НОВИНИ

Евросъюзът инвестира над €1 000 000 в наши проекти срещу рака на гърдата

25 октомври 2019 12:21 | Коментари: 0
Евросъюзът инвестира над €1 000 000 в наши проекти срещу рака на гърдата

Три български проекта, целящи да намалят смъртността при засегнати от рак на гърдата, са получили финансиране от Европейския съюз в размер на общо над 1 млн. евро през последните години. Чрез своите проучвания, подходи и съвместна работа с учени от цяла Европа екипите зад MaXIMA, Phasetomo и HypoSense работят в посока подобряването на методите за диагностика и лечение на болестта. В колаборация с учени от Италия и Белгия, българският екип на MaXIMA създава база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, които могат да усъвършенстват съвременните диагностични техники и да направят ранното откриване на болестта значително по-лесно. От тази година базата данни е достъпна за редица изследователски екипи, лекари и производители на медицинска апаратура.

Ракът на гърдата е най-разпространената форма на рак сред жените и тази с най-високи нива на смъртност. Всяка година над 400 000 нови случаи на жени, засегнати от рак на гърдата, са регистрирани в Европа и това прави нуждата от развитие на технологиите за диагностика, лечение и превенция изключително голяма. Борбата с болестта е сред основните приоритети на Европейския съюз, затова от 2007 г. насам са инвестирани близо 536 млн. евро в общо 1 154 проекта, целящи да подобрят превенцията, диагностиката и лечението. Три от тях са български и са осъществени в партньорство с водещи институции и екипи от Европа.

Ключова информация за рака на гърдата в Европа (EU28):

-405 000 жени, диагностицирани с рак на гърдата в Европа всяка година

-1 от 8 жени в Европа развива рак на гърдата в някакъв момент от живота си

-Ракът на гърдата е най-често разпространената форма на рак сред жените – 27% от всички случаи в Европа според данни на СЗО

-Над 1 млн. евро инвестирани в български проекти, борещи се с болестта

-1 154 европейски проекта в областта на рака на гърдата, финансирани общо с близо 536 млн. евро от 2007 г. насам

 

Подобряване на диагностиката и лечението на рака на гърдата в Европейския съюз

 

Финансирането на научни проекти и проучвания в областта на рака на гърдата е основен фокус за Европейския съюз. Тази подкрепа позволява на специалисти от редица държави членки да обменят опит, знания и идеи с експерти от други страни, превръщайки Европа в лидер по отношение на съвместните инициативи за борба с болестта. Партнирайки си, екипите от цяла Европа имат възможност да подобрят методите за диагностика, лечение и превенция чрез иновативните си проучвания и подходи. Усилията на Европейския съюз не спират дотук. Чрез Европейската инициатива срещу рака на гърдата (ECIBC) ЕС наложи стандарти във всички страни-членки за цялостен скрининг, диагностика и грижа, които увеличават шансовете за успешно лечение и оцеляване на пациентите с 18%.

 

България с ключова роля в борбата с болестта

 

В този контекст български учени си сътрудничат със своите колеги от цяла Европа, обединени от общата цел да подобрят техниките за диагностика на рака на гърдата. Туининг проектът MaXIMA, ръководен от екипа на доц. Кристина Близнакова в колаборация с научни екипи от Италия и Белгия, е пример именно за българския научен потенциал в областта и ключовата роля на инвестицията на ЕС. MaXIMA е финансиран с 998 050 € по програма „Хоризонт 2020“, програмата на ЕС за научни изследвания и иновации. Проектът обединява усилията на водещи учени от 3 европейски държави и има реалния потенциал да допринесе значително за усъвършенстването на технологии за диагностика на рак на гърдата. Работейки съвместно, екипите се фокусират върху създаване на база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, чрез които могат да се усъвършенстват съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Това от своя страна може да направи ранното откриването на болестта не само възможно, но и по-лесно. От тази година свободен достъп до базата имат и други изследователски екипи, лекари и производители на медицинска апаратура. Наред с научноизследователската дейност, екипът работи и върху създаването на мобилно приложение за оценка на риска от заболяване на рак на гърдата.

Идеята е натрупаните знания да са в полза на жените и превенцията на болестта. Приложението е разработено и е в процес на оценка от медицински експерти, преди официално да бъде пуснато на пазара. Повече за проекта може да бъде открито тук.

Проектът Phasetomo е предшественик на MaXIMA и ръководен отново от доц. Близнакова. Проектът е получил финансиране в размер на 100 000 € и е приключил в средата на 2016 г. Целта му е била да бъде създаден симулационен инструмент за генериране на фазови контрастни изображения, както и 3D алгоритъм за фазово контрастна томосинтеза на гърдата (използвани по-късно и като част от MaXIMA). Повече за проекта може да бъде открито тук.

Проектът HypoSense от друга страна обединява усилията на шест държави, сред които и България. Инвестицията в българските партньори по проекта, СУ „Св. Климент Охридски“, е в размер на 403 162,50 €, като проектът все още не е приключил. Целта на научните екипи е да разработят широко приет и неинвазивен метод за проследяване на прогресията на рака на гърдата в ранните етапи. Това от своя страна ще помогне на лекарите и специално на онколозите да вземат по-осведомено решение за нужната терапия, така че тя да помогне оптимално. Повече за проекта може да бъде открито тук.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

За по-силен имунитет: Кисело зеле, вместо лимони

10.11.2019 (Коментари: 0)

С идването на късната есен започнаха температурните промени, а това за съжаление влияе зле на имунитета. » Прочети

Хепатит А върлува в български град

10.11.2019 (Коментари: 0)

Епидемия от хепатит А може да пламне в Симеоновград. » Прочети

Грипът поваля 1,5 млн. българи всяка година

Мeжду 1 400 000 и 1 600 000 гoдишнo ca cлучaитe нa ocтри рecпирaтoрни зaбoлявaния у нac. » Прочети

Внимавайте! Бананите са нападнати от опасна гъбична инфекция

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) предупреди за опасност за предлагането на банани заради разпространяването на опасна гъбична инфекция из плантациите в Азия и Латинска Америка, за която в момента няма лекарство. » Прочети

Учени откриха нов щам на ХИВ

Изследователи от фармацевтичната компания Abbott Laboratories за първи пъти от 2000 г. » Прочети

Как да намалим рисковете от затлъстяване на черния дроб?

Лекари и медицински специалисти отбелязват ръст на пациентите, страдащи от чернодробни заболявания през последните няколко десетилетия. » Прочети

44 трансплантации са направени у нас тази година, 1200 души чакат за такава

От днес, 5 ноември, Министерството на здравеопазването стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото "Да! За живот!". » Прочети

Неонатологията в най-голямата болница в южна България се сдоби с нов кувьоз

Специален кувьоз от висок клас получи Отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив" от дарителска кампания на Фондация "Нашите недоносени деца" и Асоциация на банките в България.
» Прочети

Лекарите от "Александровска" на протест заради мизерни условия

Лекари от “Александровска” болница излизат на протест заради “ужасяващи условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти”, съобщиха от болницата.
» Прочети