НОВИНИ

Червеното възбужда тялото, жълтото - ума, а синьото - емоциите

10 април 2010 10:18 | Коментари: 1
Червеното възбужда тялото, жълтото - ума, а синьото - емоциите

Цветовете около нас влияят на нашето настроение и здраве. До този извод са стигнали британски учени. Твърдението им е основано на метода на швейцарския психолог Люшер, който преди повече от век е разработил т.нар. цветова диагностика. Чрез нея може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. Тестът е много прост – трябва да се подредят на принципа „харесва ми – не ми харесва“ осем квадрата с различен цвят, от най-приятния към най-отблъскващия.

Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека - тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни - черен, сив, кафяв и виолетов, дават информация за състоянието в момента на изследването.

Лечението с цветове (хромотерапията) е много популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факта. Например, че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен – прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова човек не бива да боядисва във виолетово големи повърхности у дома си, особено в детската стая – психиката на детето е прекалено крехка и може да бъде увредена, категорични са психолозите.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и възпаления. Например някои психолози го препоръчват на хората, които страдат от хипертония и свързаните с нея сърдечносъдови заболявания.

Светлосиният цвят успокоява. Но и тук мярката е много важна – прекалено дългото пребиваване в „синя обстановка“ предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение. Зеленият цвят пък действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия - винаги е приятно да полежиш в тревата и да почувстваш прилив на енергия.

Мнозина асоциират жълтият цвят с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Затова, ако на човек му е непрекъснато студено, може да облече дрехи с такъв цвят. Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него – черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата. Яркооранжевият пък цвят се асоциира с огъня. По отношение на организма той действа облекчаващо на дишането и успокояващо – върху психиката.

Червеното носи усещане за топлина. Психолозите го свързват и с по-бързото лечение на много заболявания, но предупреждават, че с него не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести. Ако човек страда от ниско кръвно налягане, червеният цвят е силно препоръчителен - той се асоциира с горещата кръв и повишаване на налягането. Освен това той се препоръчва при проблеми в сексуалния живот.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: nhgmbyrc  |  Дата: 8.01.2012 14:03

86YT9m <a href="http://fvqkzbyuicmv.com/">fvqkzbyuicmv</a>

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети

Никога не правете това с вещите на починалите си близки!

21.04.2024 (Коментари: 0)

Често след смъртта на близък човек хората започват да се питат какво да правят с вещите му и безопасно ли е да ги държат в дома си?Специалистите са установили, че вещите са в състояние да поглъщат енергията на притежателя си, която след смъртта му става о » Прочети

Dupe дестинациите: Най-новият туристически хит

21.04.2024 (Коментари: 0)

Ще се замечтаете, че вече сте във ваканция - отправяме се към избраната дестинация. » Прочети

Трите най-силни енергийно зодии, вижте дали сте сред тях

21.04.2024 (Коментари: 0)

Казват, че дори най-известната гадателка Ванга трудно е можела да влезе в главите на хората, родени под тези зодии. » Прочети