КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Поддържането на здравословно тегло предпазва от високо кръвно

13 май 2010 10:58 | Коментари: 1
Поддържането на здравословно тегло предпазва от високо кръвно

Поддържайте здравословно тегло, за да се предпазите от високо кръвно налягане. Съветът е на кардиолозите от болница „Токуда“ в столицата. По думите им талия над 102 см за мъжете, а при дамите - над 88 см, показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания.

По повод Световния ден на хипертонията – 17 май, „Токуда“ се присъединява към усилията на международната здравна общност и Българската лига по хипертония за привличане на вниманието към затлъстяването като водещ фактор за повишено кръвно налягане и риск от сърдечносъдови заболявания сред хората в активна възраст.

„Затлъстяването е рисков фактор №1 за повишено артериално налягане“, алармира проф. Светла Торбова, ръководител на Специализирания център по хипертония в „Токуда“.

Хипертонията се среща 6 пъти по-често при хората със затлъстяване, а инфарктът и внезапната сърдечна смърт по-често сполетяват пълните хора, сочи статистиката. „При индекс на телесната маса над 30 кг/м2 рискът за мозъчен инсулт се повищава с 32%. Обиколката на талията е много точен предиктор за съдов риск“, допълва проф. Торбова и обяснява, че обиколката на корема над 120 см показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания.

Понижаването с 5 до 10 килограма от наднорменото тегло ще осигури по-добро здравословно състояние на пациентите. Защото затлъстяването е процес, при който се натрупва излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизненоважните органи като сърцето, съдовете, бъбреците. Между 30-40% от причините за трупането на килограми са генетични и вследствие на околната среда, а останалите 60-70% са резултат от начина на живот на всеки човек.

Изчислено е, че повече от половината от населението на Европа е с наднормено тегло или със затлъстяване. Този проблем води до влошено здраве и риск от сериозни и животозастрашаващи заболявания. Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. Още по-тревожен е фактът, че свръхтеглото и затлъстяването нарастват и при децата. В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в Америка 33% от най-малките са със затлъстяване.

Днес  затлъстяването  се определя  като „новия актьор на сцената на сърдечносъдовите рискови фактори , включително и  при децата“. Болестите, които възникват вследствие на него, са артериалната хипертония, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, предсърдното мъждене, мозъчният инсулт, сънната апнея, периферните венозни заболявания.

Редукцията на телесното тегло води до редукция на артериалното налягане, категорични са специалистите. Понижаването на теглото с 10 кг води до понижаване на систолното налягане с 10 до 20 мм. Понижаването на телесното тегло води също така до подобряване отговора към медикаментозно лечение.

Най-простите и сигурни способи за понижаване на телесното тегло са повишаване на двигателната активност и понижаване на калорийния прием за постигане на негативен баланс. Ето защо специалистите призовават към ограничаване на вредните навици, повече спорт и движение, редуциран прием на нездравословни храни и консултации със специалист поне веднъж в годината за хората с установена хипертония.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Димитър митрев  |  Дата: 20.05.2010 14:52

Ако човек с наднормено тегло има високо кръвно налягане значи ли,че като отслабне кръвното му ще се нормализира

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Три хранителни продукта, които пречат на дамите да отслабнат

16.01.2017 (Коментари: 0)

Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети

30% от шестгодишните британчета с наднормено тегло

14.12.2012 (Коментари: 0)

В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.

» Прочети

Кашу и бадеми вместо месо

Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети

Соята – добър източник на протеини

Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети

На диета съм, а не отслабвам...

2.12.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 3)

Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети

Край на йо-йо ефекта

25.11.2010 (Коментари: 4)

Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.

» Прочети

Хранене през зимата – с какво да внимаваме

24.11.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети

Сезонното хранене

28.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети

За по-добро хранене

19.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети

56% от българите са с наднормено тегло

13.10.2010 (Коментари: 0)

Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети