НОВИНИ

Проблемът с ГМО пак на дневен ред

3 януари 2011 15:00 | Коментари: 0
Проблемът с ГМО пак на дневен ред

Законопроектът за Агенция за безопасност на храните е непрозрачен, не защитава и не отговаря на интересите на българското общество. Това е общото мнение на Коалиция „България, свободна от ГМО“, която организира пресконференция, чийто основен акцент беше дали ще се храним по-здравословно след създаването на Агенцията.

Припомняме: преди около две седмици земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че структурата има готовност да стартира от 1 януари.

Според Коалицията обаче законът за Агенцията е приет тихомълком на първо четене, набързо и  между многото скандали, разтърсили кабинета, без да бъде подложен на широк обществен дебат. Оттам уточниха, че са представили и внесли в Министерския съвет своите предложения за изменения в законопроекта за създаване на Агенцията за храните. Нито едно от тях не е било прието, съобщава news.bg.

Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство, изброи основите проблемни точки, които според Коалиция „България, свободна от ГМО“ съдържа законът за Агенцията. На първо място е на кого да бъде подчинена структурата.

Според Коалицията това трябва да бъде Министерският съвет, а не както е според приетия законопроект – Министерството на земеделието и храните.

Като изключително сериозен проблем беше изтъкнат и фактът, че в законопроекта за Агенцията не е записана основната й цел, както е според европейските практики – осигуряване на безопасни храни за населението. В нашия закон, съществената част на който е само три страници, цел на практика не е записана, подчерта Илиев.

Друг проблем по думите му е числеността на персонала на Агенцията. Според приетия законопроект в институцията ще бъдат ангажирани 3000 служители. От разчетите на Коалицията става ясно, че за работата им от държавния бюджет, и в частност с пари от българския данъкоплатец, ще бъдат изразходвани четири милиона лева ежемесечно.

Друг проблем е липсата на гражданско участие и контрол в работата на Агенцията.

От Коалицията изтъкнаха още, че според европейската практика основният орган на тази структура е Управителният съвет, в който 25% от хората са представители на гражданското общество. При нас се назначава управител от МС и липсва каквато и да е квота за представителство на гражданското общество, обясни Илиев.

Сред останалите проблемни точки в приетия закон са посочени още липсата на прозрачност в дейността на Агенцията, липсата на публичност на заседанията на Управителния съвет, нерегламентираната „обратна връзка“ с потребителите, липсата на санкции за служителите, работещи там. Няма нито един ред за санкции на служителите. Не вярваме все ангели да са избрани там, коментира Илиев.

Основен извод от така приетия закон според Коалиция „България, свободна от ГМО“ е, че законът за Агенцията е приет с много недостатъци и пороци. А това не е обикновен закон, той касае всички граждани, защото всички се храним, подчертаха още от Коалицията.

Коментирайки качеството на храните, които консумираме, от Коалицията съобщиха, че в момента Консултативната комисия по ГМО не функционира.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети