КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  АЛКОХОЛИЗМА

Датчаните и шведите пият най-много в ЕС

30 април 2010 01:10 | Коментари: 0
Датчаните и шведите пият най-много в ЕС

Датчаните и шведите държат първото място в ЕС по консумация на алкохол, а най-малко пият португалците и италианците. Това сочи проучване, направено от Евробарометър.

39% от участвалите в анкетата италианци и 42% от запитаните португалци твърдят, че през последната година не са близнали и капка алкохол. За разлика от тях обаче 93% от датчаните и 90% от шведите признават, че посягат доста често към чашката.

Според получените по време на изследването данни българите се нареждат в графата на въздържателите - страната ни е едва на седмо място по употреба на алкохол. Около 27% от анкетираните нашенци са споделили, че през последната година не са близвали концентрат. За сметка на това обаче 91% от любителите на спиртни напитки са заявили, че през последните 30 дни са се почерпили подобаващо.

Германците и австрийците пък си поделят трето място по консумация на алкохол в ЕС. Малко над 36% от „пиячите“ в тези страни казват, че поне веднъж седмично пият по пет или повече чаши с високоградусова напитка.

Ирландците традиционно изпъкват като най-големите пиячи в Европа - те обикновено са в тежката категория. Близо 61% от любителите на чашката в Ирландия твърдят, че започнат ли да пият веднъж, не падат под три питиета. Силно се представят и британците, датчаните и малтийците.

При изследването не са вземани предвид големината и видът на алкохолните напитки. В анкетата на Евробарометър са участвали по 1000 граждани от всяка страна – членка на ЕС. Проучването показва, че повечето от европейците са наясно с опасностите, които носи алкохолът, но само 43% от тях са на мнение, че властите трябва да вземат мерки, за да защитят хората от него.

Етикети: алкохолизъм
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Алкохолната зависимост - как да я преборим

17.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Животът е по-голям от всеки един от нас. » Прочети

Aспержите гонят махмурлука

27.12.2012 (Коментари: 3)

Яденето на аспержи преди голям запой предпазва от махмурлук, откриха от Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея.

» Прочети

Подправки срещу мазнини

12.08.2011 (Коментари: 5)

Добавянето на подправки, съдържащи антиоксиданти, предпазва от уврежданията, които предизвикват мазните храни, съобщи "Дейли мейл".

» Прочети

Ген предпазва от алкохолизъм

21.10.2010 (Коментари: 0)

Американски учени заявиха, че са открили ген, който обяснява защо някои хора усещат по-бързо ефекта от алкохола, съобщи BBC.

» Прочети

Мъжете са по-податливи на алкохолизма

20.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Мъжете са по-податливи на алкохолизма, отколкото жените. » Прочети

Защо не трябва да прекаляваме с алкохола

Употребата на големи количества алкохол се смята за модерно в наши дни. » Прочети

Алкохолиците имат завишени нива на кортизол – пречи на терапията им

24.09.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Учените от университета в Ливърпул, Великобритания, са установили, че високите нива на хормона на стреса при излекуваните алкохолици крие риск от повторно пристрастяване.

» Прочети

Алкохолизмът може да се лекува със спорт?

23.06.2010 (Коментари: 0)

Алкохолизмът може да бъде излекуван с... » Прочети

Пиещите умерено количество алкохол са по-здрави от трезвениците

19.05.2010 (Коментари: 1)

Хората, които пият умерено алкохол, като цяло са в по-добро здраве от тези, които се въздържат от него изцяло, отриха френски учени.

» Прочети

Откриха виновника за махмурлука

11.05.2010 (Коментари: 0)

Екип от учени от Университета в Саутхемптън откри молекулата, отговорна за махмурлука. » Прочети