от Пловдив. Насажденията от бял бор, ела, бук, подлез от леска, зановец и синя хвойна правят курорта уникален.

Това е перспективен район, който може да се използва целогодишно. Основание за това е: благоприятни биоенергични условия; подчертан климато-физиологичен ефект.

Добри резултати при климатолечение в съчетание с физиотерапия се получават при хронични заболявания на горните дихателни пътища, бронхиална астма, хипертонична болест, атеросклероза, белодробно сърце – начален стадий, болест на Рейно, неврити, радикулити, плексити и др.

Противопоказни са: базедова болест и тиреотоксикоза, хроничен нефрит, туберкулозни заболявания, злокачествени тумори; фебрилни състояния и др.

Центърът за рехабилитация включва масажен кабинет, лекарски кабинет, инхалационна, манипулационна, физиотерапия със светло и електролечение, сауна.

Хотелът предлага възможности за ски туризъм.

Балнеохотел „Йонико“ – Хасковски минерални бани

Минерални бани, област Хасково, са национален балнеолечебен център и прекрасен курорт. БХ „Йонико“ е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от ограничен и функционален тип облитериращи заболявания – ендоартрити, облетираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангеопатии и др. По този начин курортът Хасковски минерални бани е признат като единствен в България за лечение на тези така често разпространени заболявания, които през последните години засягат все повече и все по-млади хора. За някои болни лечението 2 пъти годишно в курорта е от жизненоважно значение. Ефектът от лечението, който се получава, е за сметка на минералната вода, която със своя състав е ненадмината по лечебните си свойства не само в страната, но и в света. Най-вече с лечението на болестта на Бюргер, курортът е световноизвестен. Това специфично заболяване се лекува успешно само в САЩ, Чехия, Франция и тук, в България – курорта Хасковски минерални бани“ – БХ „Йонико“. С отличен резултат се повлияват и редица други заболявания като остър ставен ревматизъм, артрити; шипове, заболявания на ставите; костите; състояния след счупвания, навяхвания; радикулити; полиневрити и др. Лечебнопроцедурната дейност обхваща физиотерапия; парафинолечение; ЛФК; водолечение; балнеолечение.

Курортът предлага разнообразни възможности за развлечение и отдих. Има летен плаж с хидротермален басейн.

БХ „Йонико“ не се препоръчва при наличие на хронични заболявания, усложнени с остро възпаление; всички видове сърдечносъдови заболявания на обостряне и декомпенсация; исхемична болест на сърцето; хипертонична болест – в състояние на хипертонична криза; злокачествени тумори; изразена хидронефроза; изразена бъбречна недостатъчност и др.

„Здравец“ – гр. Тетевен

Неповторимите върхове, скални масиви и китни долини са притегателна сила за гостите на град Тетевен. Изключителното разнообразие от природни дадености, богатото културно-историческо наследство и топлото гостоприемство на персонала в хотел „Здравец“ гарантират пълноценен и незабравим отдих на всички гости на хотела. Природата на Тетевенския край е наистина неповторима – омайваща, живописна, изключително разнообразна, с уникална флора и фауна.

В Тетевен ще откриете бленуваната прохлада през горещите летни дни и свеж въздух, наситен с аромата на горски плодове и билки. Изобилие от багри и форми – едно неповторимо докосване до природата.

Благоприятното съчетание на балнеологични и климатични фактори напълно покрива изискванията за целогодишно климато- и балнеолечение на редица заболявания, като хроничен бронхит, белодробен ефизем; бронхиална астма; ХОББ; хронични пневмонии; силикоза; заболявания на централната нервна система: мозъчен инсулт – с възможност на болните за самообслужване; невроза; неврастенни реакции като основно или съпътстващо заболяване и др.

Хотел „Здравец“ не се препоръчва при злокачествени тумори (изключение се прави за лица в стабилизирано състояние, вкл. следоперативен период, което задължително се удостоверява със съответен документ от лекуващия лекар); туберкулоза – активна форма; шизофрения; злокачествени хипертонии; остри възпалителни заболявания; миокарден инфаркт в остра и подостра форма и др.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Тинка Митева  |  Дата: 15.11.2016 17:03

Интересува ме, как мога да постъпя по клинична пътека за лечение на Остеопороза. Звънях няколко пъти в Павел баня, но никой не ми отговори. От написаното по-горе виждам, че успешно се лекува Остеопороза и във Велинград. Интересува ме, как мога да си резервирам престой там. Инвалид първа група съм с Таласемия интермедия. Ако някой може да ми отговори ще му бъда благодарна.

Автор: Дora  |  Дата: 31.08.2016 13:22

Не разбирам защо към санаториумите се присламчиха и фирмички от хранително-вкусовата промишленост и се получи так,че щеш-нещеш,при тях ядеш,получи се нещо като симбиоза-вашите пациенти-наши клиенти!Кой има полза от това?Наложиха се някакви пакети и не ти се дава право на избор.А в болниците храненето от такива фирми е по желание.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ BEAUTY & SPA:

Какво казват ноктите за здравето?

Състоянието на нашите нокти може да ни подскаже за състоянието на цялото ни тяло. » Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ето останалите средства за премахване на петна по кожата, които можем да приложим в домашни условия:

» Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. » Прочети

Маски за коса в домашни условия

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Всяка дама иска да има здрава и хубава коса. » Прочети

Ето няколко хитрини за красота

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бебешка пудра (талк)

» Прочети

Коя е най-болезнената козметична процедура?

22.03.2013 (Коментари: 3)

Нова козметична процедура обещава да подмлади видимо кожата ви само след първия път, но изисква минути на ужасно страдание, предаде БГНЕС.

» Прочети

Босилекът в козметиката

21.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Малко позната, дори екзотична съставка е босилекът в козметиката. » Прочети

Лекарствата, които причиняват алопеция или променят цвета на косата

20.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Въведени в организма, лекарствените вещества имат редица странични действия поради комплексното им влияние върху метаболизма и рядко взаимодействие само с определени процеси и структури. » Прочети

Погрижихте ли се за кожата си – сега тя е най-уязвима

9.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Есенно-зимният период изисква грижи за кожата. » Прочети

Нови рискове за здравето при татуиране

2.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Все повече хора са привлечени от идеята да татуират кожата си, все повече са местата, където за броени минути могат да го направят, но официално се поставя въпросът за възможността да се заразите при татуирането.

» Прочети