„Микровълновите“ пуканки могат да предизвикат белодробни заболявания
„На кино без пуканки? Абсурд!“ - биха възкликнали повечето от нас. Та нали първото нещо, което правим, отивайки на кино, е да си подсигурим голяма порция от вкусното и хрупкаво удоволствие! Е, признайте си: не е ли чудесно да си угаждате с пуканки, чипс или газирани напитки, докато гледате най-новия филм?
Уви, после, освен прекрасното усещане, останало след филма, често ви заболява стомах, усещате тежест и... може би малко съжалявате за изпразнената кофичка от иначе така вкусните пуканки, отбелязва ВВ-team. А какво ще кажете за пуканки, приготвени от вас самите - пуканки, които със сигурност съдържат по-малко количество сол и никакви токсични вещества? Някои учени дори твърдят, че са полезни, защото са богати на... антиоксиданти!
Пуканките в киносалоните и парковете са сериозна заплаха за децата.
Имайки предвид факта, че 22 милиона деца в Европа са с наднормено тегло, а техният брой се увеличава всяка изминала година с 1 200 000, със сигурност трябва да се замислим върху това с какво се хранят нашите деца. Добре е децата на възраст между 6 и 7 години да бъдат научени сами да правят своя здравословен избор. А пуканките определено не попадат в графата със здравословни продукти. Защото те съдържат 30% мазнини, до 60% сложни въглехидрати и рядко падат под 500 ккал/100 г.
Единственият плюс може би е съдържанието на фибри - около 10%. От друга страна, малък пакет пуканки съдържа повече сол от препоръчителната дневна доза за подрастващи, докато големият пакет съдържа двойно повече сол от допустимия дневен лимит.
Количество, което никак не е безопасно дори за възрастен човек. Препоръчителното дневно количество сол за деца е 3 г, а за възрастни - около 6 г. Редовната консумация не само на пуканки, но и на други храни с високо съдържание на сол (готови ястия, инстантни супи, закупени сандвичи), може да доведе в бъдеще до потенциален риск от високо кръвно налягане и развитие на други болести на сърдечносъдовата система.
Прекомерната консумация на сол увеличава количеството на калция, отделян от урината, а това неминуемо води до отслабване на костите. Понякога на етикетите на продуктите съдържанието на сол е вписано като натрий. За да превърнете количеството натрий в сол, трябва да го умножите по 2.5, като приемът на този елемент трябва да бъде под 2.4 г дневно. Не забравяйте, че към солта се привиква - колкото повече консумирате, толкова повече ще искате. Ако ограничите приема на натрий, ще установите, че вкусовите ви луковици се нуждаят от известно време, за да свикнат с промяната. А когато това стане, солта със сигурност няма да ви липсва.
А това далеч не е всичко...
Чували ли сте за състояние, наречено „болест на пуканките за микровълнова фурна“? Изключително рядко заболяване, наблюдаващо се обикновено при хора, работещи в индустрията за производство на пуканки, но и при някои потребители, които ежедневно консумират пуканки, приготвени в микровълновата печка. Сериозно патологично състояние, при което болните могат да поемат дълбоко въздух, но при издишването му получават силни болки. Това е изключително рядка болест и за съжаление почти нелечима.
Причинителят на болестта е химическо вещество, наречено диацетил, което при продължително вдишване (особено след нагряването му) предизвиква сериозни дихателни проблеми. Представлява естествена субстанция, която се получава вследствие на ферментационни процеси и се среща в някои вина и млечни продукти. В тази си форма диацетилът не оказва вреда върху общото здравословно състояние на организма, но в синтетичен вид той е опасен – използва се за подсилване на вкуса на маслото и намира приложение не само в производството на пуканки, но и за овкусяване на някои видове чипс, сладкиши, полуфабрикати и дори бира. Към днешна дата много големи компании търсят заместител на диацетила, за да не бъдат изложени на риск техните потребители, но за съжаление все още няма такъв, а веществото не е обявено за забранено.