КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

14 октомври 2010 15:00 | Коментари: 6
Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

Електронните цигари могат да се окажат много по-опасни от традиционните, предупреждава „24 часа". „Те изобщо не са изследвани, не се знае какво съдържа димът", каза д-р Стефка Киркова, зам.-директор на държавния Институт по тютюна. По думите й никой у нас не проучва състава на пушека от тютюневия заместител. Това се потвърждава и от вносителите на електронни папироси, които доставят стоката предимно от Китай. Внасяме ги директно със сертификати, казва Емил Николов – един от дистрибуторите . Не е ясно обаче в каква лаборатория и къде се тества продуктът. „В България никой не прави подобно изследване“, допълва Теодоси Костов от фирма, вносител на продукта.

„Твърди се, че електронната цигара съдържа никотин и водни пари, но какво всъщност има в нея, е пълна мистерия“, смята директорът на Института по тютюна доц. Христо Бозуков. Затова учените са решили първи у нас да започнат детайлно проучване на състава. Резултатите от него ще излязат догодина.

„Очаквам да открием всякакви изненади, може да се окаже, че електронните цигари са даже по-опасни от традиционните", заяви д-р Стефка Киркова. Обикновените папироси са от естествен произход, добавките в тях също са природни продукти или химически чисти. „В дима на истинската цигара има над 4000 вещества и не всички от тях са изследвани. Какво да кажем за електронните, при които всичко е 100% химия?", казва д-р Киркова. Доц. Бозуков дава пример с подсладителите и аспартама, които в началото се смятали за здравословни, а после се оказало, че са по-вредни от бялата захар.

„Електронните цигари не са изследвани достатъчно, нито са проучени и утвърдени. Затова в нашия кабинет за отказване на тютюнопушенето не ги препоръчваме", обясни психоложката Вили Начева от РИОКОЗ.

Наскоро американско изследване откри канцерогенни съставки в електронните цигари. Агенцията за контрол върху храните и лекарствата обяви, че тестовете на две водещи марки са доказали наличие на няколко токсични химикала, сред които имало и основни съставки на антифриза.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (6)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: jwwmgmxy  |  Дата: 13.08.2012 08:57

89uqr6 <a href="http://cjyppihgmhft.com/">cjyppihgmhft</a>

Автор: yfsuesf  |  Дата: 12.08.2012 06:37

BvE7bL , [url=http://fbqrsqvyplzl.com/]fbqrsqvyplzl[/url], [link=http://yvpiczpadjgc.com/]yvpiczpadjgc[/link], http://pyyqsaefqrds.com/

Автор: xksuwchiee  |  Дата: 12.08.2012 00:58

JOuCYI <a href="http://yrryvwxyuuxf.com/">yrryvwxyuuxf</a>

Автор: Jitendra  |  Дата: 10.08.2012 23:52

I didn't know where to find this info then kaoobm it was here.

Автор: Galina  |  Дата: 28.04.2011 15:27

Отказах пушенето именно с двуседмично ползване на електронна цигара . Колкото и да е вредна , 26 години тютюнопушене не е било по-полезно за мен . Вече повече от 6 месеца не помирисвам дори тютюн . Спокойно мога да кажа , че ползвах ел. цигара като преход към отказване на цигарите ...и то успешно за моя радост , тъй като това ми беше петият опит за не повече от 20 дни преди това .

Автор: Jack Bauer  |  Дата: 14.10.2010 15:21

След като „В дима на истинската цигара има над 4000 вещества и не всички от тях са изследвани." Защо никой не обръща внимание на истинската цигара и не я изследва ?!?!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Електронните цигари вредят на венците

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ.

» Прочети

Заведенията глобени със 185 хил. лева за нарушаване на забраната за пушене

Глоби на обща стойност близо 185 хил. лева са били издадени от началото на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

20.12.2012 (Коментари: 0)

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

» Прочети

Цигара на ден увеличава риска от инфаркт

13.12.2012 (Коментари: 7)

Хората, които пушат само по една цигара на ден, са застрашени повече от внезапен инфаркт или други сърдечни проблеми в сравнение с непушачите, установиха учени. » Прочети

Три месеца след последната цигара – тогава вече си непушач!

1.02.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик. » Прочети

Бившите пушачи са по-щастливи

3.12.2010 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Отказването от цигарите, освен здравословен ефект, може да има и благоприятен ефект върху настроението. » Прочети

Петък най-подходящ за отказване от цигарите

23.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

И още една тема, свързана с тютюнопушенето. » Прочети

Какво има в цигарения дим?

23.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Ако сте пушач, сигурно често чувате, че цигарите са вредни и могат да причинят редица заболявания – рак на белите дробове, на стомаха, на устата, сърдечносъдови заболявания и редица други, които често пъти са смъртоносни. » Прочети

Цигарите блокират гените за борба с рака

14.10.2010 (Коментари: 0)

Откриха първото пряко доказателство, че тютюнопушенето е свързано с епигенетични промени в гените, които помагат в борбата срещу рака, съобщи електронното издание „Ню сайънтист". » Прочети

Лазерна терапия за отказване от цигарите

30.09.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Възможно ли е само един час терапия да ви откаже от цигарите? » Прочети